Hem Banor & klubbar Hallands Golfklubbar erbjuder juniorer fritt spel

Hallands Golfklubbar erbjuder juniorer fritt spel

Vid Hallands Golfförbunds Klubbledarmöte den 16 februari fattade klubbarna gemensamt ett beslut som torde vara unikt i Golf Sverige – fritt spel för alla Hallandsjuniorer på alla Hallandsklubbar inom Golfdistriktet under säsongen 2010. I den ambition som finns i hela landet att locka fler juniorer till idrotten golf kan detta vara den mest tydliga åtgärden hittills.

Halland har i flera år haft ett biljettsystem som gett varje klubb ett visst antal juniorrundor hos övriga klubbar. Detta har mer inriktat sig mot tävlingsjuniorer och hanterats lite olika av klubbarna. Dessutom har det varit ganska byråkratiskt.

– När vi i höstas tillsammans konstaterade att vi ville avveckla vårt tungadministrerade biljettsystem började vi så klart fundera på vad vi skulle kunna erbjuda istället” säger Stefan Ågren, Hallandsförbundets ordförande. ”Det var inte så svårt att identifiera det optimala alternativet – fritt spel för alla juniorer på distriktets alla banor -– men var det genomförbart? Från de tankarna har sedan klubbarnas beslut vuxit fram” fortsätter han.

Under vintern har en arbetsgrupp med representanter från såväl banägare som klubbar jobbat med frågan och det förslaget de kom fram till var också det mötet beslutade.
Av Hallands 19 klubbar är hela 9 privatägda och överenskommelsen är ännu ett exempel på hur bra detta samarbete fungerar idag.

Beslutet är just så enkelt som det låter: Fritt spel för alla Hallandsjuniorer, på alla Hallandsklubbar, alla dagar, hela året, obegränsat antal rundor. Bokningar av tider sker precis som vanligt efter respektive klubbs regler.
Enda begränsningen är att Halmstad Golfklubb inte kan erbjuda fritt spel under några sommarveckor då belastningen på deras bana är som störst.

Tanken är att göra det lätt för alla juniorer att kunna spela med varandra och på varandras banor.
Stefan Ågren igen:
– Vi ser många olika grupper bland våra juniorer men med detta upplägg är det framförallt två grupper vi hoppas fånga. Den ena gruppen är de som kanske just startat med golfen och de som mest sällskapspelar med kompisar. Är då två bästisar medlemmar på olika klubbar blir det lätt en annan aktivitet de väljer när de vill vara tillsammans – nu kan de lika gärna välja att spela golf på någons hemmabana – eller en helt annan bana!

Den andra gruppen är så klart de som kommit lite längre med sin golf och börjat tävlingsspela. Dem vill vi erbjuda möjlighet till förkovran och chansen att spela många banor. Men som sagt – alla är välkomna – nybörjaren, sällskapspelaren, tävlingspelaren – det viktiga är att vi får fler juniorer som lär sig älska världens bästa sport.

Per Lilliefelth äger populära Bäckavattnets Golfbana och har varit en av medlemmarna i arbetsgruppen:
– Vare sig man är klubb eller företag är det golf och gemenskap vi tillhandahåller så för oss banägare var det självklart att ställa upp på denna satsning. Jag hoppas på riktigt många juniorer varje dag hela säsongen – det hade varit riktigt kul.

Juniorer som är aktiva fullvärdiga medlemmar i en golfklubb i Hallands Golfförbund (Kungsbacka ingår ej i förbundet) och har officiell handicap ges denna möjlighet. Förhoppningen är så klart att med detta erbjudande kunna locka fler till att bli medlemmar i Hallandsklubbarna. Det kommer att vara lätt att komma till spel och man kan spela var och när man vill.

– Inom Golfsverige talar vi mycket om framtid och behovet av rekrytering, inte minst av juniorer, där vi har tappat många de senaste åren. Detta beslut borde vara ett steg i rätt riktning, avslutar Stefan Ågren, en nöjd distriktsordförande.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Åsundsholm satsar 10 miljoner på bana och hotell efter emissionen – siktar på topp 50

Åsundsholm Golf & Country Club var nära att läggas ned för tre år sedan. Det var då de…