Hem Banor & klubbar Så blir nya monsterbunkern på Laholm – ersätter fem tidigare bunkrar

Så blir nya monsterbunkern på Laholm – ersätter fem tidigare bunkrar

När vi skrev om ombyggnaden av Laholms GK i april konstaterades att det förmodligen var det största banbygget i Halland på 10 år…

Det finns kanske fler ingredienser i den här ombyggnaden där adjektivet ”störst” kan appliceras. Den nya bunkern på hål 13, till exempel.

Den ersätter fem (!) tidigare fairwaybunkrarna på det hålet! 

Ett annat tänkbart adjektiv är ju annars ”värst”.

Vi kan konstatera att bunkern har en annorlunda utformning som kommer att göra hålet till en blivande snackis.

Ombyggnaden sker efter en Masterplan som Christian Lundin tagit fram och den inleddes redan i mars 2019.

I våras premiärspelades den första etappen av ombyggnaden.

– Det är som en helt ny bana, sa Jyrki Välimäki, klubbchef på Laholms Golfklubb, till Golfbranschen då.

Förra vintern var det 18-hålsbanans första nio hål som fick nya bunkrar, nya spellinjer och nya avrinningsytor runt greenområdena.

Nu handlar det om de sista nio hålen, med undantag för hål 2 som byggs om igen:

Orsaken är sand. Mycket sand… Vi ville inte lämna ett hål orört när vi gjorde våra ombyggnationer förra hösten utan vi valde att göra en enkel och förhållandevis billig lösning för att sedan komma tillbaka detta året och ändra det helt. Sanden som fanns i marken har blivit ett fantastiskt underlag till vår korthålsbana”, skriver Välimäki och Mattias Eriksson, course manager, på klubbens blogg.

Och de fortsätter:

”En annan viktig aspekt är att vi hade ett säkerhetsproblem på tvåans tee. När du sänkt din birdieputt på ettan behöver du inte längre ducka för sneda slag när du väntar på utslaget på tvåan utan du går snett framåt istället till två nya tees som ger hålet en helt ny vinkel.”

Laholms Golfklubb har anlitat den engelska firman 1st Golf Construction varss cv innehåller bland annat utförda arbeten på Royal St George’s, Royal Portrush, Royal County Down, Carnoustie, Royal Lytham St Annes, Muirfied, Portmarnock och Trump International

Följande har hittills gjorts i höst: (kommentarer av Jyrki och Mattias)

Hål 10:

”Kanske inte vårt mest spektakulära hål men när vi är klara blir det ett klart mer estetiskt tilltalande golfhål. Det blir fortsatt en bunker till höger och en till vänster om green, men med vår nya design blir det ett rejält lyft jämfört med de gamla bunkrarna. Nyheten på 10:an är att det även blir en bunker bakom greenen. Detta för att samla upp slag som är på väg över green och för att rama in greenen på ett bättre sätt. ”

Hål 11

”De två högerbunkrarna på 11 har hört till banans svagaste kort. Därför känns det kul att presentera tre helt nya bunkrar vid green. De kommer att ligga tvärs över (eller cross som man säger) med den högra bunkern längst ifrån green. I mitten blir det en mindre bunker och till vänster en stor väldigt vackert utformad bunker med intressanta former. Som på hål 10 kommer detta bli en rejäl förbättring för greenområdet.”

 Hål 12

Hål 12

”Tidigare fanns två fairwaybunkrar till höger som båda hade tveksam placering. Dessa har ersatts av två mer strategiskt placerade. Det handlar om två ganska små bunkrar som skär in lite i fairway ungefär 150 meter från green. Vid greenen finns en ny högerbunker som ligger mer framför greenen än innan. Som upplagt för spännande pinnplaceringar till höger på green alltså. Bakom bunkern finns det nu en avrinning som kommer att gå ihop med den befintliga bakom greenen.  ”

Hål 13

”Fem fairwaybunkrar är borttagna och ersatta av en stor bunker till vänster. Den ligger ungefär lika långt fram som den sista bunkern låg innan till vänster, vilket betyder att de flesta inte kommer nå den på utslaget. Framme vid greenen har de 3 ganska fula bunkrarna blivit 2 nya betydligt vackrare. Båda ligger lite åt höger vilket gör att det blir mer plats att spela in på till vänster. Hål 13 är ett av hålen som blir enklare för dom flesta med denna lösning.

På längre sikt splanerar klubben också att bygga ett nytt klubbhus samt bygga om 18-hålsbanans tees. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Åsundsholm satsar 10 miljoner på bana och hotell efter emissionen – siktar på topp 50

Åsundsholm Golf & Country Club var nära att läggas ned för tre år sedan. Det var då de…