Hem Banor & klubbar Tomas fick sitt favorithål uppkallat efter sig

Tomas fick sitt favorithål uppkallat efter sig

Att få ett golfhål uppkallat efter sig är väl den största ära en golfare kan förlänas. Det brukar vanligen hända golfens storheter – hål 6 på Carnoustie heter exempelvis Hogans Alley efter Ben Hogan.

På Torreby har man döpt det 17:e hålet efter  Tomas ”Tomata” Karlsson.

Tomas är kanske inte känd i vida nationella golfkretsar men han har varit medlem i klubben sedan han var ung och han är inte bara en av dess stora profiler utan också en av klubbens absolut bästa spelare genom tiderna.

En lokal legend.

Sedan i lördags heter hål 17 officiellt ”Tomatas dogleg”. Hålet avtäcktes i samband med seriespel SGF Senior Tour H50 på riksnivå.

– Att det blev just hål 17 beror på att det var ett hål som han i sin ungdom alltid satsade hårt på – han ville försöka gå över doglegen, berättar Ulla K Gustafsson, Torrebys ordförande.

– Han är väldigt förtjust i det hålet.

Bakgrunden till utmärkelsen är en motion som dök upp på höstmötet.

Ulla K Gustafsson, Torrebys ordförande.

– Motionären framhöll allt Tomas gjort sedan han som ung började spela för klubben, säger Ulla K Gustafsson. Efter en tids funderande beslöt sig styrelsen för att bifalla motionen.

Så när regnet lättade i lördags tog Ulla med Tomas i en golfbil och körde ut till hål 17 för att avtäcka skylten som numera står där.

– Han hade ju läst protokollet från höstmötet och hade förstått att något var på gång. Men han blev riktigt rörd. Han sa: ”Det här känns så stort så du förstår inte”, och jag sa: ”Ja, jag märker det på dig”.

Har ni namn även på banans andra hål?

– Nej, men vi är en gammal bana, från 1961 och förr i tiden fanns det vissa hål som hade namn och det fanns namn på vissa delar av banan. Jag och en annan medlem började titta på det förra för vi ville plocka upp och börja  använda dem. Det handlar ju om klubbens historia. Det 14:e hålet hette till exempel Gus Hill efter en av de första medlemmarna på 1960-talet. Det finns också ett markområde från hål 11 till hål 14 som kallades ”suckarnas gång”. Det lever kvar. Det härrör sig från den tiden då man spelade match. Ibland kände man glädje efter de där hålen, för andra var det inte så, säger Ulla K Gustafsson.

Motivering från motionären:

1. Det finns ingen i klubben som visat en så stor passion till golfsporten som Tomas och därmed spridit sin entusiasm och glädje till så många andra utövare

2. Han har varit ett föredöme både på och utanför banan och och spelat otaliga rundor med andra golfare, oavsett spelares kön, ålder eller hcp.

3. Med stor målmedveten träningsdos och oräkneligt antal rundor har han lyckats att etablera en mycket hög spelstandard och tillhört Torrebys ”elit” årtionde efter årtionde.  I sin åldersgrupp är han rankad som en av Sveriges bästa spelare.

4. Tomas är unik! Hans positiva engagemang för golf i allmänhet och för Torreby golfklubb i synnerhet borde belönas på ett synligt sätt!

5. Vi vet att Tomas gillar (av olika anledningar) hål nr: 17 och föreslår därför att just detta hål namnges: ex, Tomatas hål, Tomata dogleg, etc”

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nu bevattnas Stockholms Golfklubb med regnvatten från Mörbys dagvattenbrunnar

När Stockholms Golfklubb renoverade Kevingebanan upptäckte man att det gick dagvattenledni…