Hem Banor & klubbar TopTee drar sig ur Suderby – golfbanan går ett ovisst öde till mötes

TopTee drar sig ur Suderby – golfbanan går ett ovisst öde till mötes

Suderbys Golf AB går en oviss framtid till mötes.
”Från TopTees sida anser vi att vi gjort allt som står i vår makt för att banan skall kunna drivas vidare. Som läget är nu är det helt enkelt fysiskt omöjligt. Ansvaret för vad som skall hända med golfbanan faller nu helt på markägaren”, skriver representanter för Top Tee i ett pressmeddelande.

”TopTee har förlorat oerhört mycket pengar på sin golfsatsning på Gotland, mycket mer än vad vi som ett litet företag har haft råd med. Vi har därför efter många års kämpande ingen möjlighet att fortsätta att driva verksamheten på de villkor som hittills har gällt. Vi tycker att detta är mycket tråkigt och hoppas att detta ändå för något gott med sig för golfen på Gotland”, fortsätter Kenneth Eriksson, styrelseordförande Svenska TopTee AB
Joakim Sabel, VD Svenska TopTee AB och Olle Reimers, Styrelseordförande Suderbys Golf AB.

Suderbys Golfklubb startades 2003. Då var tanken att bygga en 27-hålsanläggning efter ritningar som redan fanns när TopTee kom in i bilden. Ett oförmodat hinder i form av anspråk från den förre arrendatorn hindrade Top Tee från att bygga den stora banan.
TopTee lyckades dock förhandla till sig en överenskommelse som innebar att de med viss förhöjd kostnad kunde bygga 9-hålsbanan. När marken sedermera blev tillgänglig för byggnation hade förutsättningarna för att driva lönsam golfverksamhet på Suderbys förändrats i grunden, menar företaget.

Det avtalade arrendet med Mia Jacobsson baserades på att TopTee skulle ha en 27-hålsanläggning. TopTee sökte därför att få en halvering av arrendet fram till dess att förutsättningarna hade förändrats. Kravet har dock avvisats helt och hållet. Efter det att vi under 2006 och framåt endast ha betalat halvt arrende och efter stora förluster i bolaget (som löpande täckts av TopTee) har arrendeavtalet sagts upp.

Mia Jacobsson har stämt bolaget och yrkat att arrendeavtalet skall anses vara förverkat. TopTee har i det läget erbjudit Mia Jacobsson att få förvärva bolaget för en krona. I bolaget finns endast kvar en bankskuld på 1.5 Mkr för vilken TopTee förklarat sig villig att kvarstå med borgen. Som tillgång finns en bananläggning som kostat drygt 6 Mkr.

Inklusive förlusttäckning har TopTee investerat bortåt 10 Mkr. Med borgensåtagandet inräknat är hela denna investering förlorad med det bud Mia Jacobsson fått. Budet har emellertid avvisats och inget motbud har presenterats.
Flera serösa intressenter som vill driva banan vidare har kontaktat TopTee och Mia Jacobsson utan något resultat.

Suderbys Golf AB går en oviss framtid till mötes. Det kan innebära att medlemmarna förlorar inbetalda pengar till bolaget. Något kapital för återbetalning av inbetalade årsavgifter för 2009 finns inte kvar i bolaget.

Suderbys GK håller extra årsmöte den 15 april kl 19.00 på Suderbys Herrgård.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

40 nya bostäder ska finansiera ombyggnaden av gamla golfbanan

I anslutning till Gävle Golfklubb planeras ett nytt bostadsområde med 40 bostäder i olika …