Hem Krönika Ett ovisst år för svenska golfklubbar

Ett ovisst år för svenska golfklubbar

KRÖNIKA | DAN PERSSON

DET ÄR ALLTID vanskligt att sia om framtiden och när det gäller golfens framtid har vi – utöver alla andra påverkansfaktorer – en stor väderpåverkan som inte går att förutse. 

Dan Persson

Den enkla bedömningen är att vi rör oss ned mot 2019 års siffror men att 2022 ändå blir bättre än 2019 då många nya spelare tillkommit under pandemin. 

Indikationer på en nedgång är flera: 

• Vi kommer från de kanske bästa åren i golfens historia då pandemin gav golfen en ordentlig uppgång. Nu när restriktionerna till fullo är borta så kan det bara bli sämre.

• Det finns ett uppdämt resebehov. Vi själva har nästan 50 dagar bokade för golf utomlands. Samma gäller många golfare. Minskningen i antalet ronder drabbar inte intäkterna i samma utsträckning då medlemmar som inte besöker klubben på grund av resor inte påverkar intäkten. Den kan till och med öka den om det finns efterfrågan på greenfee. 

• Extrema energipriser tar en ökad andel av hushållsbudgetar för många. För golfen dock mindre påverkan än man tror. Kriget och risker för hög inflation, sänkta börskurser, ökade räntor skapar också oro som minskar konsumtion. 

• En generell ökad konkurrens om människors fritid som varit dominerande trend sedan 2007. Padel är ett av många exempel. 

• En ändrad syn på tid som vuxit fram sedan 1995-96. Vi värdesätter fritid högre såväl som ställer högre krav på kvalitet och upplevelse per konsumerad fritidstimme. 

• Det är mycket annat vi skall göra nu när vi kan efter pandemin. Vi har tre helger utan golf inbokad, eftersom vi ska på bröllop som skulle ha genomförts under 2020 och 2021 som ett exempel.Konserter, jämna födelsedagar som skjutits upp, med mera påverkar negativt. 

En tillkommande faktor som belysts på Golfbranschen.se är hur bränsle och gödselpriser dragit i väg ordentligt och kan skapa krav på prishöjningar som i sin tur sänker efterfrågan. Här har vi också en risk för sänkt kvalitet som också påverkar negativt. denna avvägning kan ge problem som leder till sämre resultat och fler klubbar som gör förluster 

På den positiva sidan ser jag följande: 

• Hemester är för många naturligt i svallvågorna av den politiska oro som Putin skapat. 

• Viljan att röra sig, träffa vänner är fortsatt hög. 

• Mängden nya golfare som tillkommit under pandemin är hög.

• Besparingar från pandemin skall konsumeras. 

• Golf är fortfarande underbart. 

• Distansarbete skapar tid för golf med mobilen på. 

Som framgår är minuslistan längre än pluslistan. Det som bekymrar mig mest är klubbarnas ekonomi när drivmedelspriser, gödselpriser, sandpriser (transporter) drar iväg och intäkterna sjunker, om än lindrigt. 

Jag tror att vi 2022 kan förvänta oss en 10-15 procents minskning i antal spelade ronder och 5-10 procents minskning av intäkter jämfört med 2021. Det bör de flesta, trots ökade kostnader, kunna hantera. 

Det viktigaste 2022 blir två saker för att 2023 skall bli bra. Först och främst att fortsätta bli bättre på gästomhändertagandet såväl som att våga satsa på att fortsätta förbättra kvalitet. Sen måste man bli bättre på inventory business, att optimera intäkten från varulagret av starttider som man ändå inte kan påverka. 

Själv skall jag självfallet spela massor med golf i år. Både här och utomlands. På torsdag slår vi ut på Meloneras i shorts och piké med en kall pilsner i bilen. Det är livskvalitet.  

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Krönika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Toptracer tar täten i golfens framtida konsolidering

Det logiska är att golfen utvecklas på exakt samma sätt som hotellen gjorde på 80-talet nä…