Hem Banor & klubbar Rekordregn stänger skånska banor: ”Det har regnat 100 mm på en vecka”

Rekordregn stänger skånska banor: ”Det har regnat 100 mm på en vecka”

Vasatorps Golfklubb

Vasatorp och Söderåsen i Skåne och Halmstad i Halland är bara tre av många banor som drabbats hårt av den senaste tidens regn.

Sedan i måndags har Vasatorp tagit emot 70 millimeter regn. Och på Söderåsen, som stängde av banan i går,  har det kommit 100 millimeter på en vecka.

Vasatorps Classic Course och TC har stängde också av banan i går och i dag.

– Ja, vi har stängt i dag för att skona banan så att vi kan ha öppet i helgen. Det är fortfarande pölar på vissa ställen på banorna, säger Andreas Eichardt, banchef på Classic och Allébanan. Men det har vi gjort för att vi ska kunna ha öppet i helgen. Vi måste spara på banan – det är högt speltryck just nu.

På TC finns inte dränering på fairway och banan är inte sandcappad.

– I morse kom det ett nytt häftigt regn som varade i tio minuter. Det känns som att det regnat varje dag sedan i början av augusti, säger Andreas. Kanske inte riktigt, men varannan dag, definitivt. Tyvärr hinner det inte torka undan. Det var varit stora mängder på kort tid samtidigt som vi fått kallare väder.

Mot så stora regnmängder finns inget att göra, menar han.

– Nej, men vi jobbar året runt för att göra banan beständig mot regn. Vi luftar, dressar och rensar dräneringar för att få en spelbar yta. Men när kommer så här mycket kan man inget göra, säger Andreas som menar att det inte regnat så mycket på 10 år.

– Jag har jobbat här i 18 år. 2008 fick vi stänga banan i tre veckor och drygt tio år tidigare, 1997, var det likadant. Det verkar komma sådant här skitväder vart tionde år.

Även Halmstad håller stängt – båda Norra och Södra banorna är stängda fram till lördag (16/9) kl. 10.00 på grund av det myckna regnandet.

Våren i Skåne var kall och torr men efter midsommar har det regnat mycket.

– Sedan kom extremt mycket vatten – samtidigt som de på östkusten fått knappt någonting. Jag har pratat med kollegor i Kalmar, Carlskrona och uppe i Norrland. Det har gått veckor utan att det regnat där. Det känns som att vi fått allt. Dagar då det regnat 20-30 millimeter här har de fått fyra!

– Det tråkiga är att en del av medlemmarna tror vi gör detta för att jävlas när vi i själva verket gör det för att de ska kunna få bättre spelytor under en längre tid. Men trampar vi sönder banan nu kommer det att ta långt tid för den att läka. Skulle vi sedan få en dålig vår så kan hela nästa säsong bli lidande. Vi gör allt för gynna golfarna. När jag började så var det ganska usel kvalitet i oktober men nu håller banan normalt bra skick in i november.

– Många har förståelse men inte alla. Det är alltid några som säger att de inte förstår vad som är problemet. Men vill de så finns det möjlighet att komma ut. Vill de klafsa runt i stövlar så har vi Allébanan och Västra  9:an öppen. Så det finns möjlighet att spela. Och jag såg att det var 160 som hade bokat på sig.

På Söderåsen råder golfbilsförbud:

– Vi ligger på 100 millimeter sedan förra fredagen. Förra fredagen kom det 15 millimeter och 35 på lördagen. Vi hade stängt i går (torsdag) eftersom vi skulle vi ha seriespel. Det skulle komma 150 man och det skulle bli  för mäktigt. Så det är flyttat till 28 september. Det är fortfarande blött på banan – banan är ju byggd på gammal åkermark – men vi har inte stängt i dag. Det kommer kanske 30 bollar som går ut och på de flesta ställen har vi asfalt och gångar. Det har inte uppstått några skador direkt men vi har reducerat greenfee, säger Bengt Liljekvist, greenkeeper på Söderåsen.


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du samma information som 2 335 andra prenumeranter. Brevet kommer helgfria tisdagar och fredagar.
Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Banchefen fick Kristianstads kommuns miljöpris

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Kristianstad har sedan 1992 årligen delat ut ett miljöpris…