Foto: LinksGolf Öland.

1. Grönhögen: Höst vid havet.

Du kan mötas av en spegelblank vattenyta eller ett Kalmar sund som tuggar fradga. Oavsett vilket har det sin charm. Särskilt på en bana som Grönhögen Links – en av få banor i Sverige som har fog för att använda ordet ”links” i sitt namn.

Fast egentligen heter den Linksgolf Öland numera. Ett udda namn, kanske, men det får man nya överseende med.

Det finns bara ett par hundra linksbanor i världen, beroende på graden av puritanism hos den som räknar, och det byggs knappt några nya eftersom det är ovanligt att stränder upplåts för detta syfte. Att Grönhögens andra tee ligger två meter från strandlinjen beror på att här tidigare fanns fabrik

Grönhögen har gjort en makalös klassresa. Det som började med sex platta hål – utlagda för att husvagnsfolket på campingen skulle ha något att göra när flintasteken var sönderbränd och uppäten – är i dag en unik bana som förtjänar att nämnas i samma andetag som Falsterbo, Ljunghusen och Viken.

Även om banan är snäll att gå kan en runda här vara ett vilt men vackert äventyr. Pierre Fulke har lagt ut 18 hål som är en harmonisk blandning av strategi och skönhet men blåser inte vinden är chansen god att årets bästa runda kommer just här.

Du ser havet från varje tee på Grönhögen och det är ingen tillfällighet. Fulke lade stor vikt vid att banan ska vara estetiskt tilltalande. Ibland lät han denna preferens gå före hålens strategiska kvaliteter.

”Markområdet är så litet så det var besvärligt att nysta ihop 18 hål. Och något hål är kanske 330 i stället för 360 meter, som det kanske borde varit. Somliga tees har jag flyttat fram bara för att jag hittat en fin plats. Står man inför ett sådant val får man överväga om upplevelsen på tee är värd ett kortare hål”, sa han till Golf Digest vid öppningen 2006.

”Estetiken är viktigare än många tror. Ett hål som inte är 100 procent rent layoutmässigt – men vackert! – kan funka i alla fall. De två aspekter som jag tycker är viktiga är rätt routing – banan ska vara lätt och skön att gå – och vacker. Det är så läckert när man går 10 steg och står på nästa tee. Man ska kunna njuta av vyerna.”

Rum för links.

För vem: För gänget som tycker att bollträffen är viktigare än bubbelpoolen. För de som jagar slag och ser motvind som en trigger. På Grönhögen kan du välja att antingen bo i något av rummen eller i stuga på banan. Rummen är närmare klubbhuset men stugorna har härlig utsikt över den nedåtgående solen och Kalmar sund. Det finns lite olika golfpaket. Två dagars golf och en trerätters middag med en natt i dubbelrum samt frukost, kostar 2 350 kronor per person.

Spela också: Ekerum. Här finns två banor som båda är värda att spela provas. Om tiden är begränsad, välj Långe Jan om inte annat för att se vad du tycker om ombyggnaden.


Ringenäs: Många rum med bra utsikt. Foto: Jacob Sjöman/Ringenäs Golfklubb.

2. Ringenäs: 24 rum med utsikt

Om det bara var utsikten det handlade om, då skulle Ringenäs golfhotell vara nummer 1 i Sverige.
Alla rum har utsikt mot Sveriges mest kända sandstrad, den som löper bort mot Hotell Tylösand. Sju kilometer lång.

Den är vemodigt ödslig nu om hösten men fortfarande ett populärt promenadstråk. Solnedgången infaller tidigare än för ett par månader sedan men är fortfarande lika vacker sedd från balkongen.
Sänker du blicken något sitter du på parkettplats för att följa spelet på den röda slingans nionde hål, ett par 3 som kan bjuda på underhållande skådespel. Det är ett förrädiskt hål. Som anläggning har Ringenäs stadigt förbättrats genom åren vilket gjort klubben populär.

Som före detta klubbchefen Göran Tyrsing en gång sa: ”Golfkris för oss, det är att parkeringen inte är stor nog…”

I begynnelsen var banan föremål för nedlåtande tillmälen men den som raljerar i dag har inte varit här på ett tag. Pierre Fulke tillförde estetiska värden vid en översyn, och banan har stadigt förbättrats.
Alldeles intill ligger Halmstad Golfarena, träningsanläggningen och en halvmil längre bort Halmstad GK. En helg kan vara lite kort tid på Ringenäs. Det är mycket man vill göra. Vi skulle föreslå en förlängd weekend, särskilt för damer för på Gessles Tylöhus finns ett rätt trevligt spa som man gärna vill hinna besöka.

För vem: Ringenäs är folkligt med en touch av flärd. Restaurangen har återinfört à la carte – en meny där alla kan hitta sin favorit och som är synnerligen prisvärd. Perfekt för en parmiddag, oavsett storlek på sällskapet. Golfpaket med två greenfee, tvårätters middag, övernattning i rum med balkong med havsutsikt samt frukostbuffé kostar från 1 895 kronor.

Web: rigk.se
Spela också: Halmstad GK. Två banor varav en är väldigt känd och den andra är väldigt underskattad.


Foto: Mauritzberg

3. Mauritsberg: Plats för romantik

Vi har alla platser där vi trivs lite bättre. Varför är svårt att veta, egentligen. Kanske beror det på att topografin skulpterats av naturens och lämnats opåverkad av människan, eller på att currykryss och hartmannlinjer går kors och tvärs och påverkar vårt sinne.

Det är platser vi aldrig slutar tänka på. Om vi inte gör som Liisa Lipsanen. Hon kom till Mauritzberg vid Bråviken utanför Norrköping och bestämde sig för att köpa det. ”Det är svårt att motstå Mauritzbergs charm. Så förtrollande platser finns det inte särskilt många av i Sverige”, har hon förklarat.

Verner von Heidenstam, kände något liknande. Det var till Mauritzberg han for när skrivkrampen slog sina klor i hans själ. Där upplät Birger Mörner ett rum åt honom. Det rummet är i dag hotellets enda enkelrum. För i dag har slottet blivit ett hotell. Verners rum bär hans namn och trots att du bor ensam har du sällskap. Lille Gråe rör sig osynligt men lämnar avtryck i form av flyttade kuddar, skrynkliga lakan, låsta dörrar och släckta lampor.

Liisa Lipsanen köpte slottet 2000 och sedan dess har det utvecklats till ett ”living center” med golfbana och marina. Och det har blivit populärt att arrangera bröllop här. Det är en plats som gjord för amorösa eskapader och för golfspelande par med romantik i sinnet är således det bra val att åka hit. Det gäller även för dem som också hyser kärlek till spelet.

Banan är ritad av Robert Kains och är, passande nog, ganska öppen och storsint. Vi har ju trots allt kommit hit för att må bra.

För vem: En weekend i slottsmiljö för romantiker. Slottet blickar ut över Bråviken och man känner sig lika priviligerad som forna tiders adel när man intar en middag i Jägarsalen, sörplar afternoon tea i Silversalongen eller provar viner i Gripenkällaren. Fredrik Borgman-Fred är köksmästare. Ett golfpaket för två kostar kostar från 4 300 kronor om man bor i ett kombirum i slottets södra flygel. Det innehåller greenfee, trerätters slottsmiddag samt frukostbuffé.

Spela också:
Info: 
mauritzberg.se


Här spökar det. Garanterat: Foto: Västanå slott.

4. Västanå: En natt på museet

Vägen genom Västanå naturreservat är krokig och smal, den går över broar och kullar, genom djupa sänkor, och när vi kommer fram till Gränna GK och Västanå slott har vi hamnat i en helt annan tid.
Svårt att säga vilken. Västanå slott byggdes 1590 och har inte förändrats sedan 1920. I hallen möts vi av två riddarrustnigar och en massa jakttroféer.

Det känns som om vi gått igenom den där kusliga golvklockan i Huset Silfvercronas Gåta och hamnat i det förflutna.

Om det nu inte vore för att vi från vår upphöjda position i Stora vardagsrummet i slottet på höjden, kan se och höra E4:an susa avlägset där nere. Bortom landsvägen sträcker Vättern ut sig, Sveriges näst största sjö. Vi skymtar Visingsö i diset över sjön.

Bakom ryggen har vi Gränna GK. Det är en trevlig bana men det är inte främst för banan folk kommer hit. utan för kombinationen av anständig golf och slottsliv.

Det finns en bild i FamiljeJournalen nr 47 från 1951 som visar hur Stora Vardagsrummet såg ut på den tiden och jag kan inte se att det har skett några förändringar alls i rummet. Ekbordet med tunga, snidade träben står fortfarande kvar framför fönstret.

Slottet är en blandning av stilar som kommit och gått genom tiderna: barock, gustavianskt och fornnordiskt med rötter i tidiga 1900-talet.

Det är som att övernatta i ett museum. En aning kusligt men också en smula sakralt.

Golfbanan är ritad av Peter Nordwall. Breda fairways är kantade av skog och greenerna ondulerade liksom omgivningarna. Han har haft god hjälp av naturreservatets omväxlande topografi och banan är riktigt kul. Och slottet är lite kusligt.

För vem: I Familjejournalen beskrevs Västanå 1951 som ett ”lyxhotell för dollarmiljonärer,” men i dag är det ett slott att besöka för den som vill ha en rik upplevelse av svensk historia, mat på hög internationell nivå samt rolig golf. Västanå slott ägs av Fredrik von Otter som har en bakgrund som kock Christer’s i New York och Svenska Klubbens restaurang i Paris. Västanå har drivits som slottshotell sedan 1948. Slottet har 21 dubbelrum fördelade på tre byggnader.

Läs mer: vastanaslott.se

Spela också: Sand. En bana som inte kan beskrivas som annat än småländsk lövskogs-links. Du hittar inget jämförbart i det här landet.


5. Falsterbo: Hem till mina rötter igen

Man kan säga att Falsterbo är det närmaste ett St Andrews vi har i Sverige. Det finns ingen annan bana i vårt land som så mycket påminner oss om spelets rötter som banan längst ut på Ule Nabbe.
Det är inte bara det att Falsterbo är en linksbana, välsignad av byiga vindar från havet och utlagd på sand. Det är också det där med klubbens historia. Den bildades som en följd av att en järnväg drogs från Malmö till det som en gång var en (och fortfarande är) en populär badort.

Erik Schweder hade varit i England och tog med sig spelet till Skåne.
1909 spelade man på en bana vid Strandbaden. Lite längre väster ut mot fyren var torven bättre och 1911 färdigställdes en ny 9-hålsbana vid Kolabacken
1930 invigdes 18-hålsbanan. Då ingick inte nuvarande 16:e och 17:e hålen i routingen. De kom först 1934, när området därute blivit torrare.

Falsterbo är en klubb som vårdar traditionerna och det betyder att du kan vara trygg när du besöker klubben. Du behöver aldrig sväva i ovisshet om vad som gäller.

Ett bra sätt att förstärka upplevelsen är att boka in dig en natt på Hotel Gässlingen i Skanör. Det tar 12 minuter att köra dit med bil om du håller hastighetsgränsen. Det är ett litet hotell med 29 rum men man har ett SPA, en relax och en utomhuspool.

För övrigt är det en bana som håller på att försvinna. Havet äter några centimeter på uddenvarje år. Så passa på.

Gässlingen.

För vem: Puristen. Traditionalisten. Anglofilen. Den som vill spela en klassisk bana och avrunda dagenframför en brasa med afternoon tea på Hotel Gässlingen. Vill man inte bränna kinderna varma framför brasan kan man ta en massage eller en behandling i hotellets spa.

Restaurangens rykte lever på att de serverar närproducerat, ekologiskt och säsongsanpassat. Det är alltså ingen idé att du försöker beställa hallon i oktober.

Mer info: hotel-gasslingen.com

Spela också: Ljunghusen, Flommen. Frågan är om det någon annan stans i vårt land finns tre så bra banor på en så liten yta?


Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Destinationer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Cabot Collection fortsätter sin internationella expansion – investerar i Lofoten Links

The Cabot Collection, en kanadensisk utvecklare och förvaltare av resorter och golfdestina…