Hem Krönika Ljunghusens Golfklubb GEO-certifierad för 5:e gången

Ljunghusens Golfklubb GEO-certifierad för 5:e gången

2009 var Ljunghusen första golfklubb i världen att certifieras av Golf Environment Organisation.

Förutsättningarna för att behålla certifieringen är att klubben uppdaterar den vart tredje år.

Och 2021 blev Ljunghusen GEO-certifierad för femte gången. Och än en gång var man först i världen med detta!

Ljunghusens Golfklubb på Falsterbonäset, bildades 1932 och blev första 27-hålsbanan i Skandinavien 1965. Banan är belägen i Ljungskogens Naturreservat och miljöarbete är en naturlig del i verksamheten.

Golf Environment Organisation (GEO) är en internationell icke-vinstdrivande organisation, som grundades för 16 år sedan för att hjälpa golfklubbar och golfanläggningar att inspirera, stödja och belöna trovärdiga hållbarhetsåtgärder – och för att stärka och främja golfens sociala och miljömässiga värde.

Certifieringen talar om att golfklubbens och golfanläggningens miljöarbete håller god internationell standard.

GEO-certifiering lanserades på Europatourens tävling BMW PGA Championship i Wentworth i maj 2009. Många anläggningar i främst Europa har certifierat sig. I Sverige har hittills, 2021, 20 klubbar certifierat sig och ytterligare cirka 80 klubbar är registrerade i GEO.

Revidering av GEO-certifieringen sker av GEO utsedd person och ska utföras vart tredje år.

Kerstin Antonsson, GEO-ackrediterad oberoende verifierare, skriver så här i sin sammanfattning av rapporten:

”Ljunghusens Golfklubb är en välskött golfbana i spektakulära ekologiska omgivningar av hedar och Östersjön. Klubben har lång erfarenhet av miljö- och naturförbättringar och står förmodligen inför en av de mest krävande hållbarhetsutmaningar med klimatförändringar och förväntade höjda havsnivåer i framtiden. Jag ser fram emot att se den långsiktiga planeringen för åtgärder i en ny masterplan och dess hållbarhetsbidrag, bland annat med att modernisera bevattningen för hålen 19 – 27 (2019 installerades ny bevattning på hålen 1–18) och en ny lösning för drivingrange med förbättrad säkerhet. Jag är säker på att det blir en stor framgång.”

Komplett rapport finns på GEO:s hemsida.

Ljunghusens Golfklubb har: 

1. Uppfyllt de obligatoriska certifieringskriterierna för hållbar golfverksamhet. 

2. Slutfört den officiella tredjepartsverifieringsprocessen.

3. Klarat den slutliga utvärderingen av GEO Certification Ltd. (autonomt dotterbolag till GEO Foundation).

GEO instämde i slutsatserna i den officiella verifieringsrapporten, att efter att ha uppnått alla obligatoriska kriterier; och med specificerade framtida förbättringsåtgärder bör Ljunghusens Golfklubb tilldelas GEO Certified®-status. 

För den certifieringsperiod som anges ovan kan Ljunghusens Golfklubb därför ta en position som ledande i att främja hållbarhet inom golfen – göra viktiga insatser för att skydda naturen, bevara resurser och stärka samhällen. 

GEO Certified-rapporten kommenterar de åtgärder som vidtagits mot kriterierna, som observerats av den oberoende verifieraren under bekräftelseprocessen. 

Certifiering är nästan alltid resultatet av en dedikerad laginsats som resulterar i många praktiska och värdefulla sociala och miljömässiga resultat runt golfbanan, skötselcentra och klubbhuset. 

Dessa engagemang och ledaregenskaper är en viktig del av att säkerställa golfanläggningens och golfindustrins motståndskraft in i framtiden och även som en del av samhällets bredare ansträngning att bidra till en hållbar miljö för människor och planeten.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Krönika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Det är glädjen alla vill betala för – och pro’n är säljaren

KRÖNIKA | DAN PERSSON Det här är opinionsmaterial – åsikterna som uttrycks här står skribe…