Hem Banor & klubbar Han blir ny vd på Arlandastad Golf: »Skönt med stark ägare i ryggen«

Han blir ny vd på Arlandastad Golf: »Skönt med stark ägare i ryggen«

Mats Candinger.

Mats Candinger återvänder till Sverige efter två år på Miklagård i Norge.

Ny destination är Arlandastad där han ska ta över som vd efter avgående Per Karlsson.

Mats Candinger var klubbchef och vd för Saltsjöbandens Golfklubb under tio år.

Innan det arbetade han som golfpro under 25 år.

– Så jag har inte haft något riktigt jobb i hela mitt liv – jag har bara jobbat med golf, säger Mats med glimten i ögat.

Han ser fram emot att få komma till Arlandastad eftersom han tycker anläggningen är välskött, inte bara till det yttre utan även ekonomiskt.

– Det är ju en väldigt trevlig anläggning med bra banor. Inte minst gäller det Masters-banan och med den nya banan som ett bra komplement. Men det som lockade var strukturen med en ägare som driver golfanläggningen och samarbetet med den ideella föreningen. Jag har jobbat på flera klubbar som haft en banägare och en ideell förening med nyttjanderättsavtal. Fördelen med det är att rätt saker diskuteras på rätt ställen. Har du en traditionell golfklubb som är medlemsägd och där en ideell förening ska driva golfanläggningen, då kommer ofta idrottsverksamheten att få för lite fokus i styrelserummet. 

– Det är svårt att runda de stora tunga ekonomiska åtagandena du har i golfanläggningen. Det är nästan alltid fokus på det. Har du en banägare som driver verksamheten och en idrottsförening som driver idrottsverksamheten så diskuterar du de olika sakerna separat och ofta på ett bättre sätt, skulle jag säga.

Du menar att baninvesteringar och kostnader för det lätt tar överhanden?

– Ja, det blir ju så för det är så stora ekonomiska åtaganden och anläggningen måste ju drivas affärsmässigt. Det har styrelse och klubbchefen ansvar för. Jag ska inte säga att idrottsverksamheten alltid blir underordnad men det får ju oftast inte det utrymme som den faktiskt bör ha. Idrottsverksamheten är anledningen till att vi har en anläggning – golfspelet! Men om styrelsen inte diskuterar hur du ska hur du ska göra golfspelet mer attraktivt eller hur idrottsverksamheten ska utvecklas utan mest diskuterar maskininvesteringar, avskrivningar och intäkter – då blir det ofta lite hämmande. 

Som vd på Arlandastad hamnar du så klart på anläggningssidan?

–  Ja, som vd för Arlandastad Golf AB och Ulriksdals Golf AB. Vi driver ju det också. Och båda bolagen är dotterbolag till Wåhlin Fastigheter som är huvudägare. Som anläggningsägare är samarbetet med våra golfklubbar på Arlandastad och Ulriksdal viktigt och vi vill skapa bästa möjliga förutsättningar för dem att bedriva och utveckla sin verksamhet.

Hur länge kommer båda banorna att finnas kvar?

– Det finns långtgående planer – till och med ett köpeavtal – för den nya banan. När detaljplanen vinner laga kraft ska köpet av nya banan verkställas men vi vet inte i nuläget när det sker och hur processen ser ut efter det. Det troliga är väl att vi kan fortsätta bedriva verksamheten i nuvarande form ytterligare några år.

Hur ser du på uppdraget?

– Det ska bli kul. Det senaste uppdraget jag hade nu Norge  handlade om att återuppliva  verksamheten efter en jobbig period med ombyggnation med mera. På Saltis gick vi från rekonstruktion 2014 med förändrad finansieringsmodell till att bygga en konstsnölanläggning och skapa en bra ekonomisk situation för klubben med likviditet på fem miljoner och bra framtida möjligheter för intäkter. Arlandastad känns som ett annat läge med en stark ägare i ryggen och banor med hög kvalitet och bra spelupplevelse. Motiverad personal. Allt finns på plats. Det var svårt att tacka nej till.•

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Han blir ny klubbchef och VD för Halmstad Golfklubb

I mitten av januari meddelade Halmstad Golfklubbs VD Christian Jakobsson att han efter 15 …