Hem Ekonomi & affärer Deras nya affärssystem kan göra golfklubben mer lönsam

Deras nya affärssystem kan göra golfklubben mer lönsam

När Linda Nevrén och Eleonor Höglund gick klubbchefsutbildningen på IHM för några år sedan fick de en idé. Den idén arbetade de med i sitt examensarbete resultatet har de nu sjösatt i ett kommersiellt projekt: Ett affärssystem som heter Business Board och som är skräddarsytt för golfklubbar.

Business Board är marknadens första digitala verktyg för att hålla koll på bokningar, medlemsstatistik, redovisning och nyckeltal på en golfklubb. 

Systemet fungerar även bra för andra idrottsliga verksamheter där en ideell klubb driver verksamheten i ett kommersiellt aktiebolag.

Linda jobbar i dag som kanslichef på Halmstad Golfklubb och Eleonor på Tjörns Golfklubb.

– Vi saknade ett kalkylverktyg som samlade all viktig information i ett system, säger Linda Nevrén. 

I Business Board samlas redovisning från både klubben och bolaget. Många golfklubbar driver verksamheten så. Även annan idrottsverksamhet drivs så, exempelvis ridskolor och fotbollsklubbar. 

– Det behöver inte vara så att man måste ha både ideell förening och bolag för att använda Business Boardf. Den samlade redovisningen är en av flera funktioner, säger Linda.

Sport Boss, som Lindas och Ellinors företag heter, har utvecklat Business Board tillsammans med Tietoevry i Halmstad.

Business Board samlar både bokningsstatistik från GIT och den ekonomiska redovisningen (från exempelvis Fort Knox eller Visma) i ett och samma system.

Utifrån denna information skapas viktiga nyckeltal som Snittgreenfee, RevPATT (Revenue Per Available Tee Time) och CostPATT (Cost per Available Tee Time). 

Fortfarande är det vanligt att golfklubbar lägger in den typen av information manuellt i Excelark.

– I Business Board kommer det in automatiskt. På så vis får vi fram intressanta nyckeltal som intäkt och kostnad per spelad medlemsrunda. Vi får enkelt ut exempelvis snittgreenfee och du får fram hur lönsam din verksamhet är i form av nyckeltal som intäkt respektive kostnad per tillgänglig starttid. 

Man kan också se intäkter per spelad rond för olika medlemskategorier.

– Så det är ett verktyg för att förbättra lönsamheten, säger Linda. 

Linda menar att en av fördelarna är att det blir lättare att göra en långsiktig verksamhetsplanering med budget och prognoser eftersom Business Board medger simuleringar av olika scenarion, exempelvis greenfeesimulering.

– Många har suttit och samlat in informationen manuellt via Excel och andra system men i Business Board blir det enklare eftersom informationen är integrerad. Det sparar tid – vi har räknat ut att det sparar ungefär 180 timmar per år.

Systemet används i dag på 15 golfklubbar.

– Det är även bra för nya styrelsemedlemmar som snabbt kan sätta sig in i verksamhetens kostnader och intäkter är fördelade och vad du exempelvis har för nivå på snittgreenfeen. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Ekonomi & affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Fredrik och Johan lämnade golfklubben för att förverkliga en dröm

När de inte hittade en golfklubb som delade deras visioner – då valde Fredrik Tillgre…