Hem Banor & klubbar ”Golfkartellen upplöst”

”Golfkartellen upplöst”

”Golfkartellen i Sverige har upplösts”, skriver advokat Ulf Öberg på Advokatfirman Öberg & Associés som på uppdrag av Söderköpings GK har anmält ett flertal golfklubbar till Konkurrensverket.
Anledningen till anmälan skulle vara en påstådd kartellbildning

Konkurrensverket har nu avslutat sin utredning. Man konstaterade att de utpekade golfklubbarna synes ha samordnat sig vad gäller greenfee-avgifter och gjorde bedömningen att det samordnade förfarandet står i strid med 2 kap 1 § konkurrenslagen, som innehåller ett förbud mot konkurrensbegränsande samarbete.

Det var efter ett klagomål från Söderköpings Golfklubb som Konkurrensverket beslutade att utreda ett påstått olagligt kartellsamarbete mellan ett femtiotal golfklubbar i Sverige. Inför 2009 års golfsäsong har de aktuella klubbarna kommit överens om, alternativt samordnat sig om, att gemensamt tillämpa en förhöjd greenfee-avgift för medlemmar tillhörande vissa golfklubbar, däribland Söderköpings Golfklubb.

På uppmaning av Konkurrensverket har de berörda golfdistriktsförbunden rekommenderat sina medlemsklubbar att avsluta alla åtgärder med förhöjda greenfee-avgifter mot medlemmar i vissa särskilda golfklubbar. Eftersom dessa rekommendationer har hörsammats av golfklubbarna och den påstådda samordningen synes ha upphört, anser Konkurrensverket att saken inte behöver utredas ytterligare.

Söderköpings Golfklubbs ordförande Perolof Andersson säger:
– Det är mycket glädjande att det olagliga samarbetet har upphört tack vare Konkurrensverkets resoluta ingripande, och att vi nu kan fokusera på vår verksamhet och golfsporten. Jag vill även tacka Svenska Golfförbundet för dess opartiska medling i ärendet, som varit avgörande för att nå fram till en frivillig lösning till gagn för hela golfsporten.

Söderköpings Golfklubbs advokat Ulf Öberg vid EU- och konkurrensrättsfirman Öberg & Associés är positiv till den frivilliga upplösningen av ärendet:
– Konkurrensverkets beslut är en klar seger för Söderköpings Golfklubbs medlemmar och för golfkonsumenterna i Sverige. Jag välkomnar att de utpekade golfklubbarna och golfdistriktsförbunden har tagit sitt förnuft till fånga och därmed slipper plikta inför domstol denna gång. Konkurrensverkets beslut innehåller tydliga garantier för att de håller sig till regelboken i framtiden.
Konkurrensverket framhåller nämligen i sitt beslut att det är oförhindrat att återigen granska eventuella konkurrensbegränsande avtal mellan golfklubbar, avseende exempelvis prissättning eller andra villkor.

– Konkurrensverket har tydligt markerat att konkurrensreglerna även måste respekteras inom ramen för verksamhet relaterad till sport, säger medombudet advokat Jakob Lundström. Beslutet kan leda till att idrottsföreningar och idrottsförbund får anledning att se över sina samarbeten och förfaranden i syfte att säkerställa att de agerar i enlighet med konkurrensreglerna.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Fredrik och Johan lämnade golfklubben för att förverkliga en dröm

När de inte hittade en golfklubb som delade deras visioner – då valde Fredrik Tillgre…