Hem Banor & klubbar Vill bygga ny golfbana i stenbrott: »Skulle bli magisk – som en bana i Portugal«

Vill bygga ny golfbana i stenbrott: »Skulle bli magisk – som en bana i Portugal«

Skövde Golfklubb planerar och hoppas att kunna bygga en ny 18-hålsbana.

Och om det blir av – då kommer det inte att bli vilken golfbana som helst. Claes Christensen, som är klubbchef på Skövde Golfklubb, menar att marken där han hoppas få lägga ut banan är helt unik i Sverige – i ett övergivet stenbrott.

Att en ny bana kommit på tal beror på att Skövde kommun ser och har börjar planera för stora demografiska förändringar i området de kommande 15 åren.

Claes Christensen, klubbchef, Skövde Golfklubb.

– Bakgrunden är att klubben huserar på arrenderad mark och kommunen gör en ny översiktsplan som sträcker sig fram till 2040. Och vi bor just nu i en spännande region där det händer mycket. Volvo ska etablera ny stor batterifabrik och kommunen förväntar sig att det ska komma 75 000 nya invånare fram till 2040, säger Claes Christensen.

1 000 nya golfare

– Utifrån den bilden kan vi anta det kommer tusen nya golfare till Skövde. Därför har vi tagit fram ett förslag där vi tittar på hur vi skulle kunna hitta en bra lösning för klubben att växa samtidigt som vi kan släppa lite av vår nuvarande mark för nyetablering av bostäder.

Kommunen vill dra en ny väg över klubbens 9-hålsbana för att kunna bygga nya bostäder bortom och i anslutning till golfanläggningen.

– Vi ser det som en win win-situation, säger Claes Christensen. De har behov av bostäder och behöver dra en ny väg för att öppna upp möjligheter i ett stort fritidsområde. Kommunen vill titta på möjligheten att växla upp det till ett mer permanent bostadsområde och det möjliggörs med den här vägdragningen.

Bygga ut

Klubben är bered att upplåta den nuvarande rangen för ett två hektar stort område för bebyggelse. Men den befintliga 18-hålare, Södra banan, påverkas inte.

– Bara 9-hålsbanan skulle påverkas. Så den skulle man delvis behöva bygga om och då skulle vi vilja bygga ut den i ett före detta stenbrott. Det skulle bli magiskt häftigt, menar Claes Christensen.

Södra brottet. Foto: Skövde kommun.

– Det är en miljö som skulle vara väldigt rolig att bygga golfbana i. Det skulle bli pampigt och upplevelserikt. Banan skulle läggs ut uppe på stenbrottets kanter och går ned i stenbrottet. Det är en otroligt unik miljö som skulle vara väldigt rolig att bygga en riktigt bra bana i.

Det låter spännande. Vad blir det för ett typ av bana, då?

– Det är svår att sätta en karaktär på det. Man får nog ge sig i väg till Portugal kust och Vale do Lobo om man ska hitta någonting som påminner om det här. Det är svårt att sätta en term för det. Det skulle absolut bli unikt i Golfsverige.

Då finns det en del branta stup?

– Ja, det finns det. Hålen skulle ligga utmed en skarp stenbrottskant så det skulle bli många heroiska carrymöjligheter – där man får välja rätt linje. Det är nog den typen av spel man ser framför sig.

Vem ska bygga? Har ni pratat om det?

– Vi är nöjda med dem som byggt våran södra bana som vi öppnade 2018. Men det här ligger ju långt fram i tiden så att jag ska inte gå händelserna i förväg.

Nu när ni har börjat fundera i de här banorna – är ni inte lite sugna på att sätta igång?

– Absolut. Men vi ser att det är långsiktig men det är viktigt att vara tydlig med lösningarna i god tid så att de långsiktiga processerna kan falla på plats. Det finns absolut en komplexitet i detta när man pratar både vägdragning, bostäder och befintliga naturvärden. Så vi tycker att det är viktigt att vi ger kommunerna och många andra möjligheter att tänka till så att det blir så klokt som är möjligt för samhället. Vi har varit aktiva i frågan en längre tid för vi vet om behovet av en ny vägdragning. SVT vill bidra till en bra diskussion.

Positiva effekter

Skövde Golfklubb föreslår i ett remissvar att kommunen ska upplåta Södra brottet genom arrende till klubben. Detta skulle möjliggöra flera positiva effekter:

• En positiv markanvändning. På sikt kommer det vara en utmaning att nyttja totalt 120 hektar centralt belägen gammalt stenbrott. Här kan vi utnyttja 15-20 hektar av dessa till friskvård.

• Naturvärden. Klubben kan överta ansvaret för flera av de skapade naturvärden som nu finns i Södra brottet. På samma sätt som vi i nuvarande arrendeavtal har ett stort och värdefullt skötselansvar på stora ytor.

• Möjliggöra fler attraktiva bostäder. Genom att flytta golfbanan mer norrut så frigörs ytor såsom nuvarande träningsområde – rangen.

• Möjliggöra vägdragning upp till Simsjön. Även här ger ett förändrat markområde för klubben möjlighet att skapa en ny vägdragning till Simsjön och även genom detta möjliggöra ytterligare attraktiva bostadsmöjligheter. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Så mycket bättre: Satsning på modern teknik och idrott i centrum när A6 ändrar kurs

För fyra år sedan var Niklas Eriksson på väg att inte bara byta jobb – han funderade på at…