Hem Marknad & media Nu kommer Jens Linds SVT-dokumentär om Göran Zachrisson

Nu kommer Jens Linds SVT-dokumentär om Göran Zachrisson

Jens Lind har spenderat många timmar i SVT:s arkiv, framför allt när han letat uppslag och idéer till Stopptid.

Under dessa odysséer i det förflutna stötte han många gånger på reportage och inslag som var gjorda av Göran Zachrisson. Och det var så tanken på att göra en dokumentär växte fram.

– Jo, jag har ju gjort Stopptid under några år. Och när jag gått igenom arkivet så har jag sett vad Göran gjort genom åren – och det är  fantastiska grejer, säger Jens Lind. Han är en sådan person som jag alltid sett upp till.

Mötte världens bästa

Göran Zachrisson är idag förknippad med golf men i början av sin karriär skildrade han alla sporter och mötte världens bästa idrottare i exklusiva intervjuer. Med poetiska och filosofiska berättelser gjorde han tevereportaget till en konstform under tre decennier som frilans på SVT.

– Jag jobbade ju själv på Sporten under 1980-talet och när jag var där fick jag ibland följa med honom ut och jag fick se hur han jobbade. Han blev en enormt stor förebild för mig under de där åren. Och jag märkte när jag tittade på hans reportage och filmer att det han gjorde för 50 år sedan, det håller fortfarande. I dag är han 80 år men jag tittar fortfarande på hans sändningar och jag är fortfarande trollbunden av honom.

Ett svårt år

Tanken med dokumentären var ursprungligen att den skulle berätta mer om Görans gärning, då och i dag. Den är delvis en resa tillbaka i tiden med återblickar på en karriär som är svensk tv-historia. Men det är också en skildring av ett år som ska bli det svåraste i Göran Zachrissons liv.

– Vi skulle följa med honom och visa hur han jobbar idag och växla med gamla reportage. Om man vet hur TV såg ut på den tiden –  hur fyrkantigt det var – så framstår det som häpnadsväckande att han fick och kunde göra de grejer som han gör. Zacke hade dessutom träffat nästan alla idrottsmän, så vi kände att det skulle kunna bli en tittvänlig film. Och det hade blivit fler gamla inslag om det blivit som det var tänkt.

En annan vändning

Men medan inspelningsarbetet pågick åkte Göran fast för rattfylla, en händelse som var av gedigen löpsedelskaraktär. Det gick förstås inte att förbigå den.

– Berättelsen tog en annan vändning där, säger Jens. Det gick inte att utelämna.

Jens berättar att Göran verkligen var orolig över påföljden. Och Jens var med när domen kom. Det är ett av dokumentärens mer känslomässiga ögonblick.

– Vi pratade mycket även när kameran inte var på, och jag förstod på honom att han inte skulle ha fixat att bli inlåst. Han ville inte tänka på det. Så lättnaden var enorm när domen lästes upp. Men jag önskar förstås att det där (med rattfyllan) inte hade hänt. Inte bara för Görans skull utan för att för att vi då hade kunnat göra filmen om Göran så som det var tänkt.  Men de gick ju inte backa. Vi var tvungna att ha med det i filmen, annars hade ju folk tyckt att det var en konstig dokumentär.

– Och Göran förstod det. Han var så öppen. Kvällstidningarna ringde och jagade honom och det var egentligen ingen diskussion om vi skulle ta med den här händelsen i filmen eller inte. Det hade ju varit konstigt om vi inte låtsats om det. Däremot har jag velat ha en balans.

Ett ovanligt år

I dokumentären kämparGöran Zachrisson mot ålderdom, ensamhet och att ta sig fram i ett digitalt samhälle. Under sina promenader med hunden Greta drömmer han om att göra comeback på jobbet och att åter få glädja sina tittare med nya, kluriga formuleringar.

Jens säger att det var ett konstigt och lite ovanligt år att följa Göran under.

– Det hände egentligen bara sorgliga saker. Han ville ju jobba men fick inte. Vi undrade lite hur filmen skulle sluta. Så jag är glad att det hände något bra på slutet, när han fick beskedet om att han skulle göra årskrönikan…

Jens försökte få ut honom på golfbanan men Göran avböjde.

– Jag trodde att vi skulle kunna lira lite men det ville han inte. När han jobbade tyckte han. det tog all kraft. Och medan han var avstängd hade han ingen lust, ingen entusiasm. Han oroade sig bara för domen. Men han ska börja igen, sa han…

Dokumentären om Göran visas på SVT Play på söndag, 12 januari och sänds i SVT den 14 januari, kl 20.00..

 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Marknad & media

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Klassiker tillbaka – de tar över Företagsgolfen efter Göran Oredsson

Företagsgolfen är tillbaka. Sveriges och en av världens äldsta företagsgolftävlingar har v…