Hem Shop & detaljhandel Golfsky-anställda och Indoor Golf Group öppnar ny konceptshop för golf

Golfsky-anställda och Indoor Golf Group öppnar ny konceptshop för golf

IGG Concept Store

En ny konceptshop för golf har öppnat i Bromma.

Den nya shopen är 650 kvadratmeter stor och Stefan Bergman, vd och delägare, beskriver den som en kombination av en golfshop och ett varuhus. 

– Man kan säga att det är som en väldigt stor proshop eller ett mindre golfvaruhus, säger Stefan som tidigare var Sverigechef på finskägda Golfsky i Kungens kurva. 

Gick snabbt

Golfsky gick i konkurs i somras och bara någon vecka senare satte Stefan i gång med att sondera terrängen för att öppna den nya shopen. Det gick snabbt, mycket tack vare att det låg i Golfskys framtidsplaner att öppna en butik även i norrort. Och det var Stefan som jobbat med expansionsplanerna.

Stefan Bergman, vd och anläggningschef för nya butiken och Bromma Indoor.

– Jag hade fört diskussioner om att öppna en Golfsky-butik i anslutning till Indoor Golf Group (IGG) i Bromma bara ett par månader innan finnarna valde att stänga ned Golfsky. Vi hade ritningarna klara för hur en butik skulle kunna se ut. När det värsta hade lagt sig efter konkursen, en vecka senare, tog jag ett möte med Fredrik Wretmark, vd på IGG, och förklarade att jag ville bygga en konceptbutik som var nischad. Jag hade privata investerare bakom mig då men det visade sig att IGG ville gå in själva. Så IGG är också delägare.

– Vi försöker verkligen lägga Golfsky bakom oss. Jag tycker det var väldigt tråkigt det som hände. Butiken var ju enormt fin. Jag förstår varför det hände och tyvärr gick ju hela kedjan i konkurs i Finland senare. Det blev en hype under pandemin och kanske tänkte man för stort. Men det fanns mycket positivt och jag har lärt mig mycket om vad vi ska göra, både mot leverantörer och mot branschen. 

Ond cirkel

Stefan säger att Golfsky hamnade i en ond cirkel. 

– Vi satt med enorma lager och vi behövde rea ut saker för att kunna betala räkningarna. Men resultatet av det blev att folk väntade på nästa rea och vi fick den stämpeln på slutet. Nu kommer vi att fokusera på vår kunskap, service och sortiment. Sedan har ju handeln alltid sina reor. Det kommer vi också att ha men vi kommer ett kommunicera mer vad vi står för: Kvalitet och service. Jag tror det kommer att ge respekt. Nu ser leverantörerna vad vi gör. Vi har fått bra backup, säger Stefan Bergman som menar att IGG Concept Store har tagit det bästa från Golfsky men gjort en egen variant på det. 

Mitt i butiken ligger exempelvis en stor puttinggren.

– Att bara öppna en golfshop går inte… du måste ha något eget att komma med. I IGG Concept Stores fall handlar det om special edition, custom och putters, och vi har en fullutrustad verkstad.

IGG på Bromma Indoor.

En av dem som arbetar med utprovning och i verkstad är Björn-Hugo Apelqvist, som också han är delägare i shopen och har en bakgrund på Golfsky och som under många år jobbade som utprovade på Dormy. Även Movitz Sturk och Oliver Höstman från Golfsky är delägare. Den senare har huvudansvar för IGG Concept Store´s e-handel

– Vi satsar mycket på putters och kommer att ha fullsortiment på flera märken. Vi jobbar bland annat med PXG och deras putter-kit som är väldigt spännande. Björn-Hugo bygger om putters med tourskaft som du inte kan köpa någon annanstans.

Bra läge

Stefan Bergman tror att läget för nya IGG Concept Store är mer gynnsamt än Golfskys läge i Kungens kurva.

– Vi hamnar i Bromma. Du har närhet Drottningholm, Troxhammar, Mälarö, Sollentuna… Vi är närmaste destination för många. Läget är bra, även för dem som bor i stan. 

Men allt handlar inte om putters utan också andra klubbor och konfektion. IGG Concept Store jobbar med Titleist, Cobra, Callaway, TaylorMade och PXG på klubbsidan. Vad gäller kläder består utbudet av FootJoy, Puma, Cross (funktion) och Macade.

– Det är lite samma tema i butiken som Golfsky hade, med shop-in-shop, skärmar och högtalare, säger Stefan som ansvarar inte bara för den nya butiken utan för hela Bromma Indoor.

– Det är den största av deras anläggningar och vi ska göra den till en riktig premium-anläggning med 15 simulatorer i byggnaden och en snygg lounge. Vi kan ta hand om stora event och erbjuda en helhet inom golf.

Förhoppningen är att de två verksamheterna ska växeldra med varandra. 

– Just nu är det full beläggning på simulatorhallen vilket ger trafik i butiken under vinterhalvåret. Under vår och sommar ska vi ha fullt sortiment vilket ska driva trafik till simulatordelen. Den delen är ju intressant även under sommaren numera för de som är intresserade av träning och svingvärden, säger Stefan och berättar att IGG redan förra året noterade en tydlig ökning av intresset för sommarträning inomhus.

Full aktivitet

Bromma Indoor och IGG Concept Store ligger i det så kallade bryggeriområdet i Bromma. Det är en handelsplats där CityGross, Bauhaus och ÖB lämnat plats för något som de kommande åren ska bli ett aktivitetscenter.

– Det blir nordens största aktivitetspark, säger Stefan. Det ska bli hallar för parkour, padel, tennis, friidrott, tennis… så det blir ett spännande område. Det är tufft just nu men vi ska bygga varumärke och försöka få folk även från stan att komma hit. Vi är närmsta butik för många som bor i stan. 

IGG Concept Store invigdes lite i skymundan i mitten av november.

– En del av problematiken med Golfsky var marknadsföringen. Du måste nå golfare! Vi gjorde reklam på Arlanda Express och det kostade en del. Men alla som åkte Arlanda Express var ju inte golfare. Nu har vi fördelen att vi har IGG:s 50 000 medlemmar i vårt register. Så det är en bra synergieffekt för shopen att ligga som en del av i IGG. •

  Tipsa oss!

  Har du ett nyhetstips eller något annat intressant du vill berätta för golfbranschen?
  Använd formuläret nedan. Tack på förhand!

  Läs fler relaterade artiklar
  Ladda fler i Shop & detaljhandel

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Kolla också

  Förvandlingen: Golfstore byter skepnad när fler golfklubbar driver egen shop

  Allt fler av Golfstores medlemmar blir klubbägda. I dag driftas bara hälften av shoparna i…