Hem Banor & klubbar Mälarturf satsar på greengräs – 10 000 kvadratmeter provodlas till Troxhammar Golfklubb

Mälarturf satsar på greengräs – 10 000 kvadratmeter provodlas till Troxhammar Golfklubb

När golfklubbar byter greengräs köps detta normalt från Spanien, Holland eller Italien – om nu inte klubben väljer att så det själva.

Men snart finns kanske greengräs att köpa på närmare håll. 

Mellan Södertälje och Mariefred har Mälarturf dragit i gång ett testprojekt ihop med Troxhammar Golfklubb.

Per Fimmerstad med Mälarturfs grundare, Kjell Eriksson.

– Vi står för produktion och bevattning och dom har kunnandet och maskiner för just skötsel av greener, säger Per Fimmerstad på Mälarturf.

Greengräset, som är krypven, såddes förra sensommaren och är tänkt att användas i höst.

– Allt gräs vi skär är normalt 18 månader, minst, förutom sådana här specialytor då. Dem kan vi få fram lite snabbare tack vare att vi vattnar och gödslar lite intensivare, berättar Per Fimmerstad.

Mälarturf har hittills mest producerat gräs för arenamiljöer. När det gäller golfbanor handlar det om slitstarkt gräs för fairway och tee.

Är greengräs en framtida affärsidé?

– Det kan det absolut vara men då kommer det att ske i den formen att det ska vara sålt när vi lägger ut sanden. Annars finns risken att man blir sittande med greenodlingen för länge. Det räcker med ett halvår så har skötselkostnaden hunnit bli så hög att vitsen är borta. Man kan inte lagerhålla gräs för länge eftersom skötseln är så intensiv.

Troxhammar Golfklubb och Mälarturf har ett samarbete sedan 20 år tillbaka.  

– Och nu fick vi frågan om vi kunde hjälpa dom och ta fram tiotusen kvadrat gräs av greenkvalitet…

Och vad fick er att svara ja?

– För att jag är gräsnörd och tycker det är kul. Vi har odlat en del annat i sandbäddar, det vi kallar för arenakvalitet till fotbollen. Då lägger vi fem centimeter golfjord, alltså 0,2-sand med lite mull. Den utrustningen har vi sedan tidigare. 

Är det något ni kommer att fortsätta erbjuda marknaden?

– Jag skulle tro det för jag gillar att jobba med golfen. De är väldigt kunniga och professionella. 

Från Troxhammars sida handlar det om att de vill odla gräset på samma underlag som de redan har på sina greener, vilket kommer från Jehanders.

Jimmy Fröberg är Course Manager på Troxhammar:

– De flesta köper ju sitt greengräs från Novogreen i Spanien, säger han.

– Det är ingen som odlar greengräs i Sverige utan det är mest gräs för ruff, tee och fairway. Men vi vill att greengräset ska sås i samma USGA-material som vi redan har på greenerna, och från samma leverantör. Det blir intressant, särskilt om det lyckas. Vi hoppas det ska gå att skörda i mitten av september som planerat.

Idén dök upp när Troxhammar skulle beställa gräs att lägga runt greenerna.

– Nu blir ju gräset per kvadratmeter räknat något dyrare eftersom lönerna är högre i Sverige. Däremot sparar vi pengar på transporterna. Det är skillnad att köra från Nykvarn i stället för Spanien.

Var ska gräset läggas?

– Vi ska renovera tolv greener på 18-hålsbanan. Vi har redan byggt om sex greener från grunden. Resterande tolv ska vi ytrenovera. Så vi gör samma sak som Kallfors och Djursholm har gjort.

– När man gör om greenerna och sår, då får man ha stängt en hel säsong. På det här sättet hoppas vi ska ha stängt bara september-oktober. Vi hoppas kunna öppna som vanligt på våren runt 1 maj. Så vi tappar egentligen bara september som är en fin golfmånad. I oktober går ju spelet ändå ned. Målsättningen är att ha allt klart 1 oktober. Då får gräset rota sig under oktober och sedan i april. Så gräset behöver två månader. Hade vi gjort det under säsong hade det räckt med ett par, tre veckor. Nu räknar vi med åtta.

Då hoppas vi på en bättre vinter än den gångna.

– Ja, precis. Men vi ska ta bort alla lågpunkter där vatten har blivit stående när isen smälter. Dem ska vi bygga bort så att vattnet alltid kan rinna av green.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Så tredubblade Ängelholms Golfklubb antalet juniorer på två år

2022 hade Ängelholms Golfklubb 86 betalande juniorer i klubben. I år är de 256, vilket är …