Hem Krönika Krönika: ”Sportwashing har slutat att fungera”

Krönika: ”Sportwashing har slutat att fungera”

KRÖNIKA | DAN PERSSON

Det här är opinionsmaterial – åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Saudiarabien kommer inte att lyckas ta över världsgolfen.

Skälet är det enklaste. Saudiarabien kan självfallet finansiera en golftour i väldigt många år. Men problemet är att Saudiarabien inte någonsin kommer kunna tjäna pengar på att sponsra golfen 

Dan Persson

Sportwashing har slutat fungera. Det visar sig tydligt med OS i Peking 2008 och 2022, OS i Sotchi 2014 , Fotbolls-VM i Qatar och många fler event. 

Vare sig Saudiarabien som stat eller deras oljebolag som företag kan någonsin förbättra sin image eller få fler kunder genom att ösa ut deg till golftävlingar. 

Arbetarna äger verksamheten

Det intressanta är att golf och tennis är två kommersiella sporter som drivs av en Marxistisk ideologi. Tourerna är kooperativ och ägs av spelarna. Arbetarna äger själva verksamheten och delar på mervärden helt enligt Kalles teorier från 1800-talet. 

När PGA:s medlemmar med ett tourkort väljer att tävla på diktaturtouren, som den bör kallas, är det fullt jämförbart med att någon som sitter i Coops styrelse handlar på ICA. Det är en form av trolöshet mot huvudman som gör att man bör uteslutas som medlem i PGA.  

Grunden till min skepsis är självfallet att hela upplägget är motstridigt all kommersiell verksamhet. Om något av de stora producenterna av golfutrustning går in som sponsorer av den här touren kommer jag självfallet att sluta köpa deras produkter. Jag lär inte vara ensam. Samma gäller andra företag som sponsrar den här touren. Jag kommer inte betala för att se de här tävlingarna heller.  

Polarisering inom golfen

Problemet är att den polarisering vi ser i samhället finns inom golfen också. Alltför många spelare har tappat tilliten till ledarna för sin egen organisation då de sett hur intäkterna för Europatouren har sjunkit. 

Ge mig en man med stora händer, stora fötter och liten hjärna så skall jag göra en golfare av honom är ett klassiskt citat inom golfen. 

Det finns därför goda skäl att tro golfproffsen inte förstår att globalisering och digitalisering gör att allt utom den högsta globala nivån tappar i attraktionskraft. Borträknat klassiska The Open som lirar i en egen liga ser jag sedan länge bara på golf från USA. Primärt för att jag då kan kombinera eget golfspel med att på kvällen se världens bästa. Redan för 30 år sedan började den svenska touren tappa i attraktionskraft. 

Intäkterna ökar

Vi har sedan mer än 20 år tillbaka ett läge där kommersiell idrott ökar sina intäkter varje år, medan alla utom de största sporterna på högsta globala nivå tappar i intäkter. Allsvenskan i fotboll är ett av få undantag där skickligt agerande från ledningen i SEF gjort att de ökat sina intäkter med plus 100 procent, men generellt landar pengarna i den globala toppen. 

Det Saudiarabien håller på med är inte kommersiell idrott. Då kan man tjäna pengar på sina investeringar och har en ekonomisk hållbarhet såväl som en förväntad attraktionskraft. Här kommer man inte nå varken eller.  

Nu är några miljarder dollar hit eller dit för Saudiarabien motsvarande att jag som individ blir av med 20 kronor så de kan ekonomiskt sätt vara uthålliga, men när de inser att sport washing inte fungerar, att de inte når tittarsiffror och inte får in andra sponsorer så kommer någon prins till slut att tappa lusten och sen är det över.

Ohållbar satsning

Min förhoppning nu är att proffsgolfare med kort på USPGA och LPGA har vänner som långsamt, eftersom de som vill ansluta sig till diktaturtouren inte förväntas kunna tänka fort, kan förklara varför de skadar golfen, sina vänner och kollegor och sin egen egendom som PGA och LPGA defacto utgör. Varför den här satsningen från Saudiarabien är lika hållbar som Putins förklaringar till invasionen av Ukraina. 

Att någon i Anna Nordqvist närhet förklarar för henne att hon får betalt för att legitimera att kvinnor som haft sex före äktenskapet stenas, att homosexuella mördas och att kvinnor är en ägodel till en man.  

Att hon förlorar all respekt som individ från mig och troligen alla svenska golfare såväl som golfen i sin helhet kan hon kanske förstå.  

Men grunden för ovanstående är den logiska och faktamässiga orsaken till varför Diktaturtouren inte är hållbar. 

Hade det funnits en kommersiellt hållbar grund till diktaturtouren hade jag bara varit negativ av moraliska skäl: Jag tycker lika illa om diktaturers kreatur som golfförbundet, för att citera Palme. 

 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Krönika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Du missar väl inte mötet där inget kommer att hända?

KRÖNIKA Till helgen är det dags för det årliga årsmötet i det ideella förbundet Svenska Go…