Golfen utvecklas med stora steg och många golfklubbarna måste förhålla sig till en ny verklighet.
De senaste 10–15 åren har tekniken i framför allt drivers utvecklats på ett häpnadsväckande sätt, understött av en snabb utveckling i både utprovningsprocessen och nya, bättre träningsmetoder.
Resultatet?
Vi slår golfbollen längre än vi någonsin gjort.
Det låter ju kul – alla vill ju slå långt – men det kan också leda till problem.
Det kan exempelvis betyda att vissa av golfbanans hål måste förlängas men det betyder också att det uppstår säkerhetsrisker på många golfbanor.
Farligare på banan
Baksidan av myntet är det blivit farligare att vistas på banan och i närheten av den. Räckvidden är större när medlemmarna optimerat skaft, loft och utgångsvinklar i klubbens Trackmanstudio. Därmed ökar risken för att obehöriga ska råka träffas av en förlupen golfboll.
Kontakt: Netheros
Niclas Hellqvist, 072-443 92 94
Hemsida: https://netheros.se
Ett typiskt och vanligt förekommande exempel är att driving
rangen på många golfklubbar inte längre räcker till
längdmässigt. Bollarna landar utanför rangens gräns i längdriktningen.
Men finns det ett problem, då finns ofta också en lösning. Så även här.
NH Consulting och Steelfix som arbetar under namnet Netheros är specialiserade på att hjälpa golfklubbar att upprätthålla säkerheten för alla som rör sig på och omkring golfbanan. Främst handlar det kanske om att skydda golfande medlemmar och gäster men på många golfklubbar gäller det i lika hög grad att skydda dem som bor i närheten av banan eller de som uppehåller sig i närheten av den.
Säker anläggning
– Vi hjälper klubbarna att skapa en säker anläggning, både på rangen och ute på banan. Det gör vi genom att sätta upp skyddsnät i olika former. Det kan vara lite lägre nät som hindrar bollen att gå ut i skogen eller höga nät som hindrar att bollar landar hos grannar eller ute på allmänna vägar, säger Niclas Hellqvist som driver Netheroes tillsammans med Franz Baier.
Niclas Hellqvist har många års erfarenhet av att jobba med utveckling av övningsområden och driving ranger, sedan han jobbade för Bucket Pro’s.
Han berättar att nästan alla klubbar han besöker kan berätta om incidenter på grund av att bollar landar där de inte ska.
– Rangerna är ju bygga för länge sedan när bollen inte gick så långt och klubborna inte var lika bra. I dag har många banor en range som är för kort. Därför behöver de skyddsnät. Det kan bero på att det går hål intill rangen eller på att det byggs hus runt banorna som behöver skydd.
Bilister och grannar
På en klubb som Niclas Hellqvist besökte hade klubben fått klagomål från både bilister som blivit träffade och från grannar som var trötta på att bollar träffade huset.
– I vissa fall måste klubben åtgärda det, annars riskerar de att få stänga ned rangen och det vore inte bra eftersom den i dag utgör en stor inkomstkälla för klubben. Det kan bli kostsamt och det har ju många klubbar insett, säger Niclas. Arbeten runt rangen är vanligast men på en klubb vi jobbar med ska vi sätta nät på åtta platser ute på banan.
Netheros arbetar med flera olika underleverantörer för att kunna motsvara olika typer av krav. Och man har valt leverantörer med omsorg.
Näten är så kallade D–Flex-nät. Nätet tillhör familjen Cintoflex och de är bi-orienterade, extruderade plastnät. De utvecklades och togs fram av Tenax på 1970-talet och har sedan dess varit marknadsledande i branschen för skyddsnät i plast, berättar Martin Persson som är vd på Allox.
Starka och stabila
Fördelen med den här typen av nät är att de är formstabila och starka med mycket hög draghållfasthet.
– Dessutom är de UV- och köldbeständiga vilket gör dem till ett bra val som skyddsnät, säger Martin som också vill betona livslängden.
– D-Flex-näten har hållit bollarna på rätt sida näten på golfbanor runt om i Sverige sedan drygt 20 år tillbaka. Vissa av näten sitter fortfarande uppe vilket vittnar om en lång livslängd och god kvalitet.
Trästolparna som nätens fästs på är upp till 22 meter långa och kommer från Scanpole.
– Vi använder enbart stolpar från nordiska träd och de är certifierade. För varje stolpe vi gör planteras ett nytt träd. Så vi skövlar inte skogen. Vi ser till att den växer sig fortsatt stark, berättar Dzenan Basic som är sales manager på Scanpoles.
Miljötänkandet genomsyrar verksamheten.
– Om du jämför våra stolpar med alternativen på marknaden så har våra betydligt lägre miljöpåverkan på både luft och vatten. Skog och trä binder koldioxid vilket är en fördel ur miljöperspektiv. Dessutom använder vi så mycket förnyelsebar energi som möjligt vid avverkningen och vi försöker planera logistiken så att vi aldrig behöver skicka halvfulla lastbilar. På det viset minskar vi vår påverkan på miljön.
Håller 30 år
Även priset är en fördel jämfört med alternativen.
– Ändå är livslängden inte mycket kortare. Våra trästolpar håller i mellan 30 och 40 år. Så tittar du på pris, miljö och livslängd så är det en fantastisk produkt. Den kommer från naturen och är lätt att återvinna när den tjänat ut.
Behövs ännu högre stolpar levereras dessa av AB Varmförsinkning vars fackverksmaster kan göras 48 meter höga!
– Men det är inte ofta vi behöver upp på de höjderna, säger Ivan Welandson som är försäljningsansvarig på AB Varmförsinkning.
Masterna görs i sexmeterssektioner som skruvas fast i varandra. Dessa används när man behöver ett högt och mycket starkt alternativ. Masterna doppas i smält zink som värmts till 460 grader.
– De håller i tid och evighet. Livslängden är långt och de är exceptionellt starka, berättar Ivan Welandson.
Unik lösning
AB Varmförsinkning har konstruerat ett eget sätt att förankra masterna i marken. Det är viktigt att de sitter stadigt eftersom masterna med nät utgör ett starkt vindfång.
– Vi får ju beräkna från gång till gång beroende på var de står och hur långt nätet ska vara. Det är stor belastning på masterna. Vi har konstruerat egna stålfundament som vi lägger i marken. Det är en helt unik lösning. De utgör ungefär en tiondel av vikten hos betongfundament. Vi gräver, lägger ned fundamentet och återfyller i och runt fundamentet. Det sparar både fraktkostnader och miljö.
– Det som gör att masten står stadigt är egentligen inte vikten utan anläggningsytan. Marken som omsluter fundamentet. Det är det som är det viktiga. Så vikten har inte så stor betydelse som man tror, säger Ivan.
– Ett exempel på när fackverksmaster använts är Kalmar Golfklubb, där satte vi upp ett nät som är 25 meter högt, säger Niclas. Men normalt brukar det räcka med trästolpar på upp till 22 meter från Scanpole.
Fördelen med Alloxnäten är att de kan sitta upp året om.
Långsiktig investering
– Sätter man upp dem på rätt sätt så ”spelar” stolparna med varandra vilket gör att de håller bättre när det blåser. Om man har stolpar som är 12 meter höga måste man ha en toppvajer som gör att de blåser med varandra och inte mot varandra. För då kan nätet knäckas. Allox har levererat nät länge och de har suttit i över 20 år. Det är en långsiktig investering.
Och en stor investering.
– Men i det långa loppet är det ändå inte det. Inte om man jämför med vad det skulle kosta att behöva stänga, flytta eller bygga om ett hål, eller stänga ned rangen, säger Niclas. En driving range kan ju omsätta mellan 500 000 kronor och en miljon om året.
Vanligen är det klubbar med några år på nacken som anlitar Niclas.
– På nya anläggningar har man ju tagit höjd för detta. Där finns det yta. Det är de lite äldre klubbarna som måste vidta åtgärder.
Det är inte alltid det handlar om att anlägga nya skyddsnät. Ofta handlar det om att reparera och byta ut befintliga.
– Tidigare har många klubbar försökt göra det här jobbet själva. Men gör man inte jobbet grundligt så håller inte konstruktionen. Vi ser det ofta. Anlitar man oss blir det grundligt gjort och det kommer att hålla. Vi är nya på marknaden men vi har lång erfarenhet av golfbranschen och vi vet vad som krävs. •
Kontakt: Netheros
Niclas Hellqvist, 072-443 92 94
Hemsida: https://netheros.se