Hem Banor & klubbar Svensk golfklubb är näst bäst i Europa på miljöarbete

Svensk golfklubb är näst bäst i Europa på miljöarbete

Mjölby Golfklubb

Ibland kan det kännas som en seger även om man bara är näst bäst.

Så är det för Mjölby Golfklubb. Under hösten blev golfklubben nominerade som en av fyra klubbar till utmärkelsen International Environmental Golf Club of the year 2024.

Utöver Mjölby Golfklubb nominerades även följande golfklubbar: Golf della Montecchia, Italien, Minthis Golf Club, Cypern och The Royal Dublin Golf Club, Irland, till utmärkelsen.

När samtliga nominerade klubbar hade nagelfarits utsågs Golf della Montecchia som vinnare. Men enligt den feedback Mjölby Golfklubb fick från arrangören var det ingen överlägsen seger.

”Your application was a strong one and was 2nd favourite with the judges. So you were close!” sa en person med insikt I arbetet.

Målfoto

– Man kan kanske säga att vi fick se oss slagna på målfoto, säger Gert Lövgren som sitter i Mjölby Golfklubbs miljökommitté.

– Om man tittar på italienarnas hemsida ser man att de var en tuff konkurrent – en tourbana som också satsat på miljöarbetet. Vi är naturligtvis stolta och glada för den goodwill vårt miljöarbete ger klubben nationellt, och att det förhoppningsvis även syns lite internationellt.

När priset delas ut tas hänsyn till hur klubben hanterar områden som naturvårdsförvaltning, grässkötsel, avfallshantering och vattenförvaltning.

Unika omgivningar

Golf Environment Awards (GEA) startade 1995. Syftet var att uppmärksamma, belöna och främja framstående individer och golfbanor, oavsett hur stora eller små de är, för den tid och ansträngning de har lagt ner på att skydda och bevara sina golfbanors unika omgivningar.

– Vi är så imponerade att vi efter 28 år fortsätter att ta emot ett otroligt antal bidrag från golfklubbar över hela Storbritannien och internationellt. Anmälningsstandarden är hög varje år och det är fantastiskt att se golfklubbarnas arbete för miljön och naturen, sa Richard Stuttard, koncernchef på GEA.

En fröjd

De deltagande klubbarna har granskats av en intern panel på STRI Group.

Stella Rixon, senior gräsgräsagronom på STRI Group sa:

– Att gå igenom anmälningarna i år har varit en fröjd. Man inser hur mycket greenkeepers bryr sig om bevarande, hållbarhet och ekologi på klubbens marker. Det är fantastiskt att belysa den kontinuerliga aktiviteten på klubbarna. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Han blir ny klubbchef och VD för Halmstad Golfklubb

I mitten av januari meddelade Halmstad Golfklubbs VD Christian Jakobsson att han efter 15 …