Hem Banor & klubbar Avans nya 18:e hål: »Det blir ett väldigt spännande avslutningshål!«

Avans nya 18:e hål: »Det blir ett väldigt spännande avslutningshål!«

Gävle Golfklubb

När Gävle Golfklubb engagerade banarkitekten Christian Lundin för renovering och ombyggnad var det främst den gamla banan från 1950-talet man hade i åtanke.

Men nu har klubben vänt på planeringen. I dagarna drog man i stället i gång med en delvis ombyggnad av den betydligt modernare Avan.

– Ja, man har ju hela tiden sett på Avan som en ny bana men tiden går ju, säger klubbchef Peter Stenberg. Banan har 25 år på nacken och det är dags att den uppdateras.

Avan är den ena av två 18-hålsbanor på Gävle Golfklubb och det är den bana som legat närmast att kunna beskrivas som en mästerskapsbana sedan den byggdes 1998. 

Charm

– Mästerskapsbana är kanske att ta i men den var ju klart bättre som golfbana än den gamla banan. Avan är vår tävlingsbana. När junior-SM spelades hos oss i somras, då var det ju på Avan de spelade, säger Peter Stenberg som ändå menar att den gamla banan vinner på sin charm.

– Det är många medlemmar som föredrar den gamla banan. Men Avan har ju längden och potentialen.

På Avan ska under våren 39 bunkrar anläggas och 16 nya tees ska adderas till de befintliga. 

– Vi bygger främre tees och kompletterar med nya backtees.

Dessutom kommer designen att påverkas något. Mest kommer designförändringarna att märkas på det 18:e hålet där man grävt ur dammen vid green. Inte för att dammen nödvändigtvis behövde bli större utan för att man skulle få massor att använda till nya tees.

Massorna tar inte från dammens botten utan från kanterna.

– Den här banan är ju byggd på en soptipp så det fanns inga andra massor att hämta, säger Peter Stenberg. 

– Vi tar ut 5 000 kubik ur dammen så hål 18 blir väldigt annorlunda när dammen växer. 

Ny bunkerstil

Även det 17:e hålet – ett av Sveriges vackraste enligt många rankingar – kommer att förändras eftersom dammen grävs ut även på det mötande hålet.

– Det blir ett väldigt spännande avslutningshål, säger Peter Stenberg. Men sträckningen förblir som den är. I övrigt är det mindre justeringar. Bunkrarna kommer att få en annan stil. De är lite nedgrävda i dag men kommer att höjas med tydligare kanter. 

En del av schaktmassorna från dammarna ska användas till framtida byggnation. När den blir av vet man inte exakt:

– När vi kontaktade Christian var det för att rusta gamla banan där greenområdena är helt ålderdomliga. Alla greener måste byggas om. De är byggda på 50-talet och måste uppdateras med dränering. Är det en dålig vinter så har vi alltid en sen säsongsstart. När vi får i gång dem är de oftast bra, men… de lever inte upp till den kravbild som finns i dag.

Kapital

– Så det är ju ett stort projekt och vi behöver få fram kapital för att genomföra det. Sträckningen ska också ändras och det finns säkerhetsproblem vid rangen.  Vi har mark att sälja men detaljplanen måste fram först. Därför är den ombyggnaden per automatik framskjuten ett par år. Och det finns ännu inget medlemsbeslut på ombyggnad. 

Var gamla banans renovering ett större projekt än ni hade förstått när ni kontaktade Christian Lundin?

– Det skulle jag nog inte säga. Vi visste nog hur tufft det skulle bli. Behovet har vi vetat om men vi har också väldigt hög beläggning och att ge sig på gamla banan är svårt. Vi får stänga ned 9 hål i taget. 

De förestående ombyggnaderna – har de något att göra med översvämningarna för ett år sedan?

– Nej, det är som de säger här i stan – ett skyfall som händer en gång vart tusende år. Sådant kan man inte bygga bort. Det var översvämning i hela stan. Men jag ser att det regnar häftigare nu för tiden än förr. Ett problem är att delar av Avan ligger under havsnivån. När det är högvatten trycks ju vatten in på banan och det är ett bekymmer som är svårt att göra något åt.

De förestående förändringarna på Avan ska vara klara innan säsongen drar i gång:

– Det kommer shapers till banan efter påsk och de ska jobba fram till 1 maj. Sedan kan vi inte bygga mer för då börjar säsongen. Blir det arbete kvar så har vi en prio på det som får göras i höst eller nästa vår. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

SGF i nytt samarbete med WWF – ska »göra golfen vildare«

Världsnaturfonden (WWF) och Svenska Golfförbundet (SGF) lanserar i dag ett nytt samarbete …