Hem Banor & klubbar »Häxjakt« på golfklubbens pro ledde till att hela styrelsen avsattes på årsmötet

»Häxjakt« på golfklubbens pro ledde till att hela styrelsen avsattes på årsmötet

Hagge Golfklubb

2022 blev Hagge Golfklubb utsedd till årets golfklubb av Golfjournalisterna.

Förra året fick man dessutom utmärkelsen Årets serviceföretag i Smedjebacken.

Men när klubben höll årsmöte i helgen var lokalen fullsatt – 164 röstberättigade personer.

Och när mötet var över hade inte bara hela styrelsen avgått utan även valberedning och revisionsfirman.

– Det blev rent hus, som en medlem uttryckte det.

Detta skedde efter ett utbrett missnöje bland medlemmarna. En av sakerna som retat medlemmarna är att klubbens förre pro blivit illa behandlad av klubben styrelse.

Intresset för årsmötet var så stort att man fick flytta mötet till Folkets hus i Smedjebacken. Och det föregicks en del ryktesspridning.

I lokalpressen skrevs det dagen innan årsmötet om en ”häxjakt” på klubbens Johan Liljeros Holmgren, som sades upp 25 december 2023. Anledningen sades vara arbetsbrist och att Johan kostat klubben mycket pengar.

Klubbens tidigare ordförande Jan Willner och medlem Olov Larsson hävdade enligt Lokalt i Dalarna att uppsägningen skett utan saklig grund.

– Det här är en ren häxjakt, sa Jan till lokaltidningen.

Johan själv säger:

Johan Liljeros Tortuna Golfklubb
Johan Liljeros Holmgren.

– Hagge skötte uppsägningen med mig på ett oerhört fult sätt. Medlemmar har börjat prata om detta och det har varit ett stort missnöje bland medlemmar och sponsorer, kommenterar Johan som själv inte besökte årsmötet.

– Det är för för jobbigt för mig att ens vistas på Hagge. Jag lägger allt fokus på min nya utmaning (Tortuna)och på att må bra. Vilket jag gör. Men det är viktigt att arbetsmiljön på golfklubbar generellt får fokus på styrelsens agenda. Hos oss har personalfrågor aldrig varit uppe på styrelsens bord. Men jag hörde att på deras sista möte hade punkten ”personalfrågor” kommit upp. Kanske för att de hade Arbetsmiljöverket på sig… Trist för Hagge, detta, men jag tror att det kommer leda till något gott. De har inte råd att mista sponsorer och medlemmar.

En källa berättar för Golfbranschen att ett årsmöte på Hagge Golfklubb aldrig varit så välbesökt tidigare.

Från klubbens sida vill man nu formulera sig innan man uttalar sig om det som varit och det som ska komma.

– När en hel styrelse och valberedning försvinner så orsakar det så klart stora sår i klubben. Dessa behöver läkas. Men det här har varit en lång process. Det startade redan för ett år sedan, säger en person Golfbranschen talat med.

Johan Liljeros Holmgren har jobbat på Hagge sedan 2010. Problemen började när klubbens tidigare ordförande, Jan Willner, hoppade av ordförandeposten i februari 2023 på grund av hälsoskäl.

– Efter det var det ingen bra arbetsmiljö, tyvärr. Det var 12 fina år på Hagge men de sista två med ”fel” folk i ledningen skapad missnöje bland både medlemmar och anställda, menar Johan.

Den nya styrelsen ska ha velat göra sig av med Johan eftersom det dåliga arbetsklimatet gjorde att han var sjukskriven på halvtid efter olika upplevelser på jobbet under förra sommaren. Från november blev han sjukskriven på heltid.

Klubben menade då att Johan kostat för mycket pengar och att han kostat 2,3 miljoner kronor under en femårsperiod. Men det är en efterhandskonstruktion, menar Jan Willner.

– Så varför gör de så här? Jo, för att Johan var sjukskriven. Som gammal ordförande reagerar jag över att de sparkar på en som redan ligger i stället för att jobba aktivt med rehabilitering och stöttning, säger Jan som menar att Johan gjort ett jättejobb.

– Han är ett namn i hela golf-Sverige. Vi har tappat en av Sveriges bästa golftränare. Vart jag än kommer säger folk: “Jaha, du är från Hagge – det är där det finns en sådan duktig pro. När Johan anställdes var hans uppdrag att bygga upp juniorverksamheten, vilket han har gjort med bravur. Att Hagge har en sådan fin ungdoms- och juniorverksamhet är Johans förtjänst, säger Jan till Lokalt i Dalarna.

Redan i september fick styrelsen utlysa ett extra höst möte i september på grund av klagomål från medlemmar. Även det mötet var välbesökt – 70 personer kom.

– Men det var många som inte fick komma in då de hade mötet i restaurangen och där fick bara plats 70 personer, berättar en medlem.

Golfbranschen har varit i kontakt med medlemmar i klubben som vill avvakta innan de uttalar sig.

– Det är ett öppet sår och det måste få läka. Vi måste få struktur ordning och reda innan vi säger något. Vi har just nu fokus på att titta framåt och få ordning på saker. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Han blir ny klubbchef och VD för Halmstad Golfklubb

I mitten av januari meddelade Halmstad Golfklubbs VD Christian Jakobsson att han efter 15 …