Hem Utrustning & prylar Han ska göra världens bästa golfklubbor – Zach Johnson sätter dem i spel

Han ska göra världens bästa golfklubbor – Zach Johnson sätter dem i spel

Tid och pengar är inget problem när Bob Parson ska bygga världens bästa klubbor. Flera tunga namn från PGA Tour har redan hakat på.

Ryan Moore var den förste som bytte ut sina gamla klubbor mot PXG. Det var 2015.

När vi nu är inne i 2016 har han fått sällskap av ytterligare sju toppspelare, varav den mest framgångsrike är Zach Johnson.

PXG är ett klubbtillverkare som ägs av Bob Parsons, en framgångsrik affärsman. Han har bland annat blivit dollarmiljardär på GoDaddy.

Bob_Parsons.jpg
Bob Parsons

Nu har han gett sig in i en av de tuffaste branscherna: Att göra golfklubbor som ska konkurrera med TaylorMade, Titleist, Callaway, Ping och Nike Golf.

Det kommer så klart inte att bli lätt. Och det vet Bob Parsons. När han startade PXG fick de han anställde veta att de inte omfattades av några som helst begränsningar, vare sig i tid eller pengar. Det viktiga var att klubborna blev bra. Ja, bäst. 

Pengar bör inte heller vara en begränsning för de tilltänkta kunderna eftersom ett set klubbor kostar runt 45 000 kronor.

PXG står för Parsons Xtreme Golf, men elaka tungor säger att det egentligen står för Parson X-Ping eftersom flera av dem han anställt för att göra golfklubbor kommer från just Ping (Mike Nicolette och Brad Schweigert).

– Jag är inte främst ute efter att tjäna pengar, säger Parsons i en intervju med AP som publiceras på Yahoo.

– Mitt mål är att bygga otroliga golfklubbor utan att ta hänsyn till kostnad eller tillverkningsprocess. Jag har berättat för folk vad jag håller på med och de säger; ”Du är dum i huvudet”. Det är ett bra tecken.

Åtta spelare har kontrakt med PXG. Utöver Ryan Moore och Zach Johnson är det Billy Horschel, Chris Kirk, James Hahn och Charles Howell III på PGA Tour, Cristie Kerr, Alison Lee och Gerina Piller på LPGA, Rocco Mediate på Champions Tour, samt Sadena Parks och Beatriz Recari.

Zach Johnson har spelat Titleist i 12 år och skriver i ett pressmeddelande att det inte var ett lätt beslut att byta. 

– Hela mitt team, från caddie till coach, var inblandade i beslutet. Och vi är alla överens om att PXG är klubborna som är bäst lämpade för mig att uppnå mina mål ute på banan.

PXG-Club-0311-Tour-Edition-Irons.jpgPXG-klubborna har ett säreget utseende. Järnklubborna har en bladform där ett hålrum inuti bladet är fyllt av termoplastisk elastonomer. De svarta punkterna är justerbara tungstensskruvar.

– När våra ingenjörer började arbetet med en prototyp satte man dit vikter på det sättet. Jag tyckte det såg bra ut och sa att det kan bli vårt kännetecken. 

Han tror att det finns en marknad för de extremt dyra klubborna:

– Det finns 6,5 miljoner passionerade golfare i USA.  4,1 miljoner av dem tjänar mer än 1,2 miljoner kronor om året. Det betyder att två miljoner tjänar metydligt mer än så. Och om du då hittar ett set golfklubbor som, utan att du behöver förändra din sving, tar dig till hcp 3… då köper du dem.

Fakta om Bob Parson:

  • Beskriver sig själv som golffanatiker och utrustningsnöt. Enligt egen utsago köpte han golfutrustning för 2,5 miljoner kronor om året innan han startade PXG.
  • Började med golf när han var över 30 år.
  • Han orsakade en smärre skandal när han köpte Scottsdale National Golf Club och införde nya regler: Ingen fick spela mer än 30 rundor om man inte tog med en betalande och en serviceavgift på 100 dollar.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Utrustning & prylar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nu lanseras Wilsons nya mobilapp för custom fitting

Som Golfbranschen.se tidigare berättat ska Wilson Golf lansera en mobilbaserad custom fitt…