Hem Banor & klubbar Golfstrejken avblåst – Kommunal accepterar medlarnas bud

Golfstrejken avblåst – Kommunal accepterar medlarnas bud

Ekerum

Kommunal accepterat medlarnas bud vilket betyder att nya kollektivavtal kommer att tecknas med arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare för anställda på golfbanor.

Även hotet om stora sympatiåtgärder från LO-förbunden undanröjt.

– Det var onödigt av Kommunal att lägga merparten av sin energi på en maktdemonstration i stället för att förhandla om kvarstående detaljer. Nu är jag dock framför allt glad över att vi till slut kunde enas om ett avtal som respekterar industriavtalet, säger Örjan Lenárd, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.

Att parterna enats betyder att spelet på bland annat Ekerum, Danderyd, National, Kind och Öjestrand och sju andra golfbanor kan fortgå även efter 20 juni. Det var då strejken skulle ha brutit ut.

– Tyvärr har Kommunal haft en mer ultimativ hållning än vanligt under förhandlingarna, men tack vare medlarna finns nu en överenskommelse som ligger inom Industriavtalets ramar, säger Örjan Lenárd, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.

Tvistefrågan mellan parterna gällde den så kallade insamlingsmodellen. Med stöd av Medlingsinstitutet enades parterna om en kompromiss. Kostnaderna för insamlingsmodellen balanserat med övriga villkorsändringar ger ett totalt avtalsvärde på 7,4 procent. Något som varit avgörande för Gröna arbetsgivare som även ingår i industriavtalet.

– När ett jätteförbund som Kommunal utmanar industriavtalet och varslar om konflikt mot små branscher, sätter det en väldig press på oss. För Gröna arbetsgivare som också är en del av industriavtalet har det hela tiden varit viktigt att få till ett avtal i nivå med de 7,4 procenten, säger Lena-Liisa Tengblad, vd på Gröna arbetsgivare.

– Vi kan konstatera att det bud vi har fått från medlarna säkerställer att avtalets lägstlöner höjs i enlighet med märket som gäller på svensk arbetsmarknad. Det är ett kvitto på att låglönesatsningen är en del av märket, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

Avtalen gäller 24 månader och berör cirka 3 500 anställda. 

– Kommunal har i enlighet med LO-samordningens krav i förhandlingarna krävt att de lägst avlönade ska prioriteras. Kommunal kunde omöjligt acceptera ett läge där märket blir ett tak och inte ett golv. Det hade varit ett nedslag för hela den svenska modellen, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal. 

Fakta om avtalet: Golfbanor

Första året höjs avtalets samtliga lägstlöner för vuxna med 1 350 kr. Det totala värdet av löneökningarna är 4,1 procent första avtalsåret. Andra avtalsåret ökar lönerna med 3,3 procent plus en låglönesatsning enligt märket. Löneökningarna gäller från och med den 1 maj 2023 och 1 maj 2024. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

SGF i nytt samarbete med WWF – ska »göra golfen vildare«

Världsnaturfonden (WWF) och Svenska Golfförbundet (SGF) lanserar i dag ett nytt samarbete …