Hem Banor & klubbar Lundins nya uppdrag: ”Förmodligen det största banprojektet i Halland på 10 år”

Lundins nya uppdrag: ”Förmodligen det största banprojektet i Halland på 10 år”

För några år sedan gjorde banarkitekten Christian Lundin en Masterplan för Laholms Golfklubb.

I vår premiärspelas den första etappen av ombyggnaden.

– Det är som en helt ny bana, säger Jyrki Välimäki, klubbchef på Laholms Golfklubb.

Det är 18-hålsbanans första nio hål som fått nya bunkrar, nya spellinjer och nya avrinningsytor runt greenområdena.

Däremot är greenerna intakta.

– Våra greener har varit väldigt bra och de är mycket omtyckta så dem ville vi ha kvar, säger Jyrki.

– Man får känslan att vissa greener är mer upphöjda nu men det beror på att vi grävt ur vid sidan. Men kontrasten mellan första nio och sista nio är stor. Det är som två helt skilda banor.

Laholms Golfklubb, hål 1.

De första tre hålen gjordes redan i mars förra året och nu i vinter avslutades den etappen. I höst ska man bygga om de sista nio hålen.

– De blir fantastiska. Vi såg att responsen från medlemmarna var fantastisk på de hålen. Det var därför vi tryckte på knappen och gjorde klart samtliga hål på den första slingan under vintern. Vi har alltid tyckt att vi har en bra bana men när man jobbar med en bra arkitekt som Christian Lundin, som har öga för det här… då blir det stor skillnad. Vi gav honom uppdraget men ville inte att banan skulle bli svårare utan den ska passa alla typer av spelare, säger Jyrki Välimäki.

– Hindren har lagts så att de inte påverkar spelare med hög hcp så mycket som de med lägre hcp. Han har hittat en fantastisk lösning. Sedan är det ett modernare snitt på bunkrarna, det har gett ett ansiktslyft. 

Men detta är bara en del av förnyelseprojektet. Laholm har även planer på att bygga en korthålsbana med hål mellan 40 och 90 meter som ska komplettera niohålsbanan.

– Den ska vi bygga kommande vinter med bidrag från arvsfonden och från sponsorer. Vi har så gott som hela finansieringen färdig, men beslutet ska tas på årsmötet innan vi trycker på knappen. Vi har en plan för att utveckla anläggningen i snabb takt. 

– Vi ser att det är svårt att locka ungdomar till golfen i dag. Vi tittat på hur skidanläggningar gör. Där finns det barnbackar och sedan går man uppåt i svårighetsgrad. Vi känner att när vi får en korthålsbana så är vår anläggning komplett. Vi har en fullängds 9-hålsbana och en 18-hålsbana. Vår vision är allt ska vara färdigt 2021 om det går enligt plan.

I höst kommer golfklubben att stå som värd för SM i footgolf:

»Någon sa till mig att det här är det största banbygget i Halland på 10 år… «

– Laholm är ju fotbollsintresserat. Vi försöker locka fotbollsspelare och har byggt ut vår footgolf-bana från 12 till 18 hål. Det är en del av att göra vår anläggning till en multianläggning för att kunna locka fler ungdomar.

Laholms Golfklubb, hål 7.

– Vi tror att man måste utvecklas. Golfen kanske har tappat lite från storhetsperioden på 90-talet men vi kan inte vara passiva utan måste utvecklas för att bli attraktivare. Någon sa till mig att det här är det största banbygget i Halland på tio år.

– Nu har vi ett utbud som kan locka alla typer av golfare.

Laholm har cirka 8000 greenfeegäster om året.

– Vi har en omtyckt och bra bana och får många sommargäster från Bjärehalvön. Vi har ett hårt tryck under somrarna men jag tror vi kan få ännu fler. Våra greener är omtalade. Dem får vi mycket beröm för. Det var därför vi inte ville bygga om dem. Vi ligger på mellan 10.5 –11.5 på stampen under långa perioder, inte bara enstaka dagar. Men det enbart räcker inte för att locka fler besökare utan vi tror på att utveckla banan ytterligare.

På längre sikt splanerar klubben också att bygga ett nytt klubbhus samt bygga om 18-hålsbanans tees.

Klubben har 1 400 medlemmar.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nu bevattnas Stockholms Golfklubb med regnvatten från Mörbys dagvattenbrunnar

När Stockholms Golfklubb renoverade Kevingebanan upptäckte man att det gick dagvattenledni…