Hem Banor & klubbar Efter 15 års kamp – snart byggs de första husen på Elisefarm Golf Club

Efter 15 års kamp – snart byggs de första husen på Elisefarm Golf Club

Elisefarm

Det har tagit 10 år och kostat en hel del pengar. Men nu är Ingrid Linné och Lars Ingesson snart framme vid målet: Nästa år byggs det första huset på Elisefarm Golf Club.

Hoppas Ingrid, i alla fall.

– Det har kostat en himla massa pengar. Vi har lagt uppemot fem miljoner nu tror jag. Så det har varit dyrt. Det måste ju ge resultat snart, säger Ingrid Linné till Golfbranschen.se. 

– Men i och med att detaljplanen nu är ute på samråd så har vi kommit väldigt långt. Nu ska den granskas och sedan är det kommunbeslut, och därefter ska det vara klart. Så det känns ju hyfsat nära nu.

Det som nu diskuteras är vattenutredningen. 

– Det handlar om varifrån vi ska ta kommunalt vatten, från Höör eller Hörby. Detaljplanen är ju i Höör. Men Hörby ligger ju väldigt mycket närmare. Det är där problemet ligger. Hade det varit samma kommun hade det varit lättare. Men nu har vi varit på samråd så nu ska det snart hända något. 

Redan 2009 skrev Golfbranschen.se om Elisefarms planer på bebyggelse av banan. Men trots att det gått 14 år är Ingrid och Lars inte stressade:

– Konjunkturen är ju sådan att det inte finns någon anledning att stressa på projektet. Det måste ju hinna lossna i samhället också. Vi har en bra väntelista som vi kan börja ifrån och vi har många medlemmar som är intresserade av att köpa. Och lite är väl tanken också att vi ska kunna öppna upp lite. Sälja de 10-20 första tomterna själva, för att skapa en visningsby kan man väl säga.

Elisefarm öppnade 2005 i den enda svenska kommun som då saknade en golfbana, Hörby. Banan skär över kommungränserna och är delvis utlagd även i Höörs kommun. 

Har det varit ett problem att ni ligger på gränsen mellan två kommuner?

– Både och. Det var nästan en fördel när vi byggde golfbanan för det satte ju fart på kommunerna att agera snabbt. Nu tycker Hörby kommun att vi borde ha startat i Hörby i stället för i Höör naturligtvis. För de är ju oroliga att det inte ska bli av. Och det blir lite tjafs naturligtvis. Men rent infrastrukturmässigt så är det väldigt mycket bättre att börja i Höörs kommun för det är ju där vi har infarten. Så det är den naturliga delen att utgå ifrån. 

I den första planen som presenterades 2008 ritades 60 villor in på den del av banan som ligger i Hörby kommun. Den detaljplanen bekostade Hörby kommun. 

Planen blev överklagad av grannar som var rädda för att utbyggnaden skulle innebära ökad trafik. Detaljplanen överklagades upp till mark- och miljödomstolen och blev därefter återförvisad till kommunen.

– De menade då att den inte var var tillräckligt detaljerad. Vi hade inte ritat ut elcentraler eftersom vi insåg att det skulle ta ett tag att göra den här planritningen och marknaden kanske skulle se helt annorlunda ut när den väl var klar. Skulle det vara stora tomter, små tomter? Vad ville man ha för någonting liksom? Det var svårt att förstå sig på det och vi var väldigt orutinerade. Men det var ju en professionell konsult som gjorde detaljutredningen. Vi hade egentligen ingenting med det att göra. Det föll ju tillbaka på konsulterna på kommunen. 

Sedan dess har infarten ändrats så att den bara berör Elisefarm. Det betyder också att de boende får bättre tillgänglighet till kollektivtrafik. Infarten till Trädgårdsstaden ska ligga mitt emot en pendlarparkering och busshållplats. Och det första mot möter besökare och boende som kommer till anläggningen är golfbanan.

Elisefarm är designad av den brittiske banarkitekten Martin Hawtree, ”den försynte gentlemannan” som Ingrid kallar honom. Det stod mellan honom och en kanadensare. Men kanadensaren ville ha 19 flygresor i första klass samt boende på ett femstjärnigt hotell. Så Ingrid och Lars valde Hawtree. Han sa sig vara nöjd med en säng i ett gästrum hemma hos banans ägare. 

Banan byggdes av ägarna under överinseende av Hawtree.

Några år senare väcktes tanken på att bygga bostäder på banan. 

Faktum är att det var en tjänsteman på kommunen som ursprungligen väckte tanken på att Lars och Ingrid skulle bygga hus vid – eller på – golfbanan.

– Ja, vi hade en väldigt trevlig kontakt på Hörby kommun. De gjorde en översiktsplan och sa: ”Men herregud, varför bygger ni inte bostäder här ute också?” Men vi svarade att ”nej, nej vi ska inte ha några bostäder här ute”. Men den där tanken låg och gnagde och så började vi känna att det kanske inte var så dumt. Vi har fått jättebra kontakt med kommunen och de uppmuntrar oss verkligen att fortsätta med det här. 

Hawtree valde att lägga ut hålen över ett 165 hektar stort område som tidigare var jordbruksmark. Men själva golfhålen upptar bara 70 hektar av den totala ytan. Så det finns en hel del outnyttjad mark som kan användas för tomter.

– Vi har ju byggt 18 hål som inte ligger tillsammans utan utspridda över hela vår mark. Det gör att det är svårt att utnyttja den outnyttjade delen. Han lämnade ”öar” inuti banan som är åker mark i dag. Vi tänkte att vi kanske ändå skulle bygga bostäder där. 

Det gör att de tilltänkta husen kan placeras ”inuti” golfbanan. 

– När man ser hur de gjort i Spanien och Portugal så tycker jag att det är otroligt charmigt att spela sig igenom ett sådant område. Man ser lite bostäder, någon som badar i poolen. Det finns egentligen inte i Sverige.

Tankarna runt projektet har förändrats och utvecklats allt eftersom. Runt 2018 presenterades tanken på att bygga en helt ny by med 600-900 bostäder för omkring 1 500 boende. Området skulle ha en blandning av olika boendeformer, från mer exklusiva till enkla. Planer finns på förskola och skola upp till årskurs 6 samt äldreboende. På hemsidan beskrivs projektet som ett lantligt och naturskönt boende … med tillgång till service och aktiviteter som … restaurang, hotell, spa, gym, sadel, konferens, butik och ridanläggning.

En stor del av detta finns redan på plats. 

Hur är intresset för projektet? Det har ju tagit lång tid?

– Absolut, det har det. Men dels har det skrivits mycket om det i tidningar och sen har vi fått mycket förfrågningar på vår hemsida. Vi har en flik där man kan anmäla intresse och där dyker det hela tiden upp förfrågningar och anmälningar. Det är kul för det är inte bara golfare utan också folk som vill flytta ut från stan, som vill komma bort från sitt stora hus kanske och även barnfamiljer som vill komma bort från buset i småstäderna. Eslöv har inte så bra rykte just nu. Vi märker det för vi bor ju på en gård och hyr ut lägenheter och det är ett jätteintresse för att komma ut och bo på landet. 

Hur går ni till väga rent praktiskt? Gör ni detta själva eller samarbetar ni med byggbolag eller företag inom fastighetsutveckling.

– Nej, vi vill inte vara gifta med någon annan. Vi har anlitat en arkitekt har fått möjlighet att göra en detaljplan tillsammans med kommunen, kan man väl säga. En arkitekt ritar upp vad vi vill ha och sedan pratar vi med kommunen som ritar in det i detaljplanen. Så har det gått till. Vi har finansierat allt själva helt och hållet.

Varför har det tagit tid?

– Det är ett mycket ovanligt projekt: att bygga en ”stadsdel” utan koppling till en befintlig stad. Kanske har det största problemet varit att vi är två privatpersoner, i normala fallet hade ett byggbolag köpt marken och exploaterat. De har ju rutiner för sånt. Det har tagit tid för oss att övertyga alla involverade att vi har resurserna, bara avloppsfrågan var budgeterad till 32 MSEK och den skulle betalas dag 1.

Kommer ni att sälja respektive tomt direkt till den blivande tomtägaren? 

– Nej, jag tror inte det. Alltså det är ju jättesvårt att göra det. Det som kommer hända är väl att vi kommer sälja ett kvarter till en byggare så småningom. Men värdet förändras ju över tiden. När vi väl börjar bygga blir tomterna i området mera värda. Så vi ser väl att vi ska inte skänka bort stora områden. Det är bättre att börja med ett kvarter och se att det blir bra. Vi vill kunna påverka utvecklingen. 

Du tänker på hustyper och byggnadsstil?

– Ja, det är väl därför vi vill ha ett finger med i spelet ändå. Vi vill ju köra den lantliga stilen liksom. Inte för modernt. Det är väl önskan från vår sida. När vi började med planen för 60 villor var vi väldigt bestämda när det gällde husens utseende. Det skulle vara röda tegeltak och en och en halv plans hus och så. Men vi insåg också att det begränsar ju väldigt mycket vilka som kan köpa. Så att man får väl göra lite avsteg från det. Men det ska smälta in i omgivningen och färgerna ska stämma överens. Det ska inte vara rosa och ljusblå hus mitt i alltihopa.

Elisefarm går lite i engelsk stil. Vill ni att det ska vara lite som i Midsomer?

– Ja, det hade ju varit en dröm men så blir det nog inte. Det finns så mycket andra krav man har i dag. Det är hållbarhet och annat som styr. Så att det är väl bara att inse att man får ha en rimlig känsla för det. Men det kommer vara en allé när man kör in och man ska känna igen sig.  Sedan är ju tanken att vi ska ha förskola, en liten butik, ett gym, padel. Man ska inte behöva åka i väg. Det ska finnas saker på plats där så att man kan leva där. 

Det blir som en liten by?

– Absolut. Så vi bygger en infrastruktur med restauranger och sånt för att vi ska kunna ha många  gäster, även byborna. Det ska bli en naturlig samlingspunkt. Det är viktigt för oss.

Det låter lite som en gated community?

– Ja, det ordet får man väl inte använda men tanken är ju att man ska ha en viss kontroll på dem som åker in och ut. Vi pratade om att ha en grindstuga precis vid infarten där man kan hämta sin post och sina paket. Så att man har lite koll på läget.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Därför valde golfklubbarna Husqvarnas robotklippare Ceora: »Vi sparar 2,5 miljoner kronor«

Just nu pågår ett paradigmskifte på svenska golfbanor – allt fler svenska golfklubbar låte…