Hem Banor & klubbar Frida Kinhult får PGA:s Future Fund-stipendium – andra får vänta

Frida Kinhult får PGA:s Future Fund-stipendium – andra får vänta

Frida Kinhult

Den här tiden på året brukar PGA avisera vilka som får Future Fund-stipendiet.

Det gör man i år också men bara delvis. Frida Kinhult tilldelas även i år 75 000 kronor som stöd för att kunna etablera sig på LPGA-touren.

Men Frida är den ende stipendiemottagaren som tillkännages.

Fler stipendiemottagare kommer att aviseras men det sker först till sommaren. Johan Hampf, CEO, PGA of Sweden, förklarar:

– Vi avvaktar. Det kommer bli fler men vi skjuter på beslutet fram till juni, juli någon gång. Men det kommer. Kommittén får avgöra om det blir en eller flera.

Det är det ovanliga golfåret 2020 som ligger till grund för beslutet att skjuta på stipendiatpresentationen för 2021.

– Året som gått blev på grund av pandemin annorlunda jämfört med tidigare år. Alla tourer fick se över och ändra sina spelscheman och vilka som behöll sina kort. Som konsekvens av besluten genomfördes inte heller några kvalskolor. Så när stiftelsen ska utse stipendiater för 2021 måste vi förfara på delvis annat nytt sätt, säger Johan.

– Vi kommer att avvakta vårens spel, Q1 och Q2, för att kunna analysera vilka spelare vi ska satsa på. Många lovande amatörspelare kanske går över till Pro-lägret i sommar eller till hösten? Inte minst sneglar vi på de duktiga amatör-damerna som fick spela US Womens Open. Vi var många som följde Maja, Linn, Ingrid och Beatrice i denna tävling.

Även några av våra bästa herr-amatörer med framskjuten world ranking status kan komma ifråga, enligt Johan.

Att Frida Kinhult fick stipendiet beror på att ”hon var så solklar”, som Johan Hampf uttrycker det.

Fakta: PGA Future Fund

Idén till stiftelsen PGA Future Fund föddes hösten 1997. Tillsammans med några personer från näringslivet, alla med stort golfintresse, bildade PGA stiftelsen som årligen delar ut Sveriges största individuella idrottsstipendium. De första stipendierna delades ut 1998 och fram till och med 2020 har 132 PGA Tour Professionals sammanlagt erhållit 8 570 000 kronor i stöd. Bland de 132 stipendiaterna finns många namnkunniga spelare såsom Anna Nordqvist, Pernilla Lindberg, Henrik Stenson och Alex Norén.

Johan Hampf:

– PGA har flera syften med Future Fund. Först och främst ger vi unga lovande svenska Tour Professionals ett direkt ekonomiskt stöd, ett stöd som ofta är till mycket stor hjälp när en spelare tar steget upp till en högre tour. Ett ekonomiskt stöd på upp till 100 000 kronor ger en trygghet som kan vara ganska avgörande inledningsvis.

– Att PGA på detta sätt stöttar en spelare direkt är också av psykologisk betydelse, spelaren känner att man tror på honom eller henne. I den andra vågskålen ligger flera av PGAs syften med sin verksamhet såsom att verka för att utveckla och säkerställa en ledande position i golfsporten för sina medlemmar. Att öka intresset för golfsporten är också en mission för PGA.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Banchefen fick Kristianstads kommuns miljöpris

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Kristianstad har sedan 1992 årligen delat ut ett miljöpris…