Hem Banor & klubbar Fastighetsbolag köper Arlandastad nya bana för 150 miljoner kronor

Fastighetsbolag köper Arlandastad nya bana för 150 miljoner kronor

Jörgen Engström, Leif Wåhlin och Lisa Spangenberg från Wåhlin Fastigheter. Dieter Sand och Johanna Klingvall från Arlandastad Group. Foto: Arlandastad Group.

Fastighetsbolaget Arlandastad Group AB köper en del av Arlandastad Golf av Wåhlin Fastigheter. Priset är 150 miljoner kronor.

Bolaget ska bygga en Training Academy, eller, som man säger i ett pressmeddelande, ”en mötesplats för människor, företag och verksamheter som kan utvecklas och växa inom idrott, hälsa och innovation”.

Förvärvet handlar om 490 000 kvm och är villkorat av att Sigtuna Kommun ger ett positivt planbesked. En handpenning på 20 procent erläggs när planbesked medges och resterande del av köpeskillingen erläggs vid antagen ny detaljplan. Bolaget har samtidigt tecknat ett optionsavtal i området för framtida expansion som möjliggör ytterligare förvärv av 930 000 kvm mark – säkrar därmed 1,4 miljoner kvadratmeter mark i området.

I syfte att öka exploateringstakten i området har Arlandastad Group förvärvat en av de två befintliga golfbanorna – Nya Banan – i Arlandastad av Wåhlin Fastigheter. Markområdet ligger i direkt anslutning till bolagets redan befintliga markinnehav.

–Det har länge varit vår ambition att skapa en samlingsplats för svensk idrott, en Training Academy. Vi har nu lokaliserat rätt plats med ett oslagbart läge som möjliggör den utvecklingen. Vi har sedan en tid tillbaka fört goda dialoger med ett antal idrottsförbund där man ser att läget möjliggör en mer tillgänglig idrott – såväl inom Sverige som internationellt. Områdets storlek gör det även möjligt att satsa på en hubb för tekniska innovationer – gärna kopplade till idrott och hälsa, som ligger oss varmt om hjärtat, säger Dieter Sand, CEO, Arlandastad Group.

Arlandastad Group har sedan tidigare erfarenhet av Training Academys då en för fordonsindustrin drivs i närområdet och nu finns möjlighet att bredda till ytterligare en, vilket ligger helt i linje med ambitionen. En samlingsplats för den svenska idrotten i Arlandastad innebär även en möjlighet för Sigtuna kommun att utvecklas och bli en än mer attraktiv kommun för såväl kommuninvånare som andra intressenter. 

–Det är glädjande med en fortsatt positiv utveckling i Arlandastad och Sigtuna kommun. Dels ur ett tillgänglighetsperspektiv med en samlad hubb för idrotten, dels över möjligheten att stärka kommunens möjligheter till ökad hälsa och välmående. Idrottsverksamhet och föreningsliv för barn och ungdomar är viktiga pusselbitar där vi ser att en god hälsa under uppväxten skapar positiva vanor som följer med upp i vuxenlivet, det vill säga en positiv utveckling för vår kommun, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna Kommun.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

SGF i nytt samarbete med WWF – ska »göra golfen vildare«

Världsnaturfonden (WWF) och Svenska Golfförbundet (SGF) lanserar i dag ett nytt samarbete …