Hem Banor & klubbar Skyrup lyfter med ny Masterplan – 18 hål ska förbättras under fem år

Skyrup lyfter med ny Masterplan – 18 hål ska förbättras under fem år

Bit för bit faller pusselbitarna på plats för Skyrup Golf & Hotell. För två år sedan slogs golf- och hotellverksamheten ihop sedan Fredrik Widmark och hans två kompanjoner, Lars Toresson och Christer Dagman, löst ut banans gamla ägare.

Nu inleds ett omfattande förbättringsarbete som innefattar hela banan och som ska ge hela anläggmingen ett lyft.

– Vi har precis tecknat ett femårsavtal med Christian Lundin, och ska därigenom påbörja en renovering. Han ska ta fram en Masterplan som vi ska jobba efter. Det första penseldragen är redan gjorda. Vi utbytte lite idéer för någon vecka sedan.

Fredrik Widmark betonar att de ”inte ska gräva upp hela banan”. Arbetet handlar mer om en en redesign och förbättring.

– På vissa hål kommer vi bara att göra småsaker medan vi gör desto mer omfattande arbeten på andra. Vi gillar utveckling. Vi vill skapa något bättre. Ägarkonstellationen för bana och hotell är relativt nytt, och nu känner vi att vi vill sätta vår prägel anläggningen. Banan är ju navet i verksamheten och en del av utvecklingen. Vi kommer även att skaffa en ny maskinpark.

Skyrup från ovan.
Skyrup från ovan.

Fredrik Widmark vill göra banan mer anpassad för golfare som har högre hcp, antingen för att de är nya i spelet eller för att de blivit äldre och inte slår lika långt och högt som de gjorde förr.

– Generellt tycker jag att svenska banor behöver uppdateras efter dagens behov. Allt för många svenska banor utgår från bättre spelare i sin design. Vi vill se enklare spelvägar för golfare med högre hcp, utan att vi för den skull ska behöva förlora utmaningen för etablerade golfare. Det är framför allt på främre tees vi vill se nya spelvägar. Vi vill vara en bana som ger rätt typ av utmaning för spelare i alla kategorier.

– När det sedan handlar om spelytorna så är det som påbörjats bra. Avrinningsytor är ett bra sätt att utmana den bättre spelaren. Missar han flaggan har han ett utmanande slag medan spelare med högre hcp kan putta sig fram.

Den största utmaningen för Skyrup som är byggd på gammal åkermark, är annars att hålla spelytorna torra. Ett par av hålen går utmed Finjasjön vilken då och då svämmar över på våren.

– Dräneringen är ett område man aldrig blir riktigt färdig med. Att få torra spelytor är alltid en kamp.

Men nu när vi gör om ett hål ser vi över dräneringen också. Att sjön svämmar över har inte ställt till med några stora bekymmer de senaste åren. När isen släpper, då kan det stiga men det sjunker undan på någon vecka. Det kan se jäkligt ut när det händer men påverkar inte så mycket.

Fredrik Widmark köpte ursprungligen in sig i banan 2010. Då fanns redan 10 delägare. För två år sedan löste han tillsammans med två kompanjoner ut inte bara banans delägare utan köpte också hotellverksamheten i anslutning till banan.

– Klubben och hotellet har aldrig riktigt lirat bra ihop. De har alltid haft lite olika intressen. Nu när vi tog över och fick allt under samma tak har det blivit ett riktigt lyft. Vi får många synergieffekter.

Hotellet har 65 bäddar fördelade på 31 rum. Verksamheten är öppen från mars till mitten av oktober. Golfpaket är kärnverksamheten. Därutöver arrangerar man också konferenser och fester.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Åsundsholm satsar 10 miljoner på bana och hotell efter emissionen – siktar på topp 50

Åsundsholm Golf & Country Club var nära att läggas ned för tre år sedan. Det var då de…