I höstas lämnade två fartyg hamnen i Åhus för att leverera sand till bunkrarna på Sveriges bästa golfbana. Det är en sand som är omgärdad av en hel del hemlighetsmakeri – den bygger på en helt unik formel. Många menar att det är Sveriges bästa bunkersand.

Bra greener vill alla golfare gärna prova på. Men det finns andra delar av golfbanan som kan vara hur bra som helst, utan att vi därför känner oss särskilt sugna på att testa dessa. 

Bunkrarna, till exempel. 

Hur fina de än är vill man oftast inte landa i dem. När vi ändå gör det, då vill vi förstås att bunkrarna ska ha sand av bra kvalitet. Och frågar man experterna finns den bästa bunkersanden i en sandtäkt med naturgrus utanför Kristianstad.

Perfekt för bunkrar

Den fina sanden i Bäckaskog, som täkten heter, upptäcktes när Kristianstad Golfklubb skulle byta sand i sina bunkrar för 15 år. Den dåvarande ansvarige för täkten blandade till en sand som höll allra högsta klass. Perfekt för bunkrar. 

Sanden i en bunker är mer avancerad än någon kanske anar. Den kan ha olika egenskaper som gör den mer eller mindre uppskattad av de spelare som ska slå från den. Det är de olika fraktionerna på sandkornen ger sanden dess unika egenskaper.

Martin Wilson är säljare på Swerock som äger täkten, och han berättar att man tar sand från olika delar av täkten och siktar dessa för att få fram det han menar är den perfekta bunkersanden. Men mer än så avslöjar han inte.

– Nej, receptet på sandblandningen är lika hemligt som Coca-Colas, säger han.

Bunkersand från Bäckaskog. Foto: Swerock.

Normalt sett förser Swerock kunder i anläggningsbranschen med grus och sand. Materialet används till att anlägga vägar och byggnader. Sedan har man en liten nisch med specialprodukter som kanske inte omsätter så mycket i det stora hela.

Där ingår bunkersanden. 

Sedan Kristianstad Golfklubb köpte sand i Bäckaskog första gången har ryktet om dess förträfflighet spridit sig bland golfbanorna i södra Sverige.

Karlskrona, Ringenäs, Oskarshamn och Sölvesborg är några klubbar vars representanter landat i Kristianstads bunkrar och därefter bestämt sig för att hämta sin egen sand i Bäckaskog. 

Bäckaskogs sand nära idealet

Pierre Fulke är en av Sveriges mest framgångsrika professionella golfspelare. I dag är han banarkitekt och har byggt och byggt om en rad svenska banor som Omberg, Visby och Kristianstad. Han är väl förtrogen med sanden från Bäckaskog.

– Vi har använt sanden länge på flera banor. Jag gillar den både färgmässigt och spelmässigt. Hur sanden spelas är väl egentligen bara en bonus, kan jag tycka. Man vill ju ha fram en sand som har rätt fraktioner för att den ska dränera väl utan att den blir så grov att bollen pluggar sig. När du hittar den mixen så har du en sand med bra egenskaper. Det finns många täkter som har bra sand men sedan spelas de lite olika. Den sand de har på Värmdö, Barsebäck och Frösåker kommer från Mellerud. Den är också bra men den är vit och lite tyngre att komma igenom. Jag tror att den viktmässigt är tyngre än sanden från Bäckaskog. Men nu är vi inne på detaljer. Det är nog ingen 20-handicapare som känner det vi pratar om nu. 

Spelare på olika nivåer föredrar olika typer av sand, menar Pierre.

– Många bättre spelare vill ha lite hårdare sand. Klubbar som vill ha rätt sand i sina bunkrar måste veta vilka spelare man vänder sig till. Det är ganska klurigt.

Det finns ingen sand som passar alla?

– Nja, det är klurigt. Jag upplever att Bäckaskog är rätt nära idealet. Det är en hårfin gräns mellan att sanden har bra spelegenskaper för bättre spelare till att den blir för ”lös” så att den ger pluggade lägen. 

Av kostnadsskäl har Swerock fram till i höstas mest sålt sand till golfklubbar i södra Sverige men nu börjar mer långväga klubbar höra av sig med förfrågningar. I höstas köpte Visby Golfklubb sand som transporterades med båt från Åhus till Gotland. Och för en tid sedan hörde en golfklubb i Stockholm av sig.

Bunkersanden från Bäckskog skeppades från Åhus till Visby Golfklubb. Foto: Swerock.

– När Visby kom med en sådan jättebeställning kände vi att vi har en bra vara, säger Martin. Om de vill ha sanden på Sveriges bästa bana så vill vi ju gärna tro att vi har en bra produkt. 

Visby Golfklubb gick omsorgsfullt till väga när de skulle göra sitt val.

– Vi provade flera olika varianter av sand. Våra medlemmar tyckte att vår egen sand blev för hård när det regnade, berättar Petter Lindblad som är banchef på Visby Golfklubb. Så vi provade sand från Sandshult i Oskarshamn och vi provade den vita sanden de har på Frösåker och Barsebäck… vi provade säkert sex, sju varianter innan vi kom fram till att sanden från Bäckaskog passade oss bäst. Den var bra prismässigt, färgmässigt och spelmässigt.  Sanden är lite finare än krossand. För vanliga golfare kan den vara aningen svårare att slå när den är blöt men på det hela taget så är den bra.

Hål 6, Visby Golfklubb, Kronholmen. Foto: Jacob Sjöman.

Hur värderar man bunkersand?

– Jag tror inte det går att hitta en helt perfekt bunkersand. Det beror på vad man är ute efter. Inte ens USGA har en specifikation på hur en bunkersand ska vara. Det är bara att prova sig fram. Vad gillar medlemmarna? Vad funkar på den här klubben? Sedan är det så att bättre spelare gillar finare, hårdare sand medan medelhandicapare gillar lite grövre sand om de kan gräva klubban igenom. Våra bunkrar kunde vara stenhårda när det regnat och då kom man inte in i sand under bollen som då kunde sticka in i skogen. 

Visby började testa olika typer av sand redan för tre år sedan. Man testade Bäckaskogs-anden på hål 2, 6, 7 och 8 under två år men i höstas skickade man efter sand till resterande bunkrar. Det behövdes två fartyg. 

– Det blev ändå inte dyrare än att köpa gotländsk sand, säger Petter Lindblad. Ska du köpa tvättad sand på Gotland så är det nästan lika dyrt som att ta ett fartyg från Kristianstad.

Rätt färg

En sak som var avgörande för Visby Golfklubb var att färgen på sanden var rätt.

– Den är lite beige, hyfsat lik den gotländska sanden. Vi testade att lägga vitkross i en bunker men det tog ju över hela Kronholmen. Det bara lyste. Det gick inte. Den nya sanden mer nedtonad. 

Kronholmen renoverades av tidigare nämnde Pierre Fulke med start 2007 och han har sedan dess jobbat med löpande förbättringar av banan, bland annat bunkerrenoveringen som startade 2018. Pierre hade ett finger med i spelet när Visby bestämde sig för Bäckaskogssanden:

– Han har varit engagerad i frågan både som duktig golfare och arkitekt. Vi har slagit ganska många slag från de här bunkrarna med olika typer av sand, berättar Petter

– Senast vi slog bunkerslag höll Pierre på att sänka ett slag från en greenbunker på tvåan. Vem vet, det var kanske det som avgjorde valet…

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Promotion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Sweetspot Academy: Den sista pusselbiten i golfens digitala ekosystem

Sweetspot Academy är det senaste tillskottet i det digitala ekosystem som hjälper golfanlä…