Nu kan medlemmarna på Forsgårdens Golfklubb utanför Göteborg träna dygnet runt om de vill, obekymrade över vindens styrka och vädrets nycker.

Nyligen anlade klubben ett väderskydd från Weland på rangen och det kommer att märkas, inte bara på att klubbens medlemmar utvecklar sin golfsving. Det kommer också att öka omsättningen på rangen.

Det var klubbens nye pro Per Nellbeck som var drivande för att få Welands väderskydd på plats.

Väderskyddet har anlagts nu under våren. Samtidigt har klubben förbättrat sin driving range.

Per Nellbeck med Forsgårdens klubbchef, Karolina Bohlin.

– Ja, nu börjar det se riktigt bra ut, säger Nellbeck till Golfbranschen.se. Vi har ju även byggt åtta målgreener som man ska sikta på när man tränar. 

Nellbeck menar att det blir ett lyft för klubben. 

– Det kostar väl 1,2 miljoner att anlägga väderskyddet. Sedan kostar målgreenerna lite. Men vi räknar med att det ska vara betalt på tre år och det är väl investerade pengar. Efter tre år är det pengar rakt in i kassan till klubben. 

Väderskyddet har 12 utslagsplatser och enligt Nellbeck är medlemmarna nöjda.

– Ja, många som tycker att det är jättebra. Det märks redan en enorm skillnad.

Per Nellbeck kom till Forsgården i år efter att ha arbetat på Kungsbacka Golfklubb i 32 år. Och där hade han ett väderskydd från Weland som gjorde att hans elever och medlemmar kunde träna även vid sämre väderlek. Vilket de också gjorde…

– Ja, jag hade väldigt bra erfarenheter av de här väderskydden. På Kungsbacka hade vi alltid medvind på rangen. Ibland när jag gjorde en custom fitting tyckte jag att jag fick knepiga värden. Men det visade berodde på att det var just medvind. Det känner man ju inte när man står i ett väderskydd. Det är en enorm skillnad. Så det är inte bara mot regn det skyddar utan även vind.

Den förhärskande vindriktningen på Forsgården är sydvästlig så de som står på rangen och tränar har alltså oftast motvind. 

 – Jag sa till klubben att vi måste ha ett vindskydd för här på Forsgården är det ju alltid motvind. Och då var det någon som menade att det ju ändå inte skulle hjälpa om det blåser mot. Men det gör det! Det blir som en tratt som skyddar. Man står som i ett vakuum. Du känner inte att det är motvind när du står inne i väderskyddet. Du kan ju se det på bollen när du slår men det känns som att det är helt vindstilla när du slår. Det funkar jättebra.

Hans Peterson på Weland, som levererat och installerat väderskydden, säger:

– Det går i princip runt redan från dag ett. Klubben får ju så mycket ökade intäkter på rangen att man lätt kan betala av investeringen.

I de flesta fallen har klubbarna ökat intäkterna på 80 till 100 procnet redan första året. 

I dag finns Welands väderskydd på drygt 30 svenska golfklubbar. S:t Arild var först ut 2004. Sedan har klubbar som PGA, Gullbringa, Torekov, Umeå, Omberg, Falkenberg, Kungsbacka och Öresund med flera följt efter.

– Det har blivit väldigt omtyckt och det är så gott som helt underhållsfritt. Vi har knappt levererat en reservdel till någon, säger Hans Peterson.

Många klubbar installerar även belysning och elvärmare.

– Då kan man ju träna i princip dygnet runt, även vid dålig väderlek. Bland annat har man ju gjort så på PGA i Bara, berättar Hans.

Hans drev tidigare ett företag som hette Omni Trafikmiljö. Man gjorde busskurer och cykelskydd åt kunder som Skånetrafiken och Västtrafik.

2001 sålde han företaget till Weland och några år senare kontaktades Hans av S:t Arild som undrade om man kunde använda profilerna från deras busskurer och cykelskydd som regn- och vindskydd på rangen.

– Och eftersom jag själv är passionerad golfare började vi skissa lite på det. Och på Arild gjorde vi även bänkar och teeskyltar.

Väderskydden byggs på en gjuten platta och de är så höga i tak att även en två meter lång person ska kunna svinga utan att känna sig begränsad. 

– Man har 3,5 meter x 3,5 meter i höjd, djup och bredd så det ska räcka, säger Hans. Det är väl tilltaget. Det kan även stå en Pro bakom utan risk för att han ska träffas av en klubba. 

Alla är jättenöjda. Du kan prata med alla. Medlemmarna vet ju att de kan träna oavsett väder. Och man förlänger säsongen med minst en månad, på båda sidor.

Väderskydden säljs i moduler om två. 

– Så man kan bygga väderskydden hur långa som helst och de sätts ihop av våra montörer, säger Hans. Det är ju viktigt att de sitter riktigt. Klubben gjuter en betongplatta efter vår instruktion. Sedan bygger vi på den när vi kollat vilka snö- och vindlastregler som gäller på just den platsen. Där följer vi Boverkets riktlinjer.

Står väderskydden stadigt?

– Ja, det gör de. De har klarat en orkan på Torekov i rakt västerläge. Då blåste det 32 sekundmeter. Det säger väl det mesta.

Fakta:

Weland Golf är Sveriges ledande leverantör av underhållsfria produkter för golfbanor. I vårt sortiment ingår bland annat väderskydd för driving range, golfbänkar och informationstavlor. Vårt löfte är att leverera svensktillverkade produkter som är lättmonterade och underhållsfria. 

Weland Golfs styrka är vår flexibilitet och täta kontakt med våra kunder. Vi kan lätt, tillsammans med våra kunder, ändra utseende och form på såväl nya som befintliga produkter. Våra produkter kan enkelt förses med sponsringsbudskap. Detta ger nya möjligheter för sponsorer att synas på klubben på ett naturligt sätt. Weland Golf ger er nya, naturliga, reklamytor som smälter in i miljön. 

Weland Golfs produkter är det självklara valet hos både små och stora golfklubbar. Weland Golf är en del av Weland Aluminium AB som har sin produktion i Alvesta. Weland Golf utvecklas oavbrutet och vi satsar stora resurser på utveckling av nya produkter. Du kan därför vara säker på att produkter från oss håller hög kvalitet, nu och i framtiden. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Promotion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Husqvarna Ceora kan förändra golfbranschen i grunden

Det finns 38 000 golfbanor runt om i världen. Samtliga klipps av en människa som sitter på…