Hem Banor & klubbar Investerar 10 miljoner i rangen för att kunna satsa på golfbanan

Investerar 10 miljoner i rangen för att kunna satsa på golfbanan

A6 Golfklubb

Nu inleder A6 Golfklubb i Jönköping en stor satsning på att modernisera rangen. 

Nästan 10 miljoner kronor ska investeras i att utveckla anläggningen och det ska i sin tur leda till en satsning på att lyfta banans kvalitet.

– Vi ska bygga ut så att vi har totalt 50 mattor och vi kommer att ha Top Tracer-skärmar på 22 av dem, berättar Per Svensson som är klubbchef på A6 sedan i mars.

–  Vi kommer att ha värmare och 10 mattor under tak och tio mattor ovanför taket. Tanken är att det ska vara öppet året runt. Vi gör träningen roligare och hoppas att fler ska träna över en större del av säsongen.

Per Svensson tror att klubben på det här sättet kan attrahera nya målgrupper.

– En tanke vi har är att vi ska kunna locka även spelare som inte nödvändigtvis är medlemmar hos oss att komma hit och träna. De kanske inte blir medlemmar men de kan åtminstone träna hos oss. 

Per räknar med att den nya träningsanläggningen ska ge ett ekonomiskt överskott som i sin tur kan investeras i att utveckla golfbanan.

– Vårt läge är ju helt unikt. Jag tror vi kan göra ett bra överskott på det här och det ska vi plöja ned i vår bana.

Hur mycket som investeras i banan är alltså avhängigt lönsamheten på den nya rangen. 

– Att investera i banan är inte alls synonymt med att du ökar dina intäkter. Den kopplingen finns inte riktigt för då hade ju banor som Hills, Sand och National gått otroligt bra, om det fanns en stringens i den satsningen. A6 går bra, vi ger ett överskott trots att vi har en bana som kanske inte anses tillhöra toppskiktet. Man kan inte börja i den ändan. Det är bättre att satsa på rangen för det kommer vi att kunna mäta och se att det ger överskott direkt. Får vi en miljon över kan vi använda det till banutveckling, förklarar Per som har en bakgrund som klubbrådgivare hos Svenska Golfförbundet.

Han har också jobbat på Sweetspot och var tidigare klubbchef på Sand. Men karriären började som pro på just A6.

Per kommer också att göra en översyn över olika typer av klubbens medlemskap. Han vill att man ska kunna vara medlem i A6 hela livet, oavsett om livet förändras.

– Vi ska gå in i en modernare attityd med vår produkt. Man kanske inte hinner spela så mycket golf under vissa perioder men då kanske man i alla fall kan spela simulatorgolf på rangen.

Vad som ska göras med golfbanan vet han inte i detalj. I nästa vecka kommer golfkonsulten Magnus Sunesson för att går igenom banan och förhoppningsvis ska han hitta brister som kan korrigeras utan alltför betungande investeringar.

– Finish går alltid att fixa. Det handlar om skötsel. Att hålla ordning och ge ett intryck av en välskött anläggning. Det handlar bara om resurser och bra ledning. Designen är ju som den är. A6 är en tidig Nordwall-bana och han tog ut svängarna lite på den tiden. Men vi har inga planer på att göra en total ombyggnad eller en helrenovering. Det är inte det vi är ute efter. Men vi kommer kanske att göra om ett eller annat greenområde på sikt, där onduleringarna är för kraftiga. Men vi får se vad Sunesson kommer fram till.

– A6 är en otroligt vacker bana med fina vyer. Och Nordwalls banor är ofta mäktiga från tee. Man spelar bland ekar i vacker parkmiljö. Men greenområdena är stora och väldigt ondulerade. De är ganska dyra att sköta och de möjliggör inte så många flaggplaceringar. Men vi är stolta över vår bana för den är väldigt vacker och uppskattad av många. Så det handlar mest om finish och att vi ska se över bunkrar och sådant. 

Är det sådant som ni kan hantera inom klubben?

– Ska vi bygga om greener på sikt är vi nog plocka in extern hjälp men mycket hanterar vi internt. Vi får se hur stora ingrepp Sunesson vill göra men jag har inga tankar på att plocka in en byggfirma för att bygga om. Vi byggde ju om 9 hål för 20 år sedan.

– Det ska bli spännande att se vad han tycker. Jag har ju min uppfattning klar men det ska bli kul att höra vad någon som verkligen kan det här med banutveckling säger. Han har byggt ett antal banor som blivit klart bättre. Rya lyfte ju till exempel efter hans förslag.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Han är årets greenkeeper: »Har förvandlat en ful ankunge till en vacker svan«

Hans Karlsson Johanneson på Oskarshamns Golfklubb är årets greenkeeper, utsedd av SGA Riks…