Hem Banor & klubbar Lämnar Arlandastad efter 30 år: »Tiden har gått snabbt för vi har gjort så mycket«

Lämnar Arlandastad efter 30 år: »Tiden har gått snabbt för vi har gjort så mycket«

Per Karlsson, Arlandastad Golf

I april 1994 började Per Karlsson på Arlandastad.

I april nästa år slutar han. Efter 30 år.

– Det har inte hänt något dramatiskt. Jag känner bara att jag efter 30 år vill gå i en light-pension, säger han till golfbranschen.se.

– Nu när jag har möjlighet att gå i pension och vara mer med familj och föräldrar så ville jag göra det. Det har ju ändå varit ett ganska tufft jobb. Jag har funderat på det här ganska länge och nu kände jag att det var dags att avsluta. Några har frågat om det hänt något men det har det inte gjort. Det finns ingen schism eller så.

Han kan tänka sig att fortsätta jobba ett par år till – om något skulle komma i hans väg:

– Jag kommer inte att bli klubbchef men jag kan tänka mig att ta ett konsultuppdrag eller jobba på halvtid någonstans, säger Per som kom till Arlandastad 1994 som pro. Två år senare blev han vd.

– Jag vet inte om det finns någon annan som varit vd så länge i en golfklubb. Det kanske det finns men då är det nog någon som är född in i den klubben… men kommer man externt så är det nog unikt. 

Per började arbeta inom golfen 1985. Då hade han hunnit med lumpen och 1,5 års FN-tjänst i Libanon. Efter det var han assistent på Karlstad Golfklubb innan han började på HTU. 

Han var på Lindesberg i fyra år innan han gick till Enköpings Golfklubb. 

Därefter blev det GIH, en treårig utbildning som gav honom titeln gymnastikdirektör.

När han kom till Arlandastad 1994 trodde han att det skulle bli ett kort stopp.

– Men det funkar att jobba 30 år på ett ställe – om man hittar rät!

Under alla år har anläggningen ägts av Leif Wåhlin.

Nu har Arlandastad Group erlagt handpenning för en del av anläggningen, Nya banan, ritad av Peter Chamberlain. Planen, som presenterades hösten 2021, är att bygga ett idrottscentrum. 

Just pågår arbetet med att ta fram en detaljplan. Om allt går i lås har Arlandastad Group en option på att köpa också resten av anläggningen från Leif Wåhlin.

– Det har varit en fantastisk ägare. Det kan lätt bli turbulens med en stark ägare men det har varit en otrolig resa, säger Per. Jag hade ju inte jobbat här i 30 år om det varit dåligt. Det vore ju omöjligt.

Men han säger att det har varit ett tungt jobb.

– Jag har jobbat varenda sommar. Det är extremt mycket påfrestning men nu har vi ett bra år bakom oss. Allt fungerar på klubben med personal. Så det var en bra tid att lämna. Jag har jobbat så länge och hur länge kan man jobba på samma ställe? 

Särskilt stolt är han kanske över ett fruktbart samarbete med DP World Tour (European Tour). Det har varit utvecklande för hela anläggningen.

– Det har varit inspirerande. När jag kom 1994 fanns ett dokument om att preparera banan för en tävling 1997. Men jag kom till en bana utan backtees. Men ägaren ville ha en tourbana. Så vi började skapa en bana där vi skulle ha en Europatourtävling. Vi tittade på var backtee skulle byggas, längden, harmonin, var hinder skulle ligga… Vi byggde och ändrade om. Nu har vi ett samarbete med touren om kvalskolan varje år, även 2024. Kvalet har varit jättebra för banans utveckling och standard. Man skulle kunna tänka sig att ha större tävlingar i framtiden beroende på hur en ny ägarkonstellation vill positionera sig.

– Masterbanan är en otroligt bra golfbana om du tar den hål för hål. Hade den legat vackert vid en sjö hade den varit en toppbana. Det har varit många arkitekter och spelare inblandade. Vi byggde och ändrade. En del gjordes i samband med att Nya banan byggdes. Då togs hål från ursprungsbanan och nya hål byggdes på Mastersbanan.

Per Karlsson med Mike Stewart, ansvarig för kvalskolan på DP World Tour.

Vad är det som fått dig att stanna?

– Tiden har gått snabbt för vi har ju gjort så mycket på Arlandastad. Hade man varit på en mer ”vanlig” klubb så hade 30 år kanske känts lite drygt. Men vi har haft stora tävlingar och det är stimulerande, vi har byggt ny bana, haft åtta stora tävlingar varav två Scandinavian Masters och utöver det Challenge Tour och kvalskolor. och Ulriksdal. Vi har byggt en ny bana. Så det har ju hänt mycket. Vi har byggt nytt klubbhus och så har vi Ulriksdal också. Vi är 1 100 medlemmar och 1 500 på Ulriksdal. Som vd blir man ju spindel i nätet. Så det har varit lite annorlunda mot en vanlig klubb. Men det ska bli väldigt skönt att inte jobba nästa sommar.

För 30 år sedan blev ni kända för er företagsgolf?

– Ja, när vi började skulle vi vara en medlemsklubb men det gick trögt så vi ändrade kurs. Det funkar fortfarande. Det har varit en bra säsong för företagsgolf i år och en bra säsong i övrigt också. Det känns skönt att sluta med ett bra resultat. Vi har fått fler medlemmar än vi trodde och har haft fler greenfeegäster än budgeterat. Det är lite oväntat. Jag trodde den här säsongen skulle bli ganska tuff. Det har varit en hel del gäng och sällskap som kommit och spelat. Jag är lite förvånad för det är ändå en ekonomisk kris i samhället.

Förra helgen arrangerades årets sista tävling på Arlandastad och då hade nyheten läckt ut bland klubbens medlemmar

– Det var många som sa ”ja, jag förstår dig”. De förstod. 30 år på en golfklubb är en lång tid. Hade någon sagt detta när jag började hade jag sagt ”aldrig, det kommer inte att hända”.

Har du hunnit spela golf på banan?

– Mindre och mindre och det känns inte bra. Man jobbar hela dagarna och då blir det inte att man stannar kvar för att spela. Men jag har varit ute mycket på banan. Men nu blir det mer golf. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Han blir ny klubbchef och VD för Halmstad Golfklubb

I mitten av januari meddelade Halmstad Golfklubbs VD Christian Jakobsson att han efter 15 …