Hem Banor & klubbar Christian Lundin och Tim Lobb anlitas för att utveckla klassisk svensk bana

Christian Lundin och Tim Lobb anlitas för att utveckla klassisk svensk bana

Christian Lundin bygger om Gävle Golfklubb.

I slutet av sommaren besökte golfbanearkitekten Christian Lundin klassiska Gävle Golfklubb. Och allt pekar nu på att det besöket kommer att leda till att golfanläggningen kommer att få en ny Masterplan med en omfattande renovering som följd.

– Jag sa att jag bara är intresserad av att ta mig an det här projekt om vi ska göra något unikt, säger Christian Lundin till Golfbranschen.se.

Enorm potential

Gävle har under flera år umgåtts med planer på att uppdatera anläggningen som består av två 18-hålsbanor – Gamla och Avan – samt en 9-hålsbana.

– Anläggningen ligger ju mitt inne i Gävle och det betyder ju att den har en enorm potential. Men förra gången de hade en upphandling kunde jag inte vara med för jag hade för mycket att göra vid den tidpunkten.

Tim Lobb, Lobb & Partners.

Det har han delvis fortfarande och det var en av anledningarna till att han sökte ett samarbete med en av sina vänner i branschen – Tim Lobb. Tim driver Lobb & Partners och är dessutom ordförande i EIGCA – den europeiska föreningen för golfbanearkitekter. 

– Vi är ju egentligen konkurrenter om olika projekt världen över men jag har alltid tyckt att det skulle vara roligt att jobba ihop med Tim någon gång. Tittar man på amerikanska arkitekter så gör de ofta sådana här samarbetsprojekt. Det där borde vi ta efter för att göra bättre golfbanor. Nu dök läget upp.

Ny masterplan

Processen rullade i gång under senare delen av oktober 2022.

– Jag och Tim tittade banan och analyserade. Nu ska vi ta fram en ny masterplan, en utvecklingsplan för banan för de kommande 25 åren. 

Om planerna kan realiseras så börjar man arbeta med den gamla banan.

– Där finns ett par säkerhetsrisker mot byggnader utanför banan. Det blir i så fall prio ett. Tittar vi på Avan så är den modernare. Björn Eriksson byggde den för typ 25 år sedan och den behöver en liten sminkning med lite fräsch bunkersand och en ny look. 

Snabbare

Klubbens två 18-hålsbanor kommer att ha varsin särart. Gamla banan kommer att få mer ”medlemskaraktär”, menar Christian:

– Den är lite kortare, lite mer spelbar för alla och den ska gå snabbare att spela. 

Avan blir lite mer av tävlingsbana – lite tuffare, lite mer utmanande. 

– Både Tim och jag var överens om att vi vill framhäva den gamla looken. Man ska som spelare tvingas göra fler strategiska val från tee. Det är ju en bana där man inte gjort så mycket på många år. Där finns en massa planterade träd som vuxit upp och greenerna behöver byggas om för att klara vintrarna. Likaså med tee och bunkrar.

Säkra greenerna

Gävle drabbades av en svår översvämning för två år sedan och en ombyggnad nu görs med den framtida risken för en upprepning i åtanke.

– Vi ska säkerställa att om det blir ett sådant extremväder igen så ska greenerna klara av det. De ska inte bli översvämmade.

Avan kommer att vara en bana där man som spelare kan tvingas att ”sträcka ut” lite mer.

– Klubben vill att den ska ha karaktären a en mästerskapsbana och det är ju klokt. Klubbens har ju en historia av att producera väldigt duktiga elitspelare: ”Kricken” Härdin, Madde och Peter Hedblom, ”Hempa” Lundqvist, Adam Mednick… Det finns många så att ha en definierad tävlingsbana och en annan bana som ger en annan upplevelse – det ger ett brett erbjudande till medlemmar och gäster…

Hjälpa klubbarna

– De har ju fortfarande en fantastisk träningsverksamhet och de ligger centralt. Så det är en attraktiv plats för härligt klubbliv året om. Man måste hjälpa klubbarna med helheten, så att de kan bedriva verksamhet under en längre period än de gör i dag.

Tim Lobb är australienare och kommer från en gedigen bakgrund som golfbanearkitekt där han jobbat en hel del med banorna i Surreys sandbälte söder om London. Han har också arbetat en del med banor i Mellanöstern och Turkiet.

– Vi kommer med samma perspektiv men hans erfarenhet ger en extra vinkel från hur de jobbar med banor. Han är extremt duktig med många fina banor i sitt ”bälte”. Att vi kan bolla idéer och testa saker gör att klubben kommer att få en genomtänkt och starkare helhetsprodukt. Men han har, tack vare sin bakgrund, mer kunskap om att leverera destinationsgolf än jag har. 

– Annars har vi samma grundfilosofi. Vi vill ha starka, strategiska golfbanor med tydliga visuella intryck där golfaren blir guidad att ta beslut. 

Avantgardistiska idéer

Ännu har inte Christian och Tim i detalj presenterat sina idéer för klubben, så han vill inte avslöja några detaljer om hur de nya banorna byggs och formas om. Men:

– Jag och Tim har några idéer för den gamla banan som definitivt skulle vara unika för Sverige. De skulle ge en helt annorlunda golfupplevelse. Alla golfbanor kan inte vara 6 500 meter. Då får man titta på andra saker – spelvinklar, bunkersättningar, landskapet..den gamla banan kommer behöva mycket kärlek för att hålla i framtiden och ett par idéer vi har är ganska avantgardistiska…

I november kommer första skisserna presenteras internt i klubben och till våren för medlemmarna. Någon byggnationsstart finns inte planerad ännu utan planerna de närmaste månaderna får visa vägen innan man vet omfattning och tidsplan för byggnation.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Så mycket bättre: Detta är hemligheten bakom den framgångsrika golfklubben

REPORTAGE: Nyckeln till framgång Tränarens funktion är instrumentell för golfklubbens utve…