Hem Banor & klubbar Henrik Stenson blir europeisk Ryder Cup-kapten 2023

Henrik Stenson blir europeisk Ryder Cup-kapten 2023

Henrik Stenson har utsetts till Europakapten för Ryder Cup 2023 på Marco Simone Golf and Country Club i Rom, Italien från 25 september – 1 oktober 2023.

Stenson, som vann 2016 års The Open, har som spelare hjälpt Europa till seger i tre av hans fem framträdanden innan han tog sig an rollen som vicekapten i 2020 års upplaga av den tvååriga tävlingen.

45-åringen blir den första svensk som utses till Europakapten.

Som spelare gjorde Stenson sin Ryder Cup-debut för Europa på The K Club, i Irland, 2006, när han säkrade vinstpoängen i en dominerande 18½ – 9½ seger. Han var också medlem i de segrande lagen 2014 i Gleneagles, Skottland, och 2018 på Le Golf National, i Frankrike, samt var en del av de europeiska lagen 2008 och 2016.

Svensken har samlat på sig 17 titlar världen över och blev känd som Sveriges första manliga majorvinnare när han vann i The 145th Open på Royal Troon. Stenson lyfte Claret Jug 2016 efter att ha gått på 63 slag i en spännande duell med Phil Mickelson, som gjorde jämförelser med den legendariska ”Duel in the Sun” mellan Tom Watson och Jack Nicklaus på närliggande Turnberry 1977.

Stenson valdes till Europas Ryder Cup-kapten 2023 av en uttagningspanel på fem personer bestående av de tre senaste europeiska Ryder Cup-kaptenerna – Pádraig Harrington, Thomas Bjørn och Darren Clarke – samt chefen för European Tour-gruppen, Keith Pelley, och DP World Tour Tournament Committees ordförande David Howell.

Stenson säger i ett yttrande:

»Jag är helt överlycklig och glad över att vara den europeiska Ryder Cup-kaptenen – det är en stor ära och jag var tacksam att få samtalet som bekräftade nyheten. Jag skulle vilja tacka urvalspanelen för att de tror på mig och jag vill säga till dem, och alla europeiska golffans, att jag kommer att göra allt som står i min makt i min strävan att få Ryder Cup tillbaka i europeiska händer.«

»Ryder Cup är golf och sport när det är som bäst. Jag fick gåshud varje gång jag drog på mig en europeisk tröja som spelare och det kommer att förstärkas i rollen som kapten. Även om det är fantastiskt för mig personligen, är det också bra för mitt land och alla spelare från Sverige som har spelat för Europa med sådan utmärkelse sedan Joakim Haeggman blev den första 1993.«

»När jag började som professionell golfspelare var det bortom mina vildaste drömmar att jag en dag skulle följa i fotspåren av legender i spelet som Seve och bli den europeiska Ryder Cup-kaptenen. Men idag bevisar att drömmar ibland går i uppfyllelse.«

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

SGF i nytt samarbete med WWF – ska »göra golfen vildare«

Världsnaturfonden (WWF) och Svenska Golfförbundet (SGF) lanserar i dag ett nytt samarbete …