Hem Banor & klubbar Visby Golfklubb passerar Bro Hof på rankingen – bäst i Sverige enligt Svensk Golf!

Visby Golfklubb passerar Bro Hof på rankingen – bäst i Sverige enligt Svensk Golf!

Visby Golfklubb är Sveriges bästa bana – i alla fall enligt Svensk Golf som för första gången rankar Sveriges bästa banor.

Det sker i julinumret av Svensk Golf och listan toppas av 18-hålsbanan på Visby Golfklubb.

Så här motiverar Svensk Golf att Visby är bäst i Sverige.

”Vild, vacker och fängslande. Men också fullmatad med omska­kande och tänkvärda golfhål. Vi kastas mellan ytterligheter som tekniska doglegpassager i skogen, det taktiskt delikata elfte och ett storskaligt avslutningshål som spelas med Östersjön väsandes i öronen. År 2020 är det få golfupp­levelser som känns lika levande och nyansrika, enligt vår jury. På Kronholmen kliver vi av 18:e hålets green, passerar de knotiga tallarna och förbi klubbhuset för att snart slänga en längtansfull och omättlig blick mot första tee.”

Tidigare har en banranking över Sveriges bästa banor publicerats i den svenska utgåvan av Golf Digest men eftersom tidningen är nedlagd har Svensk Golf plockat upp stafettpinnen.

Kunnig jury

Sveriges bästa golfbanor bygger på betyg från över 60 jurymedlemmar, som bedömt hundratals svenska banor.

I juryn ingår banarkitekter, proffs, golfjournalister och golfentusiaster. Gemensamt för alla är ett stort intresse för att spela svenska banor samt gedigen kunskap i att värdera banor mot varandra.

Svensk Golf har endast bedömt spelupplevelsen. Man har inte tagit hänsyn tas till golfklubbens historik, dess restaurang, klubbhus eller andra faciliteter.

60 procent av betyget är baserat på bandesign och arkitektoniska värden medan 20 procent av betyget härrör från banans kondition och presentationen av spelytorna. 20 procent av det totala betyget bygger på banas estetiska värden.

Det här är första gången Visby GK toppar listan.

Unik bana

– Visby är en unik bana på många sätt. Vild, vacker och oerhört rolig att spela. Klubben har jobbat väldigt målmedvetet och ambitiöst med banan sedan den stora ombyggnationen i slutet av 00-talet och kan med rätta vara väldigt stolta över hur bra den är idag, säger Oskar Åsgård, chefredaktör på Svensk Golf.

Tvåa på listan är Bro Hof Slott Stadium Course, tätt följd av Åhus Östra på Kristianstads GK och Ullna GC som delar tredjeplatsen. Femma är Falsterbo GK.

– Det är ett riktigt getingbo i toppen av listan. Sveriges bästa banor håller hög internationell klass. Jag vågar påstå att inget annat europeiskt land kan visa upp samma unika bredd av högklassiga spelupplevelser som de bästa banorna i Sverige utgör. Från härlig linksgolf på Falsterbo till förtrollande fjällbanor som Idrefjällens GK och allt läckert däremellan, säger Oskar Åsgård.

Hela listan över Sveriges 50 bästa banor är publicerad i Svensk Golf nr 5/2020 som finns i butik från 30 juni. Läs mer om rankingen på svenskgolf.se.

Topp-5                                                                 Betyg               Öppnad/ombyggd

1. Visby GK, 18-hålsbanan                               9,02                   Spelklar: 1958/2008.

2. Bro Hof Slott, Stadium Course                    8,72                  Spelklar: 2007.

3. Kristianstads GK, Åhus Östra                       8,56                  Spelklar: 1969/2017.

3. Ullna GC                                                          8,56                  Spelklar: 1986/2013.

5. Falsterbo GK                                                   8,42                  Spelklar: 1911.

Betygssättning sker på en skala från 1–10, med vissa betygssteg definierats. 7 = mycket bra bana, 9 = exceptionell bra bana, 10 = högsta internationella klass.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Ökning av unga golfare trots väntat medlemstapp – 15 faktorer som kan ha påverkat positivt

Antalet pojkar upp till 21 år som spelar golf har ökat med 23 procent i år jämfört med sam…