Hem Krönika Goda nyheter – golfen behöver inte lägga energi på klimatarbete

Goda nyheter – golfen behöver inte lägga energi på klimatarbete

Golfbana

KRÖNIKA | DAN PERSSON

Det här är opinionsmaterial – åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för. 

Glädjande för alla golfklubbar som kämpar med ekonomin med ökade priser och minskade intäkter är att det inte längre finns någon anledning att lägga energi på hållbarhet i betydelsen klimat.

Däremot finns det oceaner av skäl att lägga tid och resurser på att öka glädjen och den sociala hållbarheten, biologisk hållbarhet, folkhälsa där golfen kan göra skillnad på riktigt och redan gör skillnad på riktigt.

Dan Persson

Orsaken till att det inte finns anledning för golfen att fokusera på klimatet är teknikutveckling och vår sociodemografiska struktur. 95 procent av golfens utsläpp av klimatgaser kommer från golfarnas resor till och från golfbanan och från de maskiner som klipper gräs eller på annat sätt används för banskötsel.

Då golfarna har cirka 40 procent högre inkomster än genomsnittet går vi före i övergången till elbilar och de stora tillverkarna av klippare släpper i rask takt nu autonoma eldrivna klippare som tar bort utsläppen och även sänker kostnaden då lönerna försvinner. Det golfen kan göra i övrigt för klimatet är försumbart i sammanhanget och motsvaras inte av den tid och de resurser som måste avsättas. 

Sen är lönsamma energieffektiviseringar som solceller (som då inte är klimatpositiva om de är Kinesiska, men kan sänka kostnader), laddstolpar som intäktskälla och liknande sådant man självfallet skall göra. Solceller är också perfekt för golfen som sommaridrott då merparten av elen konsumeras när solen lyser ordentligt

Näring som är fossilbaserat skall användas utifrån hur man skapar en bana som attraherar golfare i stället för något klimattänk. Här måste ekonomisk hållbarhet vara det viktiga. Sen är ökade priser för konstgödsel grund för att de flesta måste minska i alla fall. Någon effekt på klimatet från golfen finns dock inte från gödsel (En personlig reflektion är att det inte finns anledning att gödsla ruffarna för mycket. Jag föredrar glesa näringsfattiga ruffar där man hittar bollen och gubbar i min ålder klarar av att få ut den på rättvisegatan eller hur nu Fairway skall översättas). 

I ett läge där klimatet är helt globalt och fyra länder i Europa med Tyskland i spetsen öppnar gamla nedstängda kolkraftverk blir det patetiskt att ta golfarnas pengar till verkningslösa klimatåtgärder inom golfen och inom idrotten. 

Golfen kan vinna mycket genom att låna EttanFotbolls eminenta modell för hållbarhet och helt strunta i RF:s motsvarande. Principen måste vara bang for the buck. Jag spelade i fredags med ett äldre par (+75) som var väl pålästa på varför golfen var så viktig för hälsan på ålderns höst. Här skapar golfen ett hållbart samhälle genom att sänka kommunernas kostnad för äldrevård med miljardbelopp.

Det golfen gör på området biologisk hållbarhet är fantastisk. Först för att golfbanan redan från början innehåller alla typer av natur, träsk, vatten, rinnande vatten, skog, sly, ängar, utöver de finklippta ytorna. Här skapas bikupor, insektshotell och mycket annat. 

Golfen är bäst inom idrotten på området ekonomisk hållbarhet eftersom vi golfare själva finansierar våra anläggningar och vårt eget golfspel.

Sen är det inte frid och fröjd för den sakens skull. Golfen står inför mycket stora utmaningar som måste mötas med ett fokus på ekonomisk hållbarhet under de kommande åren. 

Som lök på laxen på global nivå utgör LIV-tour där saudiska mördare kan skada golfens ekosystem ett tillkommande hot. På längre sikt även mot klubbar, förbund och PGA-organisationer. Varenda krona de tar från marknaden är en krona mindre i golfens ekosystem. Av mig får de ingenting. Inte de bolag som sponsrar spelare på LIV heller. 

För några år sedan kunde vi se att 18 procent av golfarna bytte spelrätt varje år. Problemet var då att 16 procent valde ett billigare eller slutade helt och bara 2 procent valde ett dyrare. Inför 2023 bedömer jag utifrån kostnadsökningar på uppemot 60 000 på årsbasis för en familj i ägt boende att den siffran går från 16 till mer än 25 procent som väljer en billigare spelrättsavgift. 

På samma sätt tror jag greenfeespel minskar lika mycket, golfpaketen likaså. Sen kommer det finnas klubbar som är duktiga nog att klara sig bättre, men också de som klarar sig sämre än så. Även utrustning, lektioner kommer att tappa.

Elpriser på 3,50 före moms, nätavgifter och skatter eller i runda slängar nästan 6 kronor per kWH. Bensinpriser som höjs redan i oktober om S regeringen sitter kvar, med en snabbt ökande reduktionsplikt i kombination med att livsmedel blir 20-40 procent dyrare gör att vi konsumenter med ryggmärgen flyttar konsumtion från ”Nice to have” till ”Need to have”.

Men företagen som utvecklar maskiner för grönytor såväl som det snabba bytet till elbilar bland golfarna ger ungefär 1 000 gånger mer klimateffekt än vad golfen kan göra i övrigt. Då bör golfen fokusera på allt det andra fantastiska man kan göra och gör för ett hållbart samhälle.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Krönika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Det är glädjen alla vill betala för – och pro’n är säljaren

KRÖNIKA | DAN PERSSON Det här är opinionsmaterial – åsikterna som uttrycks här står skribe…