Hem Krönika Om Henrik Stenson går till LIV

Om Henrik Stenson går till LIV

KRÖNIKA | DAN PERSSON

Det här är opinionsmaterial – åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för. 

Jag har i 20 år varit en av de största förespråkarna för kommersialisering av idrotten och är det fortfarande. 

Det förhindrar inte att jag anser att Henrik Stenson fattar sitt livs mest korkade beslut om han går till LIV. Även ekonomiskt.  

Orsakerna till detta är många. 

Först för att jag tror att LIV kommer att läggas ned då den inte klarar att skapa supportrar och andra sponsorer än saudiska sådana, och inte TV-intäkter nog vilket leder till att saudierna ledsnar en vacker dag. 

Dan Persson

Sen för att jag bedömer på de senaste tio årens event i världen att sport washing inte fungerar. Saudi avrättade 80 personer bara för någon månad sedan. Ordförande i ägarbolaget till LIV beordrade mordet på Khashoggi. Kvinnoförtrycket är hemskt. Det fungerade inte för Peking senast, inte för Putin 2014. Det är en icke fungerande modell. 

PGA och SGF måste som konsekvens omgående säga upp allt samarbete med Henrik. Han blir en icke person i svensk golf vilket är helt absurt med tanke på att han är vår enda manliga majorsvinnare och mer framgångsrik än alla svenska golfare efter Annika. 

Han måste lämna som Ryder Cup-kapten. 

Hans sponsorer kommer så småningom att lämna honom då han ger negativa effekter på deras försäljning 

Han skadar sina partners i arkitektverksamheten. Klart han kan dra in 100 millar på att designa golfbanor i Saudi och Kina, men han blir ett negativt namn i resten av världen. 

Han skadar sina nära, de kommer få lida av hans beslut, inklusive hans barn. 

Henrik har ett starkt varumärke. Han är en god person som jag respekterar och beundrar. Jag har sett sista rundan i matchen mot Phil i The Open mer än 20 gånger och varit lika rörd varje gång. Jag slog mig till samma läge som Henrik på Jumeirah, dock på fyra och inte på två.  

Jag har sett Henrik som någon som skall vara med och utveckla golfen i decennier framåt, så småningom lira på seniortouren i USA. Utveckling av golfen handlar inte bara om att designa golfbanor, det handlar om att få fler att spela, att göra golfen attraktivare, att öka speltempot, att göra banor roligare och mycket mer. 

Henrik har varit mer än generös i att ge tillbaka till svensk golf. Att nu be den svenska golfen att fara åt helvete och försvara den saudiska diktaturens förtryck och mord är moraliskt käpprätt och jag ser det som ekonomiskt långsiktigt negativt. Men framförallt måste man kunna se sig i spegeln varje morgon.  

Jag blev för dryga 30 år sedan erbjuden jobbet som marknadschef för Philip Morris med en lön som var mer än det dubbla av det jag hade, men dåvarande hustrun sa de förlösande orden ”du skall alltså visa dig bäst på att få barn att börja röka?” Hon var tydlig med att det skulle få konsekvenser jag inte skulle gilla. Moral går före pengar. 

Det är en bra metafor för det beslut Henrik nu skall fatta. 

Vi har haft en eller två idioter inom elitidrotten som signat upp sig för rysk basket och ishockey. De kommer få betala priset. Jag vill under inga omständigheter se Henrik göra samma vansinniga misstag. 

Från djupet av mitt hjärta hoppas jag Henrik säger nej. 

Det som kanske påverkar Henrik minst inför det här beslutet är att han tappar sin position som etta på min hustrus undantagslista. 

 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Krönika

En kommentar

  1. Christher

    måndag, 18 juli, 2022 at 23:31

    Idioter? Är nog den där värdelösa sopan till krönikör som borde hålla käften.
    Han skadar ingen alls. Hela denna cirkus från er sida och den värdelösa PGA touren och PGAs nya feeder tour DP World Tour är ett stort jävlsa skämt. Likt krönikören av denna jävla värdelösa krönika.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Det är glädjen alla vill betala för – och pro’n är säljaren

KRÖNIKA | DAN PERSSON Det här är opinionsmaterial – åsikterna som uttrycks här står skribe…