Hem Internationellt Den spektakulära femte banan på Bandon Dunes Golf Resort kan vara den bästa av alla

Den spektakulära femte banan på Bandon Dunes Golf Resort kan vara den bästa av alla

På 1970-talet låg det ett vindkraftverk på den plats där Bill Coore och Ben Crenshaw nu lagt ut Bandon Dunes femte 18-hålsbana. Men vindkraftverket fick tas ur bruk eftersom det havererade. Det blåste för mycket.

Här valde alltså Mike Keizer och Phil Friedmann att bygga en ny golfbana – den femte 18-hålsbanan på Bandon Dunes Golf Resort vid Oregons kust. På Sheep Ranch finns inte en enda sandbunker men banan saknar alltså inte utmaningar. Och utsikten över Stilla havet är storslagen. 

Bandon Dunes Golf Resort är Mike Keisers livsverk. På 20 år har han skapat en golfresort som många anser är den bästa i USA. 

Resorten är så bra att den med jämna mellanrum har blivit påhoppad av USA:s avundsjuke president. Och ju mer amerikanska golfare talat väl om Bandon Dunes, desto bittrare har The Donald blivit. 

Banorna på Bandon Dunes har regelbundet fått högre betyg än banorna som in går i Donald Trumps golfimperium, trots att Keizer har byggt sina banor utifrån en helt en helt annan design- och golffilosofi.

Banorna vid Bandon Dunes är naturalistiska och inte lika manikyrerade som de typiska Trump-bamorna. Det naturliga anslaget hos banorna går igen även i byggnader och inredning som är mer sparsmakad än Trumps pompösa stil. Du hittar inte smaklösa guldarmaturer i badrummen eller opassande fontäner på 18:e hålet på Bandon Dunes.

De lika vilda som naturliga Bandon Dunes-banorna har vuxit i omvärldens aktning under en strid ström av nedvärderande omdömen från presidenten. 

»Alla tjatar om Bandon Dunes«, sa Donald Trump till tidningen Links 2010 när han precis börjat bygga en linksbana norr om Aberdeen i Skottland. »Tja, jag har varit på Bandon Dunes. Utsikten där är inte bättre än den vi har, och sanddynerna är som små leksaker jämfört med våra sanddyner.«

Kaizers favoritbanor i världen är The National Golf Links på Long Island och Royal Dornoch i Skottland. 

»De banorna utgjorde modellen för den golf jag själv ville skapa«, har Keizer sagt till Links Magazine. 

»De var vackra, roliga och spelbara. National är verkligen den perfekta golfupplevelsen med golf, personal, kök… allt.«

På Bandon Dunes Golf Resort finns numera fem olika banor, samtliga byggda på sandig jord, på en hylla ovanför stranden vid Stilla havet. Bandon Dunes och Pacific Dunes har vardera ett dussintal hål som löper längs en brant sluttning med utsikt över en karg strandlinje. Bandon Trails utgår från på en massiv sanddyn, arbetar sig igenom öppna ängar och gles skog och slutar sedan återigen i sanddynerna. Old Macdonald rör sig genom sanddynen till havet och avslutar med en hisnande utsikt. 

Det brukar sägas att banorna inte byggdes utan upptäcktes. Nu har man då upptäckt en femte bana.

Sheep Ranch har Mike Keizer byggt tillsammans med Phil Friedmann, hans vän och tidigare affärspartner. Banan är byggd på mark de äger gemensamt.

Sheep Ranch var tidigare ett mystiskt och ovanligt landområde, beläget norr om Bandon Dunes.

Här fanns något som vid en första anblick kunde påminna om en traditionell golfbana men det var bara en synvilla. Ursprungliga Sheep Ranch designades av Tom Doak och Jim Urbina 2000 och användes främst som en ”golflekplats” av Phil Friedmann. 

Doak och Urbina la ut 13 greener, några tees och däremellan fairways. På den här »banan« kunde man spela lite som man önskade. Man valde själv vilken green man skulle spela mot. Man spelade golf som på den tiden då spelet formades.

När den nya banan skulle ritas var förstås Tom Doak och Jim Urbina en tänkbar arkitektduo, men även Gil Hanse lär ha ritat ett förslag. Men valet föll slutligen på designduon Bill Coore och Ben Crenshaw som varit på platsen förr. De ritade Bandon Trails som öppnade 2005. Det var då resortens tredje 18-hålsbana och den enda som som rör sig bland träd.

På den tiden var ännu inte Old Macdonald byggd. En dag pekade Bill Coore på det frestande vackra  markområde där den banan senare skulle byggas, och sa:

»Så… vad gör vi egentligen här uppe i skogen…?«

Den här gången fick duon bygga en bana närmare kustlinjen: 18 hål, par 72, 6 068 meter. Man ser havet från alla hål och nio greener ligger alldeles vid kustlinjen.

Även den nya Sheep Ranch omfattas av Bandon Dunes övergripande devis, Golf som det var tänkt att vara.

Bill Coore och Ben Crenshaw var tvungna att tänka igenom designen noga för att pressa in 18 hål på den relativt lilla landytan, som bara är ungefär 600 meter där den är som bredast. Med bara cirka 140 tunnland att tillgå innan den öppna marken övergår i en trädlinje var Coore och Crenshaw tvungna att hitta en routing som utnyttjade varje meter.

På flera ställen har man lagt tees i kluster: 2 och 18, 5 och 15,  8 och 10. 

»Det handlade helt enkelt om att studera marken och ta reda på hur vi skulle passa in så mycket golf som vi kunde«, har Bill Coore förklarat:

»Det är fantastiskt… när människor ser detta landskap på avstånd eller från höjd så är det första intrycket att det är helt platt. När du går ut inser du att det är allt annat än platt. Marken har de mest magnifika konturer för golf du kan önska. De är inte lika dramatiska som Pacific Dunes-banan men på sitt sätt skiljer de sig från alla andra banor och är helt perfekt för golf.«

Var man än står har man utsikt över hela banan. Här finns inga skymmande träd. Klippkanten är inte linjär utan oregelbunden. Det gör att man från vissa tees får slå diagonalt över havet, från små uddar. Fairways är breda, och det behövs med tanke på vinden. Här finns inga traditionella sandbunkrar. Däremot finns här många gräsbunkrar som ska fånga bollar innan de är på väg utför branten.

Bill Coore:

»Om du har en plats med så många inneboende kvaliteter och naturliga egenskaper för golf, då låter du det vägleda processen. Sheep Ranch är naturligtvis annorlunda än de andra banorna här. Den har definitivt andra konturer än de andra banorna. Inte sanddyner men intressanta, naturliga konturer för golf. Vi har försökt låta konturerna och kustlinjen diktera typen av bana.« 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Internationellt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Rykten: Callaway Golf till salu – Topgolf avfärdar

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Chosun Daily överväger Topgolf Callaway Brands Corp at…