Hem Banor & klubbar Ny tour ska stärka damerna inför OS

Ny tour ska stärka damerna inför OS

Svenska Golfförbundet, PGA of Sweden och Spanska Golfförbundet lanserar ett unikt samarbete rörande en internationell damtour på nivån under Ladies European Tour. Syftet är att stärka förutsättningarna för samarbete, ge spelarna en bredare tävlingskalender, stärka kvaliteten på startfälten och inte minst – stärka de nationella förbundens satsning inför OS 2016.

Partnerna har därför gemensamt beslutat att samarbeta med de tourer som finns i respektive land till en gemensam Order of Merit – Women´s European Satellite Tour, WEST.

WEST blir en kompletterande undertour till Ladies European Tour, LET, likt Challenge Tour är på herrsidan. Dock med den stora skillnaden att WEST är helt fristående från damernas Europatourorganisation, LET.

”Vi är öppna för en dialog med LET och hoppas givetvis på att få till ett samarbete. Vi lägger betydande resurser på att stötta damernas utveckling inför LET-spel, säger Mats Enquist, Ordförande i Svenska Golftourerna som driver Nordea Tour. Spelare som t ex Annika Sörenstam, Helen Alfredsson, Carin Koch och Anna Nordqvist har alla fått sin förberedande utbildning inför livet på de högsta proffstourerna hos oss, och kan vittna om hur värdefullt detta varit. Det vore givetvis önskvärt att även LET såg det som angeläget och värdefullt att samarbeta med oss.”

Den nya touren kommer att bestå av åtta tävlingar – fyra svenska och fyra spanska – plus en final i Alicante, Spanien, 10-13 november. Med en prissumma även på Order of Merit tävlar damerna om drygt 2 miljoner kronor plus de prispengar som finns i resten av Nordea Tour och Banesto Tour.

– Den stora nyttan är att Sveriges och Spaniens damamatörer och proffs får ytterligare förstärkta chanser att utvecklas, innan de tar steget upp och blir proffs på exempelvis LET, förklarar Mats Enquist.

– Eftersom den nya touren drivs i samarbete med respektive lands golfförbund, och spelarorganisationen PGA i Sverige, har vi ambitionen att knyta starka band mellan touren och förbundens landslagsverksamhet. Till exempel kan vi lägga ett svenskt landslagsläger i samband med en tourtävling i Spanien. Dessutom planerar vi att spelarna ska kunna ta poäng med sig från amatörtävlingar in på touren, för att säkra att övergången från amatör till proffs inte sker för tidigt. Detta är unikt och andra länder visar redan intresse för att haka på nationella tourtävlingar.

Bakgrunden till den nya touren är en konflikt mellan Svenska Golftouren och LET som blossade upp under 2009. LET lanserade ett eget koncept (LET Access Series, LETAS) där man ville ta över denna undernivå av tourer. Vare sig sportsligt eller ekonomiskt ansåg Sverige och sedan Spanien att upplägget kring LETAS var acceptabelt. Inte minst saknade man kopplingen till och förståelsen för det lokala engagemang som krävs för en hållbar utveckling på damsidan.

Åsikterna framfördes till LET, men när Sverige och Spanien inte fick igenom några förändringar valde man att starta WEST själva.

– LET har önskat oss lycka till. Vi är säkra på att detta kommer att vara positivt för dem också, då de spelare vi skickar uppåt i systemet är väl förberedda via bra arrangemang och hård konkurrens i denna utvecklingstour, förklarar Mats Enquist som betonar att WEST är lika mycket en sportslig som ekonomisk satsning:

– Målet är att på bästa sätt säkra spelarutvecklingen, inte bara inför LET och LPGA, utan även för att lyckas väl i OS i Rio de Janeiro 2016, då golfen debuterar som OS-gren. Då kan man inte bara lägga ut tävlingar till den som för tillfället betalar bäst, man måste också ta mer långsiktiga hänsyn till utvecklingsarbetet på damsidan och till oss som arbetar med det.
[ad#120×600]

Följande tävlingar ingår på Women´s European Satellite Tour 2011:

  • – Banesto Tour, Cadiz, Spanien, 3-5 mars,
  • – Banesto Tour, Madrid, 27-30 april,
  • – IT-Arkitekterna Ladies Open, Botkyrka GK, 29 juni-1 juli (Nordea Tour),
  • – Körunda Ladies Open, Nynäshamns GK, 8-10 juli (Nordea Tour),
  • – ATG Trophy Waxholm, Waxholms GK, 8-10 september (Nordea Tour)
  • – Helsingborg Ladies Open, Vasatorps GK, Helsingborg , 16-18 september(Nordea Tour),
  • – Banesto Tour, Caceres, 22-14 september,
  • – Banesto Tour, Barcelona, 4-7 oktober.

Finalen avgörs i Alicante, 10-13 november, med en prissumma på 30 000 Euro.

Dessutom fördelas en bonus på 20.000 Euro på de första fyra i den totala WEST Order of Merit.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nu bevattnas Stockholms Golfklubb med regnvatten från Mörbys dagvattenbrunnar

När Stockholms Golfklubb renoverade Kevingebanan upptäckte man att det gick dagvattenledni…