Hem Banor & klubbar Unik lösning för svenska golfbanor: WSP höjer spelupplevelsen på Haninge med renovering av bunkrar

Unik lösning för svenska golfbanor: WSP höjer spelupplevelsen på Haninge med renovering av bunkrar

Konsultföretaget WSP har hjälpt Haninge Golfklubb att renovera bunkrarna på en av Haninge golfklubbs tre 9-hålsslingor.

Arbetet har omfattat ombyggnad av bunkrarna på fairway och runt greener samt ytavvattning och dränering i greenområdena.

Målet har varit att öka kvaliteten på hålen samtidigt som de ges en utformning som erbjuder nya strategiska utmaningar.  Allt utan att behöva göra några omfattande investeringar.

Arune-lofgrennsvarig för arbetet är en av WSPs landskapsarkitekter, Rune Löfgren, som för 10 år sedan valde att fokusera på arbetet som golfbanearkitekt.

Det är tufft idag att driva en golfklubb. Att få ekonomin att gå ihop är en utmaning då antalet medlemmar minskar och lågkonjunkturen pressar sponsorerna. Är klubbens bana dessutom byggd på 80-talet är det ofta hög tid för uppgradering och renovering. Att materialutvecklingen i sporten gör att golfspelarna slår längre får också banan att framstå som mindre utmanande.

Men vad gör man då?

Haninge Golfklubb, söder om Stockholm, satt med liknande utmaningar och inledde i början av 2008 samtal om samarbete med några svenska golfbanearkitekter. Efter en urvalsprocess föll valet på WSP och golfbanearkitekten Rune Löfgren. Tillsammans beslutade de sig för att inleda arbetet på Haninges gula 9-hålsslinga. Lösningen som arbetades fram handlade i stora drag om tre olika delar; en generell renovering av bunkrar, flyttning och ny utformning av ett antal bunkrar och hinder, samt avvattning och dränering kring bunkrar och greener.

– Tack vare de förändringar vi genomfört har vi lyckats höja spelupplevelsen för spelaren, berättar Patrik Nilsson, banansvarig på Haninge GK. Jag vill påstå att vi fått till stånd en unik lösning på några mycket vanliga problem. Unik så till vida att vi valt att koncentrera oss på bunkrar och inte inkluderat greenytorna. Tack vare ett antal enkla men geniala förslag från Rune där han bland annat utnyttjat topografin för att utveckla banan har vi kunnat skapa utrymme för ett mer intressant spel samtidigt som vi ökat kvaliteten utan enorma investeringar.

Förutom att Rune Löfgren givit ett antal bunkrar ny form och placering har han även skapat en ny damm, rätat upp en utslagsplats för bättre säkerhet samt sprängt bort ett litet berg för visuell kontakt med greenområdet. Rune har även förändrat klipprofiler för att ge hålen en tydligare rumslighet. Allt för att öka säkerheten och skapa banor som är mer intressanta och som utmanar spelaren att använda huvudet i större utsträckning än musklerna.

– Vi har tänkt mycket på spelstrategi när vi renoverat bunkrarna, säger Rune Löfgren. I de nya lösningarna har vi placerat bunkrarna och hindren så att spelaren tvingas tänka till lite extra. Vi får banor där du ges ett antal vägval som kanske också premierar ett visst risktagande. Banor där det inte alltid är rätt att slå en drive så långt som möjligt.

Arbetet med Haninge GK:s ”Gula” 9-hålsslinga inleddes hösten 2008 och slingan börjar nu bli färdig för spel. Planer finns att fortsätta arbetet på de två övriga slingorna.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Åsundsholm satsar 10 miljoner på bana och hotell efter emissionen – siktar på topp 50

Åsundsholm Golf & Country Club var nära att läggas ned för tre år sedan. Det var då de…