Hem Banor & klubbar Säljer mark för 35 miljoner – så investerar golfklubben pengarna

Säljer mark för 35 miljoner – så investerar golfklubben pengarna

Bråvikens Golfklubb

Bråvikens Golfklubb har sålt mark till A-gruppen. Fastighetsutvecklaren har planer på att bygga bostäder utmed banans hål.

Bråvikens golfklubb får uppemot 35 miljoner kronor för markaffären.

– Köpeskillingen 35 miljoner kronor är inte skriven i sten. Den är till en viss del avhängning hur stor utbyggnaden blir, säger golfklubbens ordförande Åke Pettersson till Folkbladet.

– Vi är precis i början på planerna och mycket arbete återstår innan de kan förverkligas. Vi jobbar på lång sikt och räknar med att första spadtaget kan bli först om 10 år, säger företagets vd Robert Hlawatsch.

A-gruppen överlägger med Norrköpings kommuns stadsbyggnadskontor. Ett första förslag handlade om att bygga 241 nya bostäder på tre områden. Kommunen ansåg att det var för många och ville se en mer varierad bebyggelse där villor och radhus blandades med flerbostadshus.

– Vi har insett att det inte går att bygga som vi först tänkt oss. Det finns flera hinder för en så omfattande bebyggelse på grund av bland annat fornlämningar och topografi. Så nu jobbar vi vidare med betydligt nedskalade planer, säger Robert Hlawatsch som försäkrar att husen ska byggas så att golfbollar inte landar i bebyggelsen.

– Vi kommer ha en mindre trädridå som avskärmar. Men samtidigt kommer golfspelarna att kunna se husen när de går sin runda. Vi vill gärna inleda ett samarbete med golfklubben. Underlaget för golfrestaurangen ökar ju när fler bostäder finns i närheten till exempel.

Golfklubbens ordförande Åke Pettersson menar att markaffären är till gagn för klubben. 

Klubben kommer att kunna amortera en del av banklånen. Klubben har i dag två lån om
3,2 respektive 8,7 miljoner kronor. De förstnämnda låner kommer att amorteras.

– Vi räknar med att samarbeta med A-gruppen under planeringen för att se till att golfklubbbens intressen blir tillgodosedda. Vi vill ju att bostäder ska vara väl avgränsade mot golfbanorna till exempel. Med att det kommer fler boende i området är naturligtvis bara positivt för oss också. 

När markaffären banar den väg för en rad investeringar i golfklubbens verksamhet. I planeringen ligger bland annat följande:

• Renovering och tillbyggnad av klubbhuset (Manheims säteri). Klubben investerar i nytt kök och ny restaurangdel samt övernattningsrum. Renoveringen är tänkt att ske via ett temporärt lån på 2,5 miljoner som kommer att amorteras av.

• Banan kommer att utvecklas och byggas om enligt följande: Röd slinga: Hål 2 – ny damm, hål 5 – ny fairway vid stora bunkern, hål 6 – ny damm. Gul slinga: Hål 5 – öppna mot Bråviken, hål 8 – ny dam. Vit slinga: Hål 1 och 2 – igenläggningdike, hål 4: vall mot Bråviken, öppna mot Bråviken, hål 7 – öppna mot Bråviken.

• Byggnation av ny studio och inomhushall på övningsområdet.

• Nya toaletter på banan

• Tre nya ”slaghallar” på övningsområdet. Nytt servicehus med WC, kiosk, teknikrum. Robotplockning av bollar och nytt bollsystem samt robotklippare.

• Ny bastu, elbelyst korthålsbana, bättre ställplatser med servicefunktioner, ny hemsida, solceller på ladan, skapa bättre förutsättningar även för icke golfare, med tanke på event/konferensupplägg.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

»Häxjakt« på golfklubbens pro ledde till att hela styrelsen avsattes på årsmötet

2022 blev Hagge Golfklubb utsedd till årets golfklubb av Golfjournalisterna. Förra året fi…