Hem Ekonomi & affärer Vändningen: Golf på pay & play-bana blir skattefri friskvårdsförmån

Vändningen: Golf på pay & play-bana blir skattefri friskvårdsförmån

Skatterättsnämnden bedömer att golfspel på en pay and play-bana och driving range ska räknas som en skattefri friskvårdsförmån.

Urban Rydin, skattechef inom LRF Konsult sökte ett förhandsbesked i fjol på frågan om golfspel kan utgöra en skattefri personalvårdsförmån. Skatterättsnämnden sade ja.
När frågan överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen ansåg denna att frågeställningen inte var tillräckligt konkretiserad och målet avvisades.

I en förnyad ansökan har frågan konkretiserats.

Skatterättsnämnden gjorde en förnyad prövning och med rösterna 4–3 bedömde nämndens majoritet även denna gång att golfspel på en pay and play-bana och driving range som betalas av arbetsgivaren med 4 000 kr per år är en skattefri friskvårdsförmån.

Bakgrunden till förhandsbeskedet är att det i de ursprungliga förarbetena till bestämmelserna om skattefri motion sägs att sporter som kräver dyrbarare anläggningar och redskap inte omfattas av skattefriheten för enklare motion. Som exempel nämns golf, segling, ridning och utförsåkning på skidor. I senare lagstiftningsärenden har dock uttalats att bedömningen måste beakta de förändringar som sker med tiden i synen på vad som kan avses med enklare slag av motion.

Urban Rydin, LRF Konsult.

– Då förutsättningarna för golfspel förändrats sedan bestämmelserna om skattefri motion infördes med många nya golfbanor och ökad tillgång på banor som erbjuder pay and play-spel och spel på driving range är Skatterättsnämndens avgörande naturligt. Självklart måste utvecklingen av olika sporter som sker i samhället följas. Det är inte bra med ett alltför stelbent och konservativt synsätt. Min bedömning är att detta också på ett positivt sätt kommer att påverka bedömningen för ridaktiviteter sponsrade av arbetsgivaren, säger Urban Rydin.

Allt talar för att Skatteverket även denna gång kommer överklaga förhandsbeskedet till högsta instans. Sannolikheten att det avvisas är denna gång betydligt mindre så förhoppningsvis får alla golfintresserade och ryttare en glad julklapp.

Katarina Hedström Klarin, LRF Konsult.

– Utbudet och intresset för olika sporter varierar över landet och skiljer från person till person. Golf är en utbredd sport som utövas av många. Det är angeläget och viktigt att friskvårdsförmånerna likabehandlar olika typer av sporter. Syftet med friskvårdsförmånen är att främja hälsan hos medarbetarna. Många arbetsgivare är småföretagare och friskvårdsaktiviteter bidrar till lägre sjukfrånvaro, ökad produktivitet och gladare medarbetare, säger Katarina Hedström Klarin, VD på LRF Konsult.

[toggle title=”Friskvård som personalvårdsförmån” type=”open”]Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjligheten till enklare slag av motion och friskvård på arbetsplatsen liksom på särskilda platser som på gym, hos friskvårdsföretag, vid sportanläggning och liknande. Vissa mobilappar, till exempel med enklare registreringsprogram för motion, är skatte- och avgiftsfria trots att de också kan användas på fritiden. För att åtgärden eller aktiviteten ska anses vara av enklare slag och mindre värde bör kostnaden normalt inte överstiga 1 000 kronor per tillfälle. Källa: Skatteverket[/toggle]

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Ekonomi & affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Rykten: Callaway Golf till salu – Topgolf avfärdar

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Chosun Daily överväger Topgolf Callaway Brands Corp at…