Hem Banor & klubbar Så ska Bro Hof bli bäst igen – VD:n om de stora förändringarna på banan

Så ska Bro Hof bli bäst igen – VD:n om de stora förändringarna på banan

Bro Hof renovering

I dag, 1 juni, öppnar det ombygga andra hålet på Bro Hof.

– Det är en milstolpe, säger Jonas Lindgren, VD på Bro Hof.

Hålet har varit ett av de mer omdiskuterade på banan sedan den öppnades. Men nu är problemet löst. Och en rad andra förbättringar är under arbete.

Givetvis handlar det om att man vill ha en bana som tillfredställer medlemmar och gäster med höga krav. men det handlar också om att återta den förlorade positionen som Sveriges bästa bana.

Diskussionerna om de arbeten som utförs just nu startade så sent som i november och övergick i handling, redan efter årsskiftet. Och satsningen eskalerade snart i omfattning och ambition.

På bara några månader har Bro Hof investerat uppemot 10 miljoner kronor som ska förbättra både spelupplevelse och det estetiska intrycket. Även om arbetet omfattar båda banorna så syftar investeringen delvis till att Stadium Course återigen ska bli rankad som den bästa i Sverige.

– Ja, den där rankingen kan man ju säga mycket om men jag är väl fel man att göra det, säger Jonas Lindgren, som har ett förflutet som banarbetare på just Visby GK – banan som är bäst i Sverige om man ska tro på Svensk Golfs ranking.

Jonas pratar fortfarande gotländska trots att han bott på fastlandet i mer än 15 år. Han jobbade sju år på Vetlanda Golfklubb innan han hamnade på Bro Hof. 

Han blev VD för ett år sedan när Tobias Hellman gjorde sorti efter en kortare tid som VD. 

Men Jonas Lindgren är inte bara VD – framför allt är han Course Manager. För att han ska kunna fungera i båda rollerna har Bro Hof anställt en klubbchef som sköter mycket av den rullande administrationen. Och Jonas säger att det är en modell han tycker fler klubbar borde pröva.

– Så jag har inte släppt banan. Jag är VD men vi har en bra klubbchef, Maria Bengtsson.

Varför blev det denna lösning?

– Jag har haft en dialog med Björn om golfbanan ända sedan 2010 och då var det naturligt att vi pratade om den övriga verksamheten också. Jag har sagt att jag tycker andra klubbar borde ha det så här också. Det skulle främja många banor i Sverige…

Att?

– Att personen som driver banan kan driva den övriga verksamheten också. Det är en fördel. 

Det skulle gynna banan?

– Absolut! Mycket!

Och medlemmarna då, kommer inte de i kläm?

– Nej, de är nöjda när golfbanan är bra. Vi har bestämt att vi öppnar klockan 8. Det ger oss ett par timmar att sköta banan på morgonen innan spelet börjar. Det var mycket skriverier förra året om att vi inte hann sköta golfbanorna men här fungerade det bra. 

Uppdateringen som sker just nu – är den en följd av att skötselbudgeten minskat de senaste åren?

– Nja, vi har inte haft en lägre skötselbudget än tidigare. Snarare tvärtom. Detta är ingen uppfräschning på det sättet. Vi har inte byggt om greener och bunkrar. Men det kommer snart. Greener kanske måste byggas om efter 20 år. Detta gör vi för att få en bättre produkt, det handlar om upplevelsen. Vi bygger nya tees och förbättrar spelupplevelsen.

Under våren har klubben byggt om 18 tees – 9 på Castle Course – huvudsakligen röd tee – och 9 på Stadium Course. På Stadium har man kortat ned gul tee med 250 meter. 

– Och det har vi gjort för att vi vill att spelupplevelsen ska bli bättre för de som har 15–20 i hcp, alltså medelgolfaren. För dem var banan för svår från gul tee på många hål. Den var väldigt lång innan, nästan 6 000 meter. Man såg inte green och vissa hinder. De som har under sju i hcp har väl knorrat lite över att vi kortat banan. De tycker banan har blivit lite för kort. Men har du tre i hcp ska du inte spela från gul. Då ska du spela från vit.

Medlemmarna på Bro Hof har generellt ett lågt hcp, snittet ligger runt 9.

– Så de flesta ska ju spela från vit, säger Jonas

Det största jobbet har man gjort på hål 2 som öppnar 1 juni.

– Tvåans fairway är det största jobbet vi har gjort. Vi har fyllt ut hela högersidan med 10 000 kubik. Så slår du en bra drive där nu så är du kvar på fairway. Du rullar inte av som du gjorde tidigare, sju av tio gånger. Och det är en bunker där för att man ska få en referens. 

Hål 18 på Stadium har fått en ny tee på sluttningen till vänster om nuvarande tee.

Ny tee, hål 18, Stadium Course.

– Nu är hålet bara 275 meter, så nu kan du driva green om du vill det… eller göra en lay-up i alla fall.

Även på hål 17 har mycket hänt.

– Ja, vi har gjort en ny tee och byggt en ny väg till green. Det är mycket kosmetika men vi har ju stenmurar på andra ställen på banan. Så vi har byggt stenbroar. Det fungerar ju lika bra med en träspång egentligen. Man måste inte ha en stenbro för en miljon – men det höjer upplevelsen. Inte golfupplevelsen, kanske, men den andliga upplevelsen. Estetiskt är det viktigt att använda gammalt, traditionellt hantverk för att bygga självbärande broar.

Så det konceptet har vi tagit vidare runt 17 och 18 green. Och så har vi släppt upp en liten ruffkant runt green för att göra det lättare för medelhandicapare. Hålet är svårt nog ändå.  Bollen spinner ned i vattnet.

Gräsbyte på greenkragen på hål 17, Stadium Course.

Ni fattade snabba beslut?

– Ja, vi bestämde detta i november. Vi har korta beslutsvägar här. Det är tacksamt. Jag har en bra dialog med ägaren så det fungerar bra. När man kör stora massor med material måste man köra när det är kallt, tjäle, och det måste gå fort. Så det är tacksamt att det går att ta snabba beslut.

Utöver ombyggnadsarbeten har man planterat 7 000 buskar och träd.

– Björn Örås, ägaren, vill hela tiden göra banorna bättre. Och det handlar inte bara om att ha 11-12 på stimpen utan också om att göra upplevelsen bättre och utveckla banan. Så det vi gör nu har vuxit fram. Vi bestämde i november att vi ville göra vissa saker och var i kontakt med Robert Trent Jones. Han kunde inte komma men vi skickade bilder på hur vi ville göra.

Har det knorrats bland medlemmarna över all verksamhet?

–  Medlemmarna är det inga problem med… De tycker det är roligt. Men det är förstås rörigt med torvning och nysådd. Det krävs en del av personalen.

Jag antar att en tanke med investeringen ska resultera i att ni kan rankas i topp igen?

– Absolut! Det finns inget annat. Det är obegripligt att vi inte är det. Det vill vi så klart vara.

– Det är klart att vi inte är nöjda med rankingen så som en gjordes i maj (!) förra året. Jag har ju själv jobbat på Visby och jag var där och spelade. Rankingen är viktig för oss så klart, inte för mig personligen. Jag vet ju vad vi levererar, jag vet vad gäster och medlemmar säger. Vi försöker ha en väldigt hög lägstanivå, från det vi öppnar till vi stänger.

Är det svårt att jämföra en seaside som Kronholmen med en lakeside som Bro Hof?

– Läget som Visby har kan vi aldrig få. Mälaren är fantastiskt men Östersjön är ju oslagbart. Golfhålen är bra där också… men jag ser väl kanske lite mer till skicket med vitgröe, klippning och så. Jag är nog fel person att fråga. 

Ni har krypven på fairway. Hur är det?

– Ja, jag tycker det är lite mer tåligt mot snömögel och du behöver inte gödsla lika mycket som om du har vitgröe. Framför allt är det en bättre upplevelse. När det ligger dagg på morgonen… det blir en helt annan färg på fairway. Ruffen som är engelskt rajgräs blir en väldig kontrast. Man ska komma ihåg är att stadium inte är ny längre men vi håller ju vitgröe stången väldigt bra. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

SGF i nytt samarbete med WWF – ska »göra golfen vildare«

Världsnaturfonden (WWF) och Svenska Golfförbundet (SGF) lanserar i dag ett nytt samarbete …