När man blir riktigt stor i Skottland så får man en whisky uppkallad efter sig. Som Paul Lawrie och Colin Montgomerie.
Golfbranschen fick ett samtal med de skotska golfikonerna på Carnoustie, och båda tror sig veta vem som har störst chans att vinna The Open 2018.
Dessutom ger de sin syn på Tigers chanser i framtiden…
Alla förväntade sig att Colin Montgomerie förr eller senare skulle vinna en major och han var nära flera gånger. Väldigt nära. Men den stora triumfen uteblev. Karriären blev ändå rätt hyfsad. Han vann Order of Merit på Europatouren åtta gånger och totalt 28 tävlingar. Han spelade i Ryder Cup åtta gånger och förlorade aldrig en singelmatch.
Att Paul Lawrie skulle vinna ett av golfens stora mästerskap var det däremot inte lika många som trott. Men när Jean van De Velde kollapsade 1999 dök tillfället upp.
Lawrie har spelat över 600 tävlingar och vunnit åtta gånger. Och den största triumfen kom på Carnoustie, som under inledningsdagen 2018 spelades i ett närmast medelhavslikt väder medan andra dagens spel inleddes med ett stundtals ymnigt regn. Vilket inte nödvändigtvis var till nackdel för spelarna.
– Ruffen blir lite svårare när det regnar men banan blir mjukare vilket ger lite mer kontroll, säger Paul.
Colin Montgomerie menar å andra sidan att Carnoustie inte är lika beroende av väder och vind för att kunna försvara sig. Banan klarar sig bra på egen hand.
– Linksbanor kräver normalt sett vind för att ha ett försvar. St Andrews är ett typiskt exempel på det. Utan vind är den inte särskilt svår. Carnoustie behöver inte det och det har den bevisat i år. Det har inte varit särskilt dåligt väder, det har blåst högst måttligt och ändå leder man på sex under par på en väldigt snabb bana. Carnoustie är en fantastisk test av golf. Den är bäst.
– Vi säger alla att Birkdale är bra, att den har karaktär, och Turnberry – jag utelämnar ägarens namn – är väldigt bra men Carnoustie har allt. Det är den bästa banan i Open-rotationen. Det vet alla spelare, säger Colin som tillsammans med Paul medverkade i en frågestund i Loch Lomonds sponsortält. Vilket beror på att de båda numera är brand ambassadors för den whisky som görs på destilleriet i Tarbet vid sjöns västra ände och i Glen Scotia.
– Skotsk whisky och The Open, det passar ganska bra, säger Colin som menar att en ”dram” hör till efter rundan.
– Jag känner Colin Matthews (CEO of Loch Lomond Group) från förr, han har gjort ett fantastiskt jobb med att återuppväcka ett varumärke som var döende. Han använder The Open Championship som en start för en internationell relansering. Distributionen ökar, vi har varit i USA för att göra PR för märket. Det är jättebra. Jag har provat alla; den 18-åriga, den 12-åriga, de rökiga, de mindre rökiga, de med fruktigare smak …
Men favoriten är förstås den limiterade upplaga som har Colins namn på etiketten. Det finns bara 324 flaskor.
– Vi valde den tillsammans, den är lite rökig och jag gillar det, säger Colin.
Hans förtjusning i Carnoustie grundar sig i att han måste ”fatta ett beslut på varje tee”.
– Det är därför du ser spelare i samma boll slå med så olika klubbor som en järnfemma och en driver. Banan har stått emot tiden och utvecklingen. De har inte ändrat mycket här de senaste 40 åren. Bunkrarna ligger på rätt ställe och de låg på samma ställe redan för 100 år sedan.
Det tuffaste hålet är det sjätte, menar han.
– Från tee måste jag starta bollen out of bounds eftersom jag fadar bollen. Och ibland kommer inte faden. Om du måste lägga upp före bunkrarna på 230 yards så har du 400 yards kvar på två slag. Bästa hålet är 18. Det går inte att komma ifrån. Det har visat sig över åren. Att vara tvingad att göra par på ett hål där allt kan hända… det är ett riktigt bra avslutningshål.
– Jag tycker alla hål här är svåra, säger Paul Lawrie. Svårast är 16. 252 yards par tre är väldigt svårt. Bunkrar till vänster och höger. De bästa hålen är 8 eller 13. Jag gillar korta par 3 som är tricky. Men alla hål är bra. Det är kvalitet rakt igenom.
2018 tror både Colin och Paul att Rory Mclroy kan stå som segrare på söndagen.
– Han är i en bra position och jag tycker han är den bäste spelaren från tee till green, säger Colin.
– Vi har ett antal otroligt duktiga spelare just nu. Men jag tror de är på samma nivå. Ingen är så överlägsen som Tiger var under några år. När Rory svingar bra är han bäst från tee till green men han puttar inte som han skulle vilja. När Tiger var på topp så var han bäst på allt: på närspel, på att putta, på att slå bollen, han var starkast rent fysiskt…. I dag finns det ingen som är mil före någon annan. Men många som kan vinna när som helst, säger Paul.
– Men alla får inte allt, säger Colin. Om Rory puttade som jordan Spieth eller Tiger, då skulle han vinna tre majors av fyra varje år. Han har lite problem på greenerna. Han är ingen dålig puttare men han är inte lika bra som de bästa.
Colin vill också varna för Zach Johnson.
– Glöm inte honom, han vann på St Andrews som också var en snabb bana och han vet hur man ska få bollen i hål. Han har självförtroendet.
Tiger?
– Tiger är sex slag bakom efter två parrundor. Han känner att ha fortfarande är med. Han kan göra några snabba birdies på lördagen. Kan han vinna en major? Standarden på touren har gått upp sedan han var som bäst. Så han måste inte bara komma tillbaka till den nivå där han var när han stod på topp. Han måste ta sig dit – och upp en bit till… Och han är 42 år gammal. Väldigt få golfare blir bättre när de passerat 40. Jag kan bara önska honom lycka till. Verkligen. Som en marknadsförare för spelet golf hoppas jag han spelar bra.
Paul Lawrie:
– Tiger kommer att vinna på PGA Tour. Jag är inte säker på att han kommer att vinna så många fler majors men om det är någon major han har chans i så är det The Open eftersom det kräver strategi. Det var därför Tom Watson lyckades så bra på Turnberry 2009. Men Tiger slår bollen väldigt bra, bättre än han gjort någon gång efter ryggoperationen.