Hem Banor & klubbar Klassisk Stockholmsbana får ett designlyft: »Det ska bli som på Ullna!«

Klassisk Stockholmsbana får ett designlyft: »Det ska bli som på Ullna!«

Täby Golfklubb

En klassisk stockholmsbana står eventuellt inför ett omfattande ansiktslyft.

Golfbanearkitekten Johan Benestam är just nu i färd med att avsluta arbetet med en Masterplan för Täby Golfklubb.

Om den antas av styrelsen och om klubben lyckas utverka de tillstånd som behövs kan banan ändra skepnad på ett smått dramatiskt sätt.

Banan lades ut av Nils Sköld på 1960-talet men har inte förändrats mycket under åren.

– Någonting måste hända med tanke på det fantastiska läge banan har, säger Johan Benestam till Golfbranschen.se. Täby och Ullna känns ganska lika lägesmässigt eftersom båda banorna ligger vid en sjö, Ullnasjön respektive Vallentunasjön. Men från Ullna ser du ju sjön på i stort sett varje hål och min vison är att du ska kunna se Vallentunasjön från varje hål även på Täby GK. 

– Får vi bara de tillstånd vi behöver så är det möjligt.  Och det vore ett riktigt lyft för vyer är en stor del av estetiken på en golfbana. 

Förändringsarbetet initierades av  klubbens förra styrelse i samarbete med den förre klubbchefen Lars Tingvall. Nu drivs projektet vidare med nye klubbchefen Robert Edholm.

– Uppdraget är att se över hela anläggningen, berättar Johan Benestam. Vi ska göra de nödvändiga greenförbättringarna, förbättra spelstrategi och gallra träd. Men det finns inte 100 miljoner att plöja ned i projektet, säger Johan. 

De 80 hektar skog som klubben äger är inte rörd eller skött på säkert 100 år, tror Johan, trots att klubben äger marken.

– Trädsituationen måste ses över. Man måste ju sköta sin skog och det har inte gjorts. Men det måste ju göras enligt regelboken. Nu har de anlitat ett skogsvårdsbolag som ska göra en inventering innan de söker tillstånd för gallring. Min bedömning är att det måste in både skördare och skotare. Sedan måste man ha en plan för slyn som kommer att växa. När undervegetationen får mer ljus kommer den att breda ut sig.

Johan har presenterat en hel del intressanta lösningar på flera av banans hål.

– Min vision är att skapa en bana som blir intressant. Jag lägger om vissa hål helt, exempelvis avslutningshålet och hål 12 som många betraktar som banans sämsta.

Hål 14 och 15 byter tee. 

– På det sättet blir båda hålen fantastiskt mycket bättre. Man står vid vattnet när man ska slå ut på 14. Det blir en bättre spelvinkel när man står vid kanten till sjön och slår längs med strandlinjen. Vill man ha en enklare spellinje kan man slå mot vänstersidan av greenen. Då får man en kick in mot green. I dag kickar den väldigt hårt ned i sjön. Med avverkning av träd blir det bra. 15:e tee flyttar upp till hål 14:s gamla tee. Det blir ett riktigt coolt hål. Det blir kortare och drivbart för den som vågar ta en risk. Det är jätteintressant. 

Hål 15 på Täby i ny version
Hål 15 på Täby i dag.

– Flera på klubben uttryckte förvåning över att ingen har tänkt på den här lösningen tidigare. Det kanske är något som de kommer testa redan i år. Vi får se…

Hål 16 får en ny green.

Greenen ligger långt upp till höger i dag. 50 meter från sjön. Den ska flytta ned till vattnet och samtidigt flyttar 17:e tee upp där gamla 16:e green ligger i dag. 

Nya hål 17 på Täby GK.
Hål 17 på Täby GK i dag.

 – Det handlar om att få tillstånd av Länsstyrelsen men 17:e tee ligger redan i dag vid Vallentunasjön. Så jag ser inte att det ska vara problem att bygga en green där i stället. Vi hoppas kunna ta bort lite träd där också. 

Problemet med 18:e hålet.

– Hål 18 är väl det stora problemet. Banans avslutningshål går upp mot klubbhuset och lider av att greenen är blind.

Hål 18 på Täby GK i dag.

Hål 18 på Täby GK efter ombyggnad.

– Där finns en terass och en övningsgreen i närheten också vilket gör att säkerheten är sisådär. Många juniorer spelar ut på hål 10 och går bakvägen upp till green. Det blir ett stort säkerhetsproblem. Tanken är att vi ska flytta green till framför klubbhuset där det idag ligger två övningsgreener. Då blir det en panoramautsikt över hålet från terrassen. Då kan vi placera övningsgreen där den befintliga 18:e green ligger i dag.

Hål 11 och 12.

Hål 12 är ett hål som många minns efteråt. Man slår uppför en backe, helt blint, 

– Man vet inte var bollen landar som hålet ser ut i dag. Den kan vara antingen i vatten eller i skogen. Man har ingen aning.  Från röd tee slår man ju rakt in i backen från släntens fot. De ser bara en grön vägg. Tråkigt för den kategorin.

– Tanken öär att göra om hål 11 till ett par 5-hål med greenen placerad i en terass i backen som i dag är en del av dagens 12:a. Det finns en hylla där man kan lägga greenen. Då trollar man bort problemen på hål 12. Hål 12 börjar då i stället på krönet och förvandlas till ett par 3-hål med sin i dag befintlig green. Det är den billiga lösningen. Sedan har jag en annan lösning också där man bygger  en green på hål 13:s tee. Då puttar man på en höjd med utsikt över hela Vallentunasjön. 

Hål 4 och 8.

Dammen ska ändras för att greenområdet på hål 4 lite större. Greenområdet ska höjas en meter.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

SGF i nytt samarbete med WWF – ska »göra golfen vildare«

Världsnaturfonden (WWF) och Svenska Golfförbundet (SGF) lanserar i dag ett nytt samarbete …