Hem Banor & klubbar ”Extrem vinter” har orsakat svåra skador på ovanligt många svenska golfbanor

”Extrem vinter” har orsakat svåra skador på ovanligt många svenska golfbanor

Ett ovanligt stort antal svenska banor har drabbats hårt av isbränna och snömögel den gångna vintern.

– Det har varit en extremt svår vinter i stora delar av landet, säger Göran Tyrsing som är kanslichef på SGA Riks som organiserar banarbetare.

Hur många banor som är drabbade vet inte Tyrsing men han menar att det är ett ovanligt stort antal.

– Jag vågar inte gissa men jag har hört att det är många från Mälardalen och uppåt. Men i södra Sverige är det generellt rätt bra. Skåne, Halland och Småland känner kanske inte igen sig i problemen. Det går ett bälte från Mälardalen och uppåt, om jag uttrycker mig lite på en höft. De som har problem är de som fått snö, töväder och sedan minusgrader på det, gång på gång.

Ett flertal golfklubbar har fått sina greener i princip helt utslagna. Vissa har även drabbats av stora skador på andra klippta ytor som tee, fairway och ruff.

– Lägger man då till faktorer som en väldigt kall vår så är det ju långt ifrån optimalt. Det är ju fortfarande kallt om nätterna. Så sent som i helgen var H50 försenad start på Holm i Halmstad och det är ovanligt med frost i (nästan) mitten av maj. Det är en kombination som är olycklig. Först svåra vinterskador och sedan en kall vår.

Skadorna som drabbat de svenska golfbanorna är egentligen av olika karaktär. Vissa banor har drabbats av snömögel medan andra råkat ut för isbränna.

– En del greener har haft tjocka, kompakta istäcken och kvävts när gräset inte får syre. Andra banor har drabbats av snömögel som egentligen är ett svampangrepp. Det drabbar greenerna när man får en temperatur som gynnar svampen men som är sämre för gräset. Så vissa banor har snömögel, andra har isskador eftersom gräset inte har fått syre. 

Nya regler gör att bancheferna inte kan preparera banorna med kemiska bekämpningsmedel på samma sätt som de kunde tidigare.

– För varje år som går blir det tuffare och tuffare. Om vi backar bandet 10 år eller 20 år så hade man ju på den tiden fler ”vapen” att ta till. Om vi pratar snömögel så fanns en större arsenal av motåtgärder att ta till. I dag får man ju jobba mer långsiktigt med att stärka gräsplantan så svamparna inte ska få övertaget. Gräset måste bli så starkt att den kan försvara sig utan kemiska medel. Så ”penicillinet” som fanns förr, det finns inte längre. 

– Men trots det så är inte skadorna fler eller större nu. Jag skulle vilja påstå att minskningen av ”vapen” kompenseras av bättre kunskap hors Course managers och förebyggande arbete idag jämfört med förr i tiden. Så jag skulle vilja säga att vi i dag har färre angrepp trots en tuffare sits med färre ”vapen”.

Isbrännan är däremot resultatet av ogynnsamma nederbörds- och temperaturväxlingar.

– Vi har haft snö, tö och kyla om vart annat och för greenerna är det det sämsta du kan ha. 

Inte ens de banor som brukar täcka greenerna med duk har klarat sig helskinnade undan, även om några enstaka klarat sig bättre än andra.

Surahammars greener klarade sig bra tack vare dukar.

Maria Pennerborn som är klubbchef på Surahammars Golfklubb, är en av få klubbar som klarat sig någorlunda bra genbom vintern. Maria berättar att de har använt en tjockare och avsevärt dyrare duk till banans greener.

– Det är viktigt att det inte finns vatten under när man lägger duken, säger hon. Sedan har vi haft av duken ibland för att se till så att det kommer luft under. Men det är helt avgörande att dukarna varit täta så att inte vatten kan tränga igenom. Har man den tunnare duken tror vi att vattnet lättare tränger igenom. Så vi tror att det var värt pengarna att ta den tjockare duken.

Många klubbar arbetar med att täcka greenerna med duk.

– Det har ju visat sig vara bra, säger Göran Tyrsing, men det är ingen patentlösning som alltid fungerar. Problemen kan komma ändå. Torbjörn Pettersson på Sala Golfklubb har jobbat jättemycket med detta. Han är duktig och har fått väldigt bra resultat men en sådan här vinter har även de som brukar använda dukar haft det tufft på sina håll. Det har varit en extremt svår vinter i stora delar av landet. 

Nu hoppas Tyrsing att svenska golfare ska ha överseende, förståelse och tålamod för det arbete som måste ske på banorna för att göra dem i ett bättre skick.

– Vi måste utbilda och informera golfarna om att den period som kommer nu, efter att skadan uppstått, inte är förenlig med det roligaste spelunderlaget. Just nu handlar det för många banchefer om att odla gräs och få igång tillväxten. Vi måste få tryck i växtligheten. Och vi kommer troligen att få höra golfare klaga över att greenerna är tröga men i stället för att vara besvikna ska de vara glada, för det betyder att gräset växer. Hade det varit snabbt på greenerna så betyder det att gräset inte vuxit någonting.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Golfstar köper finskt konkursbo: »Ger starkt fotfäste i Finland«

GolfStar har, genom moderbolaget Caddies Europe AB, förvärvat fyra finska golf-anläggninga…