Hem Banor & klubbar Banchefen tar över som vd på 57-hålsanläggningen: »Banorna är det viktigaste vi har«

Banchefen tar över som vd på 57-hålsanläggningen: »Banorna är det viktigaste vi har«

Troxhammar Golfklubb

Jimmy Fröberg tar över efter Bengt Erkki och blir ny vd på  på Troxhammar Golf AB och Mälarö Golf AB.

Golf West är samlingsnamnet för två banor, Mälarö och Troxhammar, med totalt 57 hål (18+9 på Mälarö och 18+12 på Troxhammar).

– Det var planerat sedan en tid tillbaka. Bengt ska gå i pension nästa år efter åtta år som vd.

Jimmy Fröberg har varit banchef på Troxhammar sedan 2004 och vice vd/banchef på Troxhammar Golf sedan 2019.

I våras lämnade han över ansvaret för banorna till Anders Karlsson, som varit greenkeeper/banchef på Mälarö Golfklubb under 20 år, för att i stället jobba med en del andra projekt.

– Vi har byggt ut klubbhuset på Troxhammar med 500 kvadratmeter och installerat ytor för inomhusgolf. Så det har varit det stora projektet i år.

Han ser det som en stor fördel att komma från bansidan när han nu ska ta det övergripande ansvaret för anläggningarna:

– Stora delar av kostnaderna för en golfklubb finns ju i banorna, både vad gäller inköp och personal, så det är bra att ha koll på de bitarna. Banorna är det viktigaste vi har. Man kan vara bra på range och service och annat men har man inte bra banor så blir medlemmarna inte nöjda. Så det är bra att känna till lite om den verksamheten som vd. Och vi ska fortsatt fokusera på banorna, även om vi nu har satsat lite pengar på omkringverksamhet.

Vad har hänt på banorna i år?

– Vi har precis renoverat 13 greener på Troxhammar, en ytrenovering. Sedan har vi byggt ett nytt korthål. På Mälarö fortsätter vi bygga torvade bunkrar för att skapa ännu mer linkskaraktär. På Troxhammar har vi mer parkkaraktär på banorna. Vi har två banor med helt olika karaktär och det är så det ska vara.

På Mälarö har ni 9-hålsbanan öppen hela vintern? Hur tål banan det?

– Bättre än man kan tro. Det är klart att den är lite sliten på våren men då blir det ju ett minskat tryck på den när vi öppnar de andra tre banorna.  Ibland har vi stängt den i någon vecka för att stödså och dressa så att den ska hinna ikapp. 

Är det många som spelar?

– Ja, soliga dagar med plusgrader kan det vara fullbokat. Det är inte många banor i Stockholm som är öppna med ordinarie greener hela vintern. Vi får en hel del gäster.  Under vintern brukar vi få in mellan 400 000 och 500 000 kronor i intäkter på 9-hålsbanan. Det är bra extra pengar. 

Ni kallar er Golf West?

– Ja, men vi håller på att se över namnet. Det är ju Mälarö och Troxhammar som är de starka varumärkena. Vi skapade ett samlingsnamn för att alla skulle förstå att vi hänger ihop och erbjuder 57 hål på fyra banor i ett medlemskap. Men det har de flesta förstått nu så samlingsnamnet är inte lika viktigt för oss längre. Så vi får se vad vi kallar oss i framtiden.

Vad är det främsta målet för Golf West just nu?  

– Fortsatt leverera banor med bra kvalité, det är det viktigaste vi har! Utöver det vill vi skapa en året runt-verksamhet. Vi har installerat fem Trackman-simulatorer och  anlagt en puttinggreen på 200 kvadratmeter. I december ska vi ha en virtuell klubbtävling där vi spelar Mälarö i simulatorerna. Vi får in Troxhammar i systemet i januari så att man ska kunna spela båda banorna vintertid. Utöver det ska vi satsa på utbildning, service, kommunikation, renovering av kök och eventuell greenrenovering på 12-hålsbanan på Troxhammar. Vi kommer också satsa lite mer på Mälaröanläggningen framöver när det gäller klubbhus och driving range. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Ökning av unga golfare trots väntat medlemstapp – 15 faktorer som kan ha påverkat positivt

Antalet pojkar upp till 21 år som spelar golf har ökat med 23 procent i år jämfört med sam…