Hem Banor & klubbar Han blev årets klubbchef 2019: »Engagemang är det som driver oss«

Han blev årets klubbchef 2019: »Engagemang är det som driver oss«

Christian Jacobson, Halmstad Golfklubb.

Christian Jakobsson på Halmstad Golfklubb har fått priset som årets klubbchef 2019. Eller Golf Club Manager of the Year som utmärkelsen egentligen heter.

Priset delades ut under Golfträffen på Hotel Tylösand.

Är du överraskad?

– Ja, det tycker jag nog jag blev. Men jag har ju varit nominerad två gånger innan så det kändes ju lite… nja, man vet inte men jag kände nog att jag hade en bra chans och jag hade bra motiveringar från personalen som nominerat mig, vilket jag är glad över.

2019 var ett lyckat år för Halmstad Golfklubb?

– Ja, vi ökade omsättningen 2019 och greenfeeintäkterna med 24 procent. Vi gjorde en bra insats för att stärka ekonomin och drev samtidigt igenom ett stort ombyggnadsprojekt, både restaurang och klubbhus. Det blev jättebra.

Flera i din personal har tidigare fått utmärkelser för goda arbetsinsatser – kan man se det som ett exempel på bra ledarskap?

– Jag ska inte ta åt mig det. Jag har två fantastiska människor runt mig – om jag nu ska lyfta fram specifika personer – i Stefan Ljungdahl, som utsetts till årets banchef, och Henrik Staff som blev årets tränare förra året. Båda är exceptionella och viktiga för klubben. Det är skönt ha så trygga människor i sin närmiljö.

Restaurangen är också prisad?

– Ja, det har vi fått pris för flera gånger. Det är roligt att få driva restaurangverksamhet och ha det som en del av det vi gör.

Det är mycket som klickat 2019?

– Ja, jag har alltid sagt att vi ska jobba med att skapa en bra helhet. Vi behöver inte ha den bästa banan… vi behöver egentligen inte vara bäst på någonting men vi ska vara bäst totalt sett och hålla jämn kvalitet över tid.

Har du mer krävande medlemmar än andra klubbar?

– Nej, det skulle jag inte säga. De är nog som alla andra.

Men de har väl höga krav?

– Ja, men det ska de ha. Vi är ju Halmstad Golfklubb. Då ska de ha höga krav. Vi firar 90 år i år och vi har en gedigen historia. Vi har haft stora tävlingar, fått utmärkelser… De ska så klart ha höga krav. Det är vår uppgift att leverera. De har höga förväntningar eftersom de är medlemmar i Halmstad Golfklubb.

Men de har vant sig vid en onödigt hög kvalitet kanske?

– Nej, de förtjänar ännu bättre kvalitet. Alltid. Och det är vår strävan att leverera det år efter år. Vi måste hela tiden bli bättre.

Hur ska ni klara det?

– Det hanterar vi med engagemang. Vi har en engagerad styrelse, engagerade ledare… Engagemang är det som driver oss. All personal måste vara engagerad.

Och hur skapar man engagerad personal?

– Det gör man med glädje, tillit och en stor portion humor. Det är viktigt. Du lever golfklubbsliv under en viss tid i livet och då är det det som är viktigt, allt annat kommer i andra hand. Alla som jobbar hos oss känner att de är en del i något fint och vackert.

Är det roligt att jobba på klubben?

– Absolut. Det är inte alltid kul, det ska jag inte påstå. Det finns stunder när jag känner att det här ska jag absolut inte hålla på med. Men när jag summerar så är det fantastiskt kul. Det är en ynnest, det ger mig så mycket…

 

Motiveringen 

Vägen till framgång går via ett tydligt ledarskap.

Genom att anförtro klubbens alla medarbetare eget ansvar har årets klubbchef har skapat utrymme för utveckling, tillväxt och framgång, för såväl individen som för klubben. 

Golfklubben blomstrar och årets klubbchef är en starkt bidragande orsak till detta.

Framgång kan mätas på olika sätt. En stabil ekonomi, lyckliga medlemmar eller en uppseendeväckande golfanläggning.

Årets klubbchef kan bocka av samtliga kriterier.

Klubbens intäkter ökande 2019 med två miljoner kronor. Greenfeeintäkterna nådde rekordnivåer och sponsorintäkterna steg med 22 procent. 

På tio år har bolagets omsättning nära nog fördubblats.

Restaurangen som drivs i egen regi har prisats för sin gastronomiska kvalitet och banans konsekvent utmärkta presentation tilltalar både medlemmar och gäster.

Att förfina det som nästan är perfekt är en konst som inte alla behärskar. 

Aldrig har klubbens 3000 medlemmar varit så nöjda som 2019. Vi kan väl passa på att nämna att ytterligare 2000 förhoppningsfulla står i en kö som aldrig tycks sina.

Ekonomin är stabil och klubben investerar i både klubbhus och bana.

Årets klubbchef har med små gester åstadkommit stora resultat och visat att även en etablerad institution med gamla anor och stolta traditioner kan må bra av en smula nytänkande och utveckling.

Christian Jakobsson lever verkligen upp till Halmstad Golfklubbs devis: ”Din bästa golfupplevelse”.

 

 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Åsundsholm satsar 10 miljoner på bana och hotell efter emissionen – siktar på topp 50

Åsundsholm Golf & Country Club var nära att läggas ned för tre år sedan. Det var då de…