Hem Banor & klubbar Mölle-känslan fångad på film inför klubbens 80-årsjubileum

Mölle-känslan fångad på film inför klubbens 80-årsjubileum

Mölle Golfklubb från ovan.

Mölle tar avstamp för sitt 80:e verksamhetsår sedan starten 1943 – och klubben gör det bland annat med en ny film som ska beskriva ”Mölle-känslan”.

– Vi ville göra en film som speglar den unika upplevelsen man får när man åker genom byn, kör uppför Italienska vägen till banan vid Kullens fyr och att äta och bo på Kullagårdens Wärdshus. Det finns gott om vackra bilder tagna på banan men för att förstärka känslan ville vi göra en film, säger Ulf Jerlebo, klubbchef på Mölle Golfklubb.

Här ser du filmen (artikeln fortsätter längre ned)

Gott rykte

Det finns de som menar att Mölle är det som britterna kallar för en ”hidden gem”, även om banan är både känd och har ett gott rykte. Detta grundlades av Göran Zachrisson på 1980-talet. Han slog då ofta fast att Mölle hade Sveriges snabbaste greener. 

– Jag får ofta höra från golfare som kommer hit första gången att ”varför har jag inte varit här tidigare? Hur har jag kunnat missa det här stället?”. Vi ser gärna att fler upptäcker banan och destinationen. De flesta har väl hört talas om Mölle men det är långt ifrån alla som har varit här, säger Ulf Jerlebo.

Vägen till Mölle, som filmens titel lyder, är filmad av Mickael Tannus. I en av rollerna ser vi klubbens ordförande Fredrik Hjort och den välbekanta speaker-rösten tillhör Magnus Sunesson, som för drygt ett år sedan gjorde en skötselplan för Mölle-banan. 

Möllekänslan

Bland annat har han försökt återskapa den miljö från 1960-talet då man såg havet från 16 av 18 hål. Men det har skett många andra arbeten också.

– Vid mina besök på klubben pratade jag mycket om det jag kallar för ”Möllekänslan”. Den finns och den har vi förstärkt.

Men förbättringsarbetena med banan görs bara delvis för att banan ska vara rolig och vacker jubileumsåret 2023. Många av förbättringarna är av långsiktig karaktär. 

Målet är att inom en snar framtid räknas som inte bara en av Sveriges vackraste banor utan att den också ska rankas en av de spelmässigt bästa och mest välskötta. 

Ny tee

I höst har bland annat en av Sveriges vackraste utslagsplatser –­ Mölles åttonde tee ­– blivit ännu något vackrare. Förändringen är dock inte påkallad av estetiska skäl. Utan spelstrategiska.

– Vi lägger ut jordmassor för att kunna räta upp och rikta om tee. Nu blir den mer välriktad och plan, berättar Jonny Karlsson, som är banchef på Mölle. 

– Tidigare var den vänd i ”fel” riktning om man ville slå rakt ut mot fairway. Tee vette in i skogen på högersidan. Vi har ju valt att klippa fyrkantiga tees och har därför fått sätta teekulorna en aning snett för att de ska vara vinkelräta mot den tänkta spelriktningen.  

Jämnare

En annan förändring är att åttans tee nästa år är mer jämn och ”balanserad”:

– När vi mätte den visade det sig att den var 57 centimeter lägre i bakkant. Nu har vi rätat upp den. Höjden är nu densamma i både fram- och bakkant.

Den nya teeytan kommer att torvas för att vara spelklar när säsongen drar i gång 2023.

Det pågår fler arbeten på banan under hösten. Nio bunkrar har fyllts igen – det handlar om bunkrar som tjänat ur sin funktion – och ytterligare en tee har jämnats till (hål 6). Detta är en av åtgärderna som fanns med i den utvecklingsplan som bankonsulten Magnus Sunesson tog fram för drygt ett år sedan.

Enklare – och svårare

– Bakom greenerna på sjuan och hål 13 finns ju exempelvis båda långa och breda bunkrar men det är inte många som hamnar i dem, säger Jonny Karlsson. Det blir svårare för låghandicaparen om vi i stället anlägger avrinningsytor och lättare för höghandicaparen, alla vinner avslutar han.

Kvar på banan finns 17 bunkrar nästa säsong.  Och en unik känsla.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nu tar robotarna över på parkbanan – klipper 7 dagar i veckan

Fyra robotgräsklippare från Husqvarna sköter i år klippningen av samtliga fairways på Park…