Hem Banor & klubbar Så sänkte Leksands Golfklubb elförbrukningen med 45 procent

Så sänkte Leksands Golfklubb elförbrukningen med 45 procent

Leksands Golfklubb

Leksands Golfklubb har lyckats minska sin totala elförbrukning med 97 159 kWh jämfört med 2021.

Det handlar om en total sänkning av elförbrukningen med 45 procent!

Detta har golfklubben åstadkommit genom att i slutet av 2021 investera i tre nya luftvärmepumpar i maskinhallen. Dessutom stängde klubben ner klubbhus och shop under vintermånaderna och hade endast underhållsvärme i dessa lokaler.

– Vi har haft ett jättefokus på kostnader över lag men på elförbrukningen fanns det mycket att göra, säger Anders Nygård, ordförande i klubben.

2022 blev den totala elförbrukning 119 820 kWh. Året innan låg elförbrukningen på 216 979 kWh.

Den totala elkostnaden inklusive moms och skatter blev därmed nästan 50 000 kronor lägre än för 2021 – detta trots att elpriserna ökade!

Denna besparing är välkommen för klubben som brottats med den ekonomiska utvecklingen de senaste åren. Den ledde bland annat till att klubben tvingades avsluta klubbchefens anställning i höstas, för att i stället fördela arbetsuppgifterna på styrelsen.

– Under mitten av 2022 såg vi vad som var på väg att hända. Det är enklare att strama åt kostnaderna än att öka intäkterna när man är mitt i säsong. Så vi har arbetat mycket med att sänka kostnader under 2022. Dessvärre innebär det att vi har fått säga upp personal också.

Styrelsen angav då som skäl de ökade energikostnaderna samt att priset på drivmedel (diesel) ökat kraftigt. Även finansieringen av klubbens utrustning hade blivit dyrare samtidigt som priserna för alla insatsprodukter till banan ökat i kostnad.

– Men även om klubben gör en massa besparingar så har vi sagt att vi inte ska göra något som rör banan och dess skötsel. Vi tror det är viktigt att den håller samma kvalitetsnivå som vi haft de senaste säsongerna.

– Det är också för att möta det vi eventuellt har runt hörnet och som vi inte vet så mycket om ännu. Kommer det en lågkonjunktur och hur påverkar den i så fall våra medlemmar och greenfeegäster?

Är ni oroliga för att golfklubben ska tappa medlemmar på grund av att de får sämre ekonomi?

– Ja, alla måste ju ha pengar till boende, mat och vissa fasta kostnader och då kan det ju behöva sparas in på nöjesaktiviteter. Men vi ser ju vilka golfare det är vi tappar: Det är de som spelar få rundor och som inte kommer in i gemenskapen eller i spelet, och vi har lite tankar om hur vi ska bearbeta den gruppen.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nu får gamla golfbanan nytt liv – som våtmark: ”En rik miljö för friluftsliv och rekreation”

Kommunstyrelsen och byggnadsnämnden i Kristianstad har fattat beslut om planuppdrag för at…