Hem Banor & klubbar Nu byggs 350 bostäder vid golfbanan: ”Det här blir kanon!”

Nu byggs 350 bostäder vid golfbanan: ”Det här blir kanon!”

Visionsbild av Mariestads Golfklubb.

En ursprunglig idé som för några år sedan initierades av Mariehus Fastigheter AB har nu utvecklats till ett samrådsförslag. Politikerna i Mariestads kommun har klubbat en ny detaljplan alldeles i närheten av Mariestads Golfklubb. Förslaget möjliggör cirka 350 nya bostäder i det naturskönt område.

PG Johansson, marknadsansvarig Mariestads Golfklubb.

– Det här blir kanon! Placeringen av bostäderna är väldigt attraktiv med närheten till sjön, utsikt mot golfbanan och så ska det anläggas en hamn på sikt… det är många positiva signaler, säger PG Johansson, marknadsansvarig på golfklubben och en av initiativtagarna till de planer som nu ska realiseras.

Planområdet omfattar cirka tolv hektar mark och ligger i direkt anslutning till Mariestads golfbana. Området är beläget ett par kilometer väster om Mariestads stadskärna, några hundra meter söder om Vänerns strandkant. 

– Det är ett projekt som vi har jobbat med en tid men den exakta tidsramen vet vi ännu inte.

De planerade bostäderna kommer inte att påverka golfbanans utformning.

– Nej, det påverkar inte banan alls. Vi har tre hektar som varit aktuella för kommunen men det kommer att krävas mer. Men det finns utrymme att bygga utan att det påverkar banan, säger PG Johansson.

Inte heller under byggtiden?

– Nä, det byggs innan man kommer fram till banan. Så det ska inte vara ett stort problem. Och jag tror inte det kommer att påverka gästerna besöksfrekvens. Vi har slagit besöksrekord fem år i rad. Vi har en anläggning som är väldigt uppskattad av campare, här finns många ställplatser i närheten.

– Det som är en fördel är att vi eventuellt kommer att kunna sälja mark till kommunen. Jag tog kontakt med Mariehus för många år sedan och frågade om det var av intresse att bygga på den mark vi hade. Då signalerade de intresse direkt. Sedan har det malt på.

Foto: Mariestads Golfklubb.

Att projektet aktualiserades nu beror på att Volvo batterifabrik som ska anläggas utanför stan kommer att kräva nya bostäder. Det beslutet kommunicerades i september, precis före valet.

– Under planarbetets gång har kommunens ambitioner för området vuxit till följd av flera positiva besked om nyetableringar och satsningar i befintliga verksamheter. För att möjliggöra detta har bland annat kommunen förvärvat mark i området, säger Adam Johansson, planchef i Mariestads kommun.

I planen har allmänna platser för natur lagts ut för att upprätthålla en grönstruktur i området som ska kunna användas för utevistelse, rekreation, lek med mera samt tjäna som spridningskorridorer för djur- och växtliv. Närheten till centrum och skola med cykelavstånd och god utbyggd infrastruktur främjar hållbar mobilitet. 

– Vår plan är att markanvisa byggrätterna för byggherrar under början av 2023, säger Adam Johansson. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Banchefen fick Kristianstads kommuns miljöpris

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Kristianstad har sedan 1992 årligen delat ut ett miljöpris…